ХРВАТСКИ НОВИНАРИ НА СВА ЗВОНА: Шта би се десило када би се хрватски ловци сукобили са српским „Панциром“?

HRVATSKI NOVINARI NA SVA ZVONA: Šta bi se desilo kada bi se hrvatski lovci sukobili sa srpskim „Pancirom“?

5 novembra 2019

Pojava tog sistema u Srbiji izazvala je veliko interesovanje regionalnih, ali i evropskih medija.Iako se radi o kupovini samo jednog sistema, on svakako predstavlja veliki tehnološki skok za protivvazduhoplovnu odbranu Vojske Srbije.  Šta bi se desilo kada bi se hrvatski lovci sukobili sa novom srpskog akvizicijom, pitali su se hrvatski novinari.

Našeg povremenog saradnika i dobrog poznavaoca ruske vojne tehnike, nekadašnjeg novinara Denisa Krnića, pitali smo za komentar srpske kupovine PVO sistema „Pancir-S1“, ali i kako bi se proveli hrvatski lovci u slučaju sukoba sa ovim oruđem- prenosi hrvatski sajt / Portal dnevnih novosti.„Lično bih svakako voleo i da hrvatska vojska ima isti ili sličan sistem. Iako se radi o kupovini samo jednog sistema, on svakako predstavlja veliki tehnološki skok za protivvazduhoplovnu odbranu Vojske Srbije. Ovoj državi  treba obnova kompletnog PVO, kako trupnog, tako i onog zemaljskog“.

„Pancir“ predstavlja trupnu PVO, dakle za blisku odbranu važnih objekata. On zbog ograničenog dometa nije zemaljska PVO zaštita, tako da u tom smislu nema razloga za zabrinutost. Sa jednom baterijom se teško može vršiti kvalitetna odbrana. Međutim, nakon prvog obično dođe i drugi, a u međuvremenu se posade obučavaju“.

Šta vi se desilo kada bi se hrvatski lovci sukobili sa srpskim „Pancirom“?

„Zaista ne znam u kakvoj bi konstelaciji odnosa, moglo doći do susreta takve vrste. Koji bi to uopšte bio avion hrvatskog ratnog vazduhoplovstva? F-16? Miraž? No, kad već pitate…. U Siriji su prošle godine izraelski avioni F-16 i F-15 pogodili jedan „Pancir”. Napad na takav cilj podrazumeva mnogo aviona i razrađenu taktiku. Osim aviona koji izvršavaju napad, potrebni su vam lovci za zaštitu napadačke grupe, avioni za elektronsko ometanje, te lovci koji će svojim manevrima izvoditi varke.

Uz to, cilj je po svemu sudeći, pogodila sjajna krstareća raketa “Delilah” lansirana i navođena s jednog od izraelskih aviona F-15. Dakle,

 • Hoćemo li ikada na jedan cilj poslati celu eskadrilu?  Teško.
 • Hoćemo li ikada imati pilote toliko obučene za napade na zemaljske ciljeve te vrste?  Gledajući trenutno turobno stanje u RV Hrvatske, sumnjam. Hoćemo li ikada imati krstareće rakete? Nema ni teoretske šanse.
 • Hoće li naša vojna doktrina ikada predviđati lupanje po ciljevima susednih država? O tome ne treba trošiti ni slova. Takva priča, koju furaju neki novinari, ne vredi “ni lipe”…

Taj uništeni ruski „Pancir“ pogođen je u trenutku kad je bio izvan funkcije, parkiran, čekajući ukrcaj borbenog kompleta. Ali dobro, cilj je cilj. Pogođen je, i verovatno je pilotu koji ga je naciljao doneo novi čin.

Ima još nešto. Pokazalo se da se „Pancir“ može napasti rojem jeftinih dronova. Kada pucajući na takve mete potroši svoj borbeni komplet, laka je meta. „Pancir“ je dobar, odličan, ali nije svemoguća babaroga- smatra hrvatski vojni analitičar.

(bog-rata.com)

KOMENTARI14 komentara

 1. Jura iz Samobora says:

  Kak vi Srbijanci brijete na taj jedan Pancir, Isuse Bože. Pa nemrete osvojit Evropu sa tim da vas se svi plaše.

  • Pajo says:

   Mislim da je to odbranbeni sistem a ne napadacki.!!??

  • vuk says:

   Opet kucas a nisi popio lekove

   • Velika Metla says:

    Vuk,pije on lekove,ali je datum na kutiji zastareo,a to on ne primećuje,pa ne deluju.

  • Petar says:

   Jure iz Samobora,... jeli "bre" budaletino, zar ti nemaš druga posla osim da olajavaš Srbe i Srbiju...

  • Tole says:

   Sta trazis ti u srbiji kad ti sve srpsko smeta. Pakuj prnje i hvataj tutanj konjusaru i melezu drugo srbijansko austrijsko madjarski, ne zna se vise ni odakle vucete poreklo.

 2. Aleksandar says:

  Jura, vama Hrvatima je pojam "osvajanje" malo nedostupan kroz istoriju jer ste guzicu uvek davali okupatorima, stoga nije merodavno da kao predstavnik svog naroda pričaš sa tog aspekta. Zašto bi Evropa trebala da se plaši? To je defanzivno naoružanje, ista ta Evropa ima PVO sisteme kako bi branila svoj suverenitet. Važno je samo da se u slučaju Srbije PVO smatra opasnim sistemom, klasična manipulacija medija i naroda.

  • doktrina soka says:

   Dajte ljudi svatite,kako da se ne boje svi pa i Nato kada su Srbi pomocu stapa kanapa srusili NEVIDLJIVI F 117.SAMO CUTE KO KU*VE STO SE BOJE,NEMA VISE METE SRBIJE.

 3. milorad2 says:

  pancir je zaštita baza i štabova od dronova,jurišne avijacije i krstarećih projektila ništa više.Takodje problem sa zasićenim napadima dronovima ili krst.raketama se prevazilazi vrlo jednostavno,povećavanjem i reorganizacijom sastava diviziona na rezervni ešalon i borbeni ešalon i to samo u slučaju kada se predvidja da će ta jedinica morati da deluje SAMOSTALNO.Inače rusija verovatno već ima sistem rotacije borbenih i rezervnih diviziona na položajima jer oni imaju dovoljno borbenih jedinica tog oružja, to mora da se već masovno proizvodi tamo jer j zaista efikasna odbrana od iznenadnih stelt napada iz vazduha.

 4. persida says:

  Kaj bum se desil? Marica bi se obesil.

 5. Tole says:

  Od kojih lovaca pancir da reaguje kad kroasani nemaju avijaciju ta prica o olupinama f15 iz izraela odavno pala u vodu. Jedino ako krenu sa glinenim golubima, pancir je za njih misaona imenica a za s400 necu da pricam ako bude iole realne mogucnosti da nekad stigne kod nas tj da ga kupimo.

 6. Evans says:

  Pancir!!??? hahhaahhahha malo veci kamion sa dva mitraljeza i nekoliko cevki obojenih uzeleno i zavarenih za sasiju!!! Raketni sistem!!! To raketni sistem!!!! Pa to ce deca sklepaju sami na casovima opstetetehnickog obrazovanja!!! Dobar je za lovce, da gadjaju divlje patkove kad prelecu preko Sjerbije dok letiju na jug!!!!

  • sokoćalo says:

   hohoho..... Kromanjolac vaši zrakoplovi su opasnji po vas. Oni sami padaju i oru njive. Ne mogu ni da dolete do Srbije. ZAboravi si da su NATO avioni rovarili po tvojoj "lijepoj" bežeći iz Srbije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *