ХРВАТСКИ НОВИНАР ДОМАГОЈ МАРГЕТИЋ, ПОНОВО ШОКИРАО ХРВАТЕ: Усташки монструми у Хрватској већ сутра могу почети да убијају Србе, а онда и све остале!

ХРВАТСКИ НОВИНАР ДОМАГОЈ МАРГЕТИЋ, ПОНОВО ШОКИРАО ХРВАТЕ: Усташки монструми у Хрватској већ сутра могу почети да убијају Србе, а онда и све остале!

16 августа 2015

Margetic 343Пише: Домагој Маргетић

У Книну је одржано нешто што је у сваком случају завршило као помахнитали, заслијепљени, националнистички – усташки дернек. И то под формалним или неформалним покровитељством државе, Колинде Грабар Китаровић и којекаквих институција, у коначници и за корупцију оптужене книнске градоначелнице. Згодно друштво.

Но, сви смо могли изабрати не отићи на тај њихов шовинистички дернек, могли смо изабрати не слушати патетичне испразне фразе собосликарице у фушу, могли смо изабрати не гледати подизање споменика шефу ратног режима који је најодговорнији за ратне злочине, претворбено приватизацијску пљачку и ратно профитерство. Али, имамо ли право окренути главу и изолирати се од тог њиховог неоусташког вампирског бала, од њихових крволочних убилачких поклича, имамо ли право окренути главу пред чињеницом да шефица државе дернечи с онима који поздрављају „старим хрватским поздравом“, усташком крилатицом „За дом спремни!“. Није требало дуго након Колиндиног повратка из Израела да се види како су њене ријечи изговорене у Yад Васхему и тијеком посјете Јерузалему обичне научене, пригодњачке политичке фразе. Чим се вратила у своје стадо, завршила је с онима који поздрављају и кличу усташким поздравима.

Прочитајте још:

ДОМАГОЈ МАРГЕТИЋ: Динкић је оштетио Србију за више стотина милиона евра

ХРВАТСКИ НОВИНАР ДОМАГОЈ МАРГЕТИЋ ШОКИРАО ХРВАТСКУ: Гади ми се моја Хрватска, руке су јој крваве до лаката од убијања Срба!

Међутим, успркос томе што је маса Глогошком тијеком његовог говора клицала: „Убиј, убиј, убиј Србина! Србина! Убиј Србина!“, полиција није реагирала. Није идентифицирала оне који позивали на убојство, као што није поднијела пријаве нити против организатора скупа.

Дакле, полиција је пружала заштиту неоусташама и онима који позивају на убојство Срба! Другачије си не знам рационално објаснити разлоге због којих полиција није примјенила законе у овом случају, и због чега није привела оне који су узвикивали позиве на убојства Срба.

Зато сам данас и Државном одвјетништву, точније уреду Динка Цвитана и Равнатељству полиције, али и кабинету министра Ранка Остојића упутио и пријаву због овог догађаја, али и неколико питања на која сам затражио одговоре.

„Што ће и хоће ли ишта Министарство унутарњих послова Републике Хрватске и ДОРХ подузети по питању ових позива на убојства? О којим се могуће казненим дјелима ради? Хоће ли ДОРХ и МУП наложити да се према видео снимкама провјере идентитети особа које су позивале на убојства, те против њих подузети одређене радње? Хоће ли против организатора скупа и одговорних особа бити покренути законом предвиђени поступци ради не подузимања мјера како би се спријечило почињење овог казненог дјела? Хоћете ли подузети мјере и против одговорних особа које су тијеком позива на убојство говориле на говорници окупљенима, али нису реагирали нити покушали спријечити почињење овог казненог дјела? Хоћете ли испитати околности под којима МУП и Полиција нису по службеној дужности реагирали на овакве позиве на убојства и нису поднијели пријаве нити покренули поступке против одговорних?“, питања су на која сам од ДОРХ-а и МУП-а затражио журне одговоре.

Но, остаје и питање политичке одговорности ХДЗ-а, Томислава Карамарка, Јосипе Римац и коначно Колинде Грабар Китаровић за ово усташење и позиве на убојства. Они су, наиме, практички главни организатори паралелног дернека у Книну, који је више наликовао на неки усташки митинг, и стога и морају сносити и особну и казнену, али и политичку одговорност за оно што се у Книну догодило. С друге стране, Ранко Остојић, напокон, мора одговорити постоји ли паралелна мафијашка структура која му контролира полицију, а која би била субординирана Карамарку и његовим људима. Па би то онда објаснило због чега се у оваквим случајевима не реагира, јер напросто МУП не контролира ни на који начин полицију, коју пак контролира нетко трећи?

Непосредно прије него што сам ову колумну послао за објаву, стигао ми је маилом и одговор Полицијске управе шибенско-книнске на постављена питања.

„Наставно на Ваш упит обајештавамо Вас да обзиром да је ово јавно окупљање сукладно одредбама Закона о полицијским пословима и овластима аудио-видео снимано и фотографирано, прегледом тих снимки ћемо утврдити да ли постоји основана сумња да су, осим до сада процесуираних, почињени и други прекршаји, темељем чега ћемо подузети законом прописане мјере и радње из наше надлежности“, кажу из шибенско книнске полиције. Међутим, како сам их додатно питао, поставља се питање ради ли се овдје тек о „прекршајима“, или према новом Казненом закону и о неким од казнених дјела?

„Управо ме то и занимало, да ли ћете скандирање „Убиј Србина!“ квалифицирати само као прекршај, или ћете такве позиве квалифицирати и као неко озбиљније – казнено дјело, обзиром на актуалне одредбе казненог закона које имају више таквих квалифицираних казнених дјела?“, додатни је упит који сам као одговор на њихово очитовање послао ПУ шибенско книнској.

Свакако, није добро да полиција у оваквим случајевима дјелује само након притиска нас новинара и јавности, поготово обзиром на чињеницу да све знају, све имају снимљено и регистрирано, али без притиска јавности нису одлучили примијенити законске прописе.

Након одговора полиције, примио сам и службени одговор Државног одвјетништва Републике Хрватске, који су, иако сам им уз питања послао и видеоснимку скандирања „Убиј Србина!“, очито одлучили игнорирати ове позиве на убојства Срба.

„С обзиром на законом одређену надлежност, упућујемо Вас да се са својим упитом обратите надлежној полицијској управи везано за поступање на наведеном догађају односно јесу ли забиљежени елементи прекршаја или казненог дјела за које се прогон подузима по службеној дужности те је ли о истоме извијештено надлежно државно одвјетништво“, одговорила ми је Мартина Михордин, гласноговорница ДОРХ-а. Тако да се поставља питање поступа ли ДОРХ у овом случају протузаконито, обзиром да и након што сам им доставио снимку спорног догађаја и поднио пријаву електронском поштом, уз постављене упите, нису одлучили затражити од полиције и мјесно надлежног државног подвјетништва покретање никаквог поступка везано уз скандирање „Убиј Србина!“. У таквој земљи, у којој ДОРХ и полиција игнорирају позиве на убојства, више је него очито да су такве манифестације фашизма допуштене и да их се институционално толерира.

На крају, како неоусташе увијек наглашавају да „За дом спремни!“ није усташки него „стари хрватски поздрав“, значи ли овај масовни позив на убојство Срба у Книну да је у ових двадесет година након „Олује“ и „Убиј Србина“ постао „стари хрватски поздрав“, који је изричај домољубља, а не фашизма?! Уосталом, ово се друштво не може опрати од чињенице да су јучер стотине, ако не и тисуће, младих и старих скандирали „Убиј Србина!“. То је стравични монструм који очито скривено чучи негдје у сјени модерне хрватске државе и само чека поновну прилику да изађе у мрак. Ако га пустимо. Ако их пустимо! Ако им допустимо да кличу „Убиј Србина!“. Ако пред њиховим злочином мржње окренемо главу, ми смо ништа друго него помагачи у њиховом сличину и помагачи тих злочинаца мржње да у овом друштву и земљи постану доминантна политичка снага. Уосталом, то је та већина која је изабрала Колинду Грабар Китаровић. То је тај њен „народ“ којем је патетично урликала колико га воли.

Окренемо ли главу, они ће се у сумрак претворити у усташке монструме који ће прво остварити своју заклетву „Убиј Србина!“, а онда ће кренути убијати све друге с којима се не слажу.

Није то више ситуација за окретање главе пред неком маргиналном фашистоидном скупином. То су организирани неоусташе који хрле на власт прикривени у демократе.

Злочинци мржње. То је њихов једини прави идентитет.

(Seebiz.eu)

KOMENTARI12 коментара

 1. Milan says:

  Sasvim je nešto drugo kada se skandira ubi ustašu ili ubi četnika. Kada se skandira ubi Srbina ubi Hrvata ili ubi Slovenca, to znači da se poziva na etničko uništenje što je jednako genocid. Ustaše ili četnici mogu biti politički protivnici iz dela naroda ili nacije kao u slučaju četnika i to bi bilo kazneno delo zločina, itd. Znači pozivom da se ubije Srbina se pozive na genocid. Pametnom dosta!

 2. mija says:

  "Na kraju, kako neoustaše uvijek naglašavaju da „Za dom spremni!“ nije ustaški nego „stari hrvatski pozdrav“, znači li ovaj masovni poziv na ubojstvo Srba u Kninu da je u ovih dvadeset godina nakon „Oluje“ i „Ubij Srbina“ postao „stari hrvatski pozdrav“..." U srpskoj javnosti je strogo zabranjeno nazvati Albance Šiptarima. Na pitanje zašto je to zabranjeno, kad oni sami sebe tako nazivaju, odgovoriće vam da Albanci naziv Šiptar doživljavaju kao uvredu i tu svaka diskusija prestaje. Iako nikom u Srbiji nije jasno zašto je za Albance uvredljivo da ih nazivamo onako kako oni sami sebe nazivaju, većina nas to striktno poštuje. Svejedno nam je kako ćemo ih nazvati. Ako to njima nešto znači, neka im bude. Hrvatska zastava, himna, pozdrav, sve je preuzeto iz NDH, bez obzira na osećanja Srba, ili upravo zato da se kod njih izazovu negativna osećanja, strah, otpor, mržnja. Nakon što je time i masovnim zločinima obavljen posao gotovo potpunog istrebljenja Srba sa prostora Hrvatske, ovi simboli i krilatice su postale nedovoljne da se zločin dovrši, pa je uvedena nova "Ubij Srbina!" Ovim poredjenjem nisam hteo da se hvalim demokratskim dostignućima Srbije, nego da naglasim da je normalno da vlast i većinski narod imaju u vidu osećanja manjinskog. Utoliko pre što je u Hrvatskoj Srbima oduzeto pravo konstitutivnog naroda, što ih je učinilo obespravljenom manjinom, koja je posle strašnog pogroma u 2. s. ratu imala mnogo razloga za zabrinutost i strah. Mislim da Hrvatskoj nema pomoći. Ona je moralno i civilizacijski izgubljen slučaj.

 3. Dux says:

  Au, ala se Domagoj nameračio na ove bolesne ustaše-svaka mu čast, čovek ima herca!!!!!!!

 4. Dux says:

  @Milan Upravu si-složio bih se sa tvojom konstatacijom. Urlanje na ''ubij Srbina'' je nešto mnogo ozbiljnije od ''ubij četnika ili ubij ustašu''!!! Ove bolesnike bi trebalo isterati do kraja, a čini mi se da Domagoj ima hrabrosti da to uradi. Ovde jedna veća grupa (neofašisti) poziva na ''čišćenje jedne nacionalnosti'' što u bliskoj budućnosti bi moglo da dovede do većeg problema, ukoliko se ti divljaci ignorišu! Neko treba da stane ovim idijotima na vrat. Ali problem je u tome što to vladajuća bagra u Hrvatskoj javno podržava-samim tim što ih ne kažnjava!!

 5. tinman19 says:

  Domagoj Margetić je nebitan. Sigurno dobiva velike pare od nekoga za naručene članke.

 6. За Србију says:

  Jasenovac je stanje duha kod hrvata. Ništa novo. Mene "zadivljuje" da nema reakcije Helsinškog odbora za ljudska "prava" ili neke zapadne nevladine organizacije, što u hrvatskoj, a što u Srbiji. Sasvim je jasno da te organizacije isključivo piju srbsku krv i da Srbima ne daju pravo na život. Javno i otvoreno. Gde su biserko, kandičke i slične drolje da osude širenje mržnje i netrpeljivosti prema Srbima. To im nije u opisu radnog mesta. Zamislite šta bi ove spodobe radile da su Srbi pevali "Ubij hrvata"!

 7. Sale says:

  Danasnja Hrvatska je obnovljena nacisticka NDH...to ne vide jos samo budale...

 8. Borbe says:

  "Hrvati su satanisti i sa njima nema pomirenja" - Dragan J. Vucicevic, Z. Cvijanovic, D. V.Stankovic https://www.youtube.com/watch?v=HdOtgynG-vE

 9. beli orao says:

  Samo napred,bando ustaska! Nemojte ni slucajno da zaboravite da samo u Zemunu ima preko trideset hiljada Hrvata.Mislite li,bando ustaska,da ce oni biti postedjeni kao i devedesetih godina? Zaboravljate da se blizi kraj NATO_u i EU?Spasili su vas devedesetih godina a kad oni propadnu,ko ce sada da vas zastiti od onoga sto ste odavno zasluzili? Lepo je rekao dr,Vojislav Seselj : ODIGRANO JE SAMO PRVO POLUVREME.Nastavak sledi. Samo napred,BANDO USTASKA. KOLJI SRBINA ALI NECES VISE DZABE.

 10. tinman19 says:

  Ustaše su mit. Ustaše ne postoje.

 11. Momcilo says:

  Tinman 19, ocito je to broj tvojih godina ili je rijec o jos jednom "hrvatu" (Srbinu katoliku), koji je zaboravio svoje korijene. Ustase su bile stvarne od 1935. (pripreme za genocid nad Srbima), tokom 1941.-1945. na Balkanu, a citavo vrijeme 1945. do danas, ustaska emigracija je aktivna. Prema tome, sjedi i nauci nesto o stvarnosti. Danasnja RH se razlikuje id prijasnje NDH samo po tome sto (jos) nema javnih natpisa o zabrani ulaska Zidovima, Srbima i psima u odredjene objekte.

 12. tinman19 says:

  Srbi su pravoslavci a ne katolici. Srba katolika nema.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u