Hrvatski osuđenici u Hagu ošišali kosu

Hrvatski osuđenici u Hagu ošišali kosu

12 jula 2013

Valentin-Coric0303-1770128250Nepravosnažno osuđeni komandant zločinačke Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić koji trenutno zajedno s ostalim funkcionerima Hrvatske zajednice Herceg Bosne i HVO-a u Hagu čeka predaju prvih žalbi na prvostepenu presudu, u potpunosti je ošišao kosu, te time, pretpostavlja se, na neki način započeo s protestom zbog odnosa prema hercegovačkoj “šestorki”.

Iz dobro obaveštenih izvora saznali smo kako se Ćorić nedavno odlučio za taj potez, ali smo ostali uskraćeni za više informacija o motivima koji su ga ponukali na to, osim pretpostavki kako je u pitanju protest. Naš sagovornik nam je pojasnio kako se spekuliše da su slično uradili i ostali zločinački komadanti HVO-a i Herceg Bosne, ali potvrdu te informacije nije bilo moguće dobiti.

Ukoliko je istina da su i ostali postupili isto, to bi značilo da “šestorka”, pored nezadovoljstva prvostepenom presudom kao i kvalifikacijama koje su iznesene u istoj, zamera i odnos koji prema njima imaju i hrvatska politika i mediji koji se do sada nisu udostojali ozbiljnije uhvatiti u koštac s ovim predmetom, iako od njega uvelike zavisi i karakter Herceg Bosne kao neophodne organizacije čije su snage prve stale u obranu suvereniteta Bosne i Hercegovine. Osim toga, izostala je i podrška hrvatskog političkog vrha u procesu prikupljanja dokaza i svedoka, što takođe baca mrlju na službeni Zagreb koji se navodno prilično maćehinski poneo prema hrvatskim optuženicima.

“Šestorka” je do sada u pravilu prilično stoički podnosila sve što se pred nju stavljalo, počevši od optužnice, iznošenja dokaza protiv njih pa do čitanja prvostepene presude kojom su osuđeni na ukupno 111 godina.

Ipak, hrvatska javnost u BiH ostala je šokirana nakon što je sudsko veće većinom glasova pod predsedanjem Žan-Klod Antonetija utvrdilo u presudi kako je postojao udruženi zločinački poduhvat na čelu s Franjom Tuđmanom. Predsednik Vlade HR Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je osuđen na 25 godina, ministar obrane Bruno Stojić na 20 godina, komadanti “Glavnog stožera HVO-a”, generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković, na 20 godina, komadant Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a načelnik “Ureda za razmenu zarobljenika” Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *