ХРВАТСКИ МЕДИЈИ О ОВОМЕ ЋУТЕ: ЕУ их опоменула да морају Србима вратити отето!

HRVATSKI MEDIJI O OVOME ĆUTE: EU ih opomenula da moraju Srbima vratiti oteto!

21 septembra 2016

croatia-eu2-720-th

Evropska komisija opomenula je nedavno Zagreb lupivši packe hrvatskom pravosuđu zbog loših i sporih suđenja po tužbama za otetu imovinu srpskih preduzeća i građana.

U Hrvatskoj se o ovome ne piše iako bi ta tema trebalo da se nađe na dnevnom redu Saveta Evrope već u novembru.

Postavlja se pitanje šta za Zagreb znače ove packe i da li Brisel i Strazbur imaju potencijala da privole Hrvatsku da ispunjava svoje međunarodne obaveze. Naime, dok je Hrvatska bila kandidat za članstvo u EU bilo je realno očekivati da Zagreb ispunjava zahteve Brisela, međutim, sada kada su članica postoji opasnost da bi ove packe mogle ostati mrtvo slovo na papiru.

Savo Štrbac, predsednik udruženja Veritas, kaže za „Vesti“ da Brisel i Strazbur nemaju mehanizme kojima bi mogli da nateraju Hrvatsku da potpiše bilateralni sporazum sa Srbijom.

U Hrvatskoj nije samo problem imovina koju potražuju Srbi, već i jevrejska zajednica vrši stalne pritiske im se vrati oduzeta imovina iz Drugog svetskog rata. Brojni hrvatski političari su obećavali da će sve to biti rešeno, ali pomaka nema.

Međutim, advokat Zoran Ristić, koji zastupa srpske firme protiv Zagreba pred Evropskim sudom u Strazburu, misli drugačije i kaže da će na novembarskoj sednici Saveta Evrope Hrvatima biti naloženo da vrate imovinu srpskim firmama.

U izjavi za „Vesti“ on kaže da će najmlađa članica EU biti prisiljena da potpiše bilateralni sporazum o sukcesiji sa Srbijom, kojim bi konačno zaživela primena Aneksa G na osnovu koga se priznaje pravo srpskih firmi na oduzetu imovinu.

– Franjo Tuđman, tadašnji predsednik Hrvatske, naložio je 1991. da sve srpsko mora biti hrvatsko i od tog trenutka je počela otimačina imovine srpskih firmi i pojedinaca, koja je trajala godinama. Sporazum o pitanjima sukcesije bivše SFRJ konačno je potpisan u Beču 2001. godine, ali Hrvatska ga nikad nije poštovala – ističe Ristić.

U vreme raspada bivše države, prema tadašnjim procenama Republičke direkcije za imovinu, vrednost zgrada, stanova i odmarališta srpskih preduzeća i opština u Hrvatskoj je iznosila 1,8 milijardi evra. Kada se tome doda vrednost imovine građana, suma raste i do 30 milijardi evra.

– Biletarelni sporazum o sukcesiji Srbija je potpisala sa Makedonijom, Slovenijom i BiH. Iako Hrvatska odbija da potpiše sporazum sa Srbijom, naša zemlja poštuje Bečki dogovor i vraća imovinu hrvatskim preduzećima – kaže advokat Ristić.

Prodato ruskom tajkunu

– U periodu između 1997. i 1999. godine hrvatska država je nacionalizovanu vilu Vlade Vojvodine u Novom Vinodlskom prodala ruskom tajkunu za dva milona maraka. Novi vlasnik se upisao u katastar i sada Vlada Vojvodine nema šanse da povrati imovinu. Naravno postoji mogućnost da hrvatska obešteti ruskog državljanina, ali oni to izbegavaju – zaključuje Ristić.

KOMENTARI10 komentara

 1. Hrvoje says:

  Srpsko vlasništvo? Mo'š mislit! Kako u socijalizmu došlo tako i o'šlo. Zanimljivo kako se samo hrvatsko "bratski" dijelilo drugim republikama, a obrnuto nikako. No riječ o tzv. društvenom vlasništvu pa mi nije jasno kako Vojvodina potražuje nekakve nekretnine na moru kad ona nije pravni subjekt ni u Srbiji. Za tzv. stanarska prava su Srbi već p....... na Europskim sudovima jer su takve socijalističke gluposti nepoznat pojam na zapadu. Ili si vlasnik ili nisi. S privilegiranim pravima poput stanarskih možeš obrisati .... Privatno vlasništvo je svetinja svugdje i nitko vam ne može uzeti i tu u Srbiji manipuliraju, jer se to ne može nikome "oteti". Osim toga pitajte hrvatske Srbe za obnovljene kuće, a u Srbiji kukaju kako im je sve oteto. Također, u Slavoniji u gradovima dobivaju stanove na korištenje s mogućnošću otkupa u kojima uopće ne žive.

  • Srbin says:

   Vrtićete bogme i to sve. Do evrića.

   • Hrvoje says:

    Ne sjećam se da si mi nešto posudio.

    • živorad says:

     pa niko ti nije ništa posudio... Sam si uzeo...

     • Hrvoje says:

      Kako mogu uzeti nešto što je već moje? Ja to koristim. Zanima me samo kome što trebamo vraćati. Temeljem vaših mokrih snova? Imate lijepe slike s mora svojih roditelja i djedova iz tzv. bratstva i jedinstva, ali to niste kupili i nije uknjiženo na vas (a i kako bi, na Vojvodinu koju ste vi ukinuli). Sad se pitate zašto su Hrvati pobjegli od vas, a vi tako krasni i nebeski narod po načelu što je moje moje, što je tvoje naše.

 2. milojko says:

  Što ste donijeli na opancima, to možete i dobiti natrag.

 3. Mlax says:

  Vojvodini ce biti vracena sva imovina iz svih bivsih SFRJ republika.Vojvodina ce biti ,,evropska regija,, van Srbije jer tako Nemci hoce.1999 za vreme bombardovanja nisu padale bombe sa osiromasenim uranijumom samo po Vojvodini .... Zasto!?????

 4. tinman19 says:

  Prema međunarodnom pravu i zakonima sva imovina nakon raspada neke države postaje vlasništvo nove države nastale na teritoriji prethodne. U Jugoslaviji nije postojalo vlasništvo hrvatskih ili srpskih firmi, sve je bilo državno, odnosno društveno, kako se to tada nazivalo. Na temelju toga ništa nije niti moglo biti oduzeto vlasniku koji nije ni postojao, ništa od toga nije upisano u katastar jer je vlasnik bila Jugoslavija. Sva potraživanja po toj osnovi su besmislena jer ni Srbija ni Hrvatska nemaju što vraćati jedna drugoj budući da nisu ništa ni uzele jedna drugoj. Prema tome, ovaj naslov je glupost, a argumenti u tekstu su još veća glupost. Nikakva EU ne može opominjati nikoga za vraćanje nepostojeće imovine. Još jedan falsifikat Intermagazina. Druga je stvar s privatnom imovinom građana, ali tu je Hrvatska po osnovi zahtjeva i naloga EU obnovila sve porušene srpske kuće. U tim kućama nema nikoga i mogle bi se upotrijebiti za smještaj sirijaca, ogromni prostori u Hrvatskoj su prazni i nenaseljeni. Bolje je da u tim kućama budu makar sirijci nego da propadnu ogromne pare u obnovu kuća koje ne služe ničemu.

 5. Marko says:

  smrdijanci vi cete bit pokrajina velike gospodarske Hrvatske. Kako mislite da svojim slugama dajemo neka prava? Ostavit cemo vas u zivotu,da radite poslove za nas,svoje gospodare. Hahaha

  • Milan+ says:

   Leba ti, ne seri...pokatoliceni Srbine !!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *