Хрватски новинар: Парада поводом Олује може само да штети

Hrvatski novinar: Parada povodom Oluje može samo da šteti

1 avgusta 2015

O_620x0890Hrvatski novinar Denis Kuljiš smatra da obeležavanje godišnjice Oluje u Kninu nikako ne utiče na odnose Srbije i Hrvatske, ali kaže i da vojna parada koja se tim povodom ove godine priprema u Zagrebu ne može nikako biti od koristi u međusobnim odnosima.

„Svake godine se ta akcija obeležava u Kninu i na to su navikli i Srbi i Hrvati. To je nešto što bi se reklo da je normalno i regularno. Ono što je tu novost je ta vojna parada koja se priređuje u Zagrebu, za koju nije jasno kakva se i kome poruka upućuje“, kaže Kuljiš u izjavi Tanjugu.

On smatra da je pitanje parade „predizborni manevar“ vlade i vladajuće stranke „koji ima čak i neke ratno-huškačke elemente, jer se tu demonstrira nekakva vojna sila koja nema veze sa evropskim prioritetima koje Hrvatska ima kao zemlja unutar NATO“.

„Ta parada može samo štetiti, a ne može nikako koristiti“, kategoričan je Kuljiš.

Na pitanje koliko su dobri odnosi Srbije i Hrvatske važni za stabilnost regiona, Kuljiš primećuje da oni ne utiču bitno na susede, ali misli da su važni za građane dve zemlje.

„Ne vidim da se hrvatsko-srpski odnosi na bilo koji način reflektuju na situaciju u BiH ili u Makedoniji, tako mi se čini. Mislim da nisu bitni za stabilnost, već za građane Srbije i Hrvatske, jer tu ima puno veza“, rekao je Kuljiš.

Tvrdi, međutim, da su sve zemlje regiona podjednako loše, odnosno da vode najlošiju politiku prema regionu.

„Kad mi vodimo sami svoju politiku prema regionu ona obično ništa ne valja. To je uvek neko sukobljavanje, nađačavanje… lakše nam je (u Hrvatskoj) uređivati odnose sa Francuskom nego sa Slovenijom“, primećuje Kuljiš.

On kao razlog eom navodi i „kompleks raspada i razdruživanja Jugoslavije“, jer su, kaže, iz te zajedničke države svi izašli pođednako nezadovoljni kakvi su bili i pre razdruživanja.

„Nezadovoljni su jer su smatrali da su prvo bili eksploatisani, na razne druge načine zloupotrebljeni i iskorišćeni, a onda su posle izvukli kraći kraj prilikom razdruženja. To je otprilike ono što je (Matija) Bećković rekao: Pre rata nismo imali ništa, a onda su došli Nemci i uzeli su nam sve“, objasnio je on.

Zato je uveren da je za odlične odnose u regionu potrebna puna integracija u institucije EU i NATO, odnosno smatra da će tek punom integracijom zemalja zapadnog Balkana u evropske institucije, dakle ulaskom Srbije i svih država bivše Jugoslavije u Evropsku uniju i NATO, odnosi u regionu biti onakvi kakve imaju recimo Slovačka i Češka.

„Mislim da je jedini put da se ti odnose poprave da se sve te zemlje ‘pozapadnjače’ u svakom pogledu, znači da postanu bogatije, civiliziranije, da se uklope u moderni tok i da se zahvaljujući tome razviju, jer same ne mogu da se razvijaju“, podvukao je poznati hrvatski novinar.

Zemlje bivše Jugoslavije nerazvijene su u onoj meri u kojoj su udaljene od EU, a u tom je kontekstu najrazvijenija Slovenija, navodi Kuljiš i dodaje:

„Makedonija je najnerazvijenija, a odmah iza nje je BiH. One naprosto imaju najveću distancu od Evrope. Slovenija je odavno u EU, prešla je zapravo 90 odsto puta, mada naravno imaju i oni svoje razne strukturne i idejne probleme, ali ih rešvaju unutar jedne komotne situacije“.

Hrvatska, smatra Kuljiš, još nije uspela da se integriše u EU, a aktuelna vlada, kaže, od ulaska u Uniju vodi jednu antievropsku politiku, koja ga, objašnjava, podseća na politiku Slobodana Miloševića.

„Srbija iz velike distance u kojoj je bila, krenula je žestoko, pa ćemo videti hoće li uspeti sustići. Koliko vidim društveni otpori su ogromni“, zaključio je Kuljiš.

KOMENTARI4 komentara

 1. Dux says:

  E, pa kako za koga! Splića već svoj guz namešta..................eno tamo-ona crvenokosa, hahah :-)

 2. Apis says:

  Hrvati su vise puta u istoriji dokazali svetu da nista ljudsko ni sveto nemaju. Oni masovno idu u crkvu iz koje su Boga proterali gde lazni popovi oprastaju sve grehove i podsticu na nove jos gore. Zapadne drzave ih podrzavaju zbog trenutnih interesa ali sve precizno biljeze pa ce im u povoljnom trenutku izdati racun za koji će rvate sokirati. OPROST GREHOVA ZAISTA POSTOJI, BOG JE MILOSTIV ALI? OPROST JE MOGUĆ SAMO KAO POSLEDICA ISKRENOG POKAJANJA KOJE OBICNO BOLI VISE NEGO ZAKONSKA KAZNA. POKAJNIK NE DA NIKAD VISE NEĆE PONOVITI NEDELO NEGO CE SE ZRTVOVATI DA SPRECI DRUGE U ZLOJ NAMERI. USTASA SE U CRKVI KAJE, PRED CRKVOM HVALI A KOD KUĆE OSTRI NOZ ZA NOVE POKOLJE.

 3. mali says:

  Apis Odlican komentar.Svako ko se iskreno,iz dubine duse i srca,i sa razumevanjem,pokaje za svoja nedela,automatski prelazi u visi,savrseniji duhovni nivo,pa se podrazumeva,da se nece ponoviti budalastina duhovnog siromastva.To se uklapa u zakone svemira Svevisnje energije,ka duhovnom napretku svakog pojedinca.Pa sledi da,koliko si sposoban da kontrolises sebe,toliko ces moci da kontrolises druge u svom okruzenju.Sve je u harmoniji,mada na prvi pogled izgleda da je haos.Npr.i bakterije o kojima imamo negativno misljenje,imaju svoju pozitivnu funkciju u stvaranju harmonije zivljenja - ko moze da sagleda ¨izdaleka¨Tako i zlodela Hrvata i Albanaca,imaju pozitivnu ulogu u podizanju svesti i napretku pozitivnog dela Srpske zemlje.Najvaznije je izvuci pouku,onda se iste greske vise nikad ne ponove.Ta pouka se zapise u knjigu,da mlade generacije,citajuci istoriju,ne moraju da placaju iste greske svojih predaka. Pozdrav svima koji gaje harmoniju,ljubav i dobrotu za svoju okolinu,bez obzira koje nacije i vere bili.

 4. Borbe says:

  '''lakše nam je (u Hrvatskoj) uređivati odnose sa Francuskom nego sa Slovenijom“, primećuje Kuljiš.'''' Mogao je i reći: ''Hrvatska ima 1000 km morske obale, 500 km otvorenog mora, ali ne dozvoljava Sloveniji izlaz na otv. more u Piranskom zalivu. I šta reći ???''

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *