Хрватски премијер: ХВО ослобађала БиХ од великосрпске агресије

Хрватски премијер: ХВО ослобађала БиХ од великосрпске агресије

13 новембра 2016

plenkovic_620x0-620x330

Хрватски премијер Андреј Пленковић је данас, поводом тврдњи да је Република Српска поднела кривичне пријаве против 16 хрватских генерала због наводних злочина почињених у септембру и октобру 1995. године, изјавио да је Хрватска војска била ангажована на ослобађању територије Босне и Херцеговине од великосрпске агресије.

Док нема оптужница, ствари су на нивоу таквих покушаја, који су се и раније догађали. Сарадњи ћемо трезвено и рационално приступити. Разговараћемо са властима БиХ, осигурати заштиту и националних интереса и официра хрватске војске, рекао је Пленковић.

Он је изјавио да је Хрватска војска деловала на основу договора тадашњих председника Хрватске и БиХ Фрање Туђмана и Алије Изетбеговића, јавила је Телевизија Н1.

Сви ратни злочини и кривична дела треба да буду истражени и процесуирани. Темпиране, оркестриране или селективне процесе осуђујемо. Не уплићемо се у рад правосуђа, али штитимо хрватске националне интересе, рекао је Пленковић.

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић је изјавила да нема службену потврду тврдњи о пријавама против генерала, али да „последње догађаје“ види као покушај застрашивања Хрвата у БиХ и покушај да се наведу на исељавање, наводи Јутарни лист, преносећи вест агенције ХИНА.

Хрватска је пријатељска земља БиХ, подржава је не само на евроатлантском путу, него и у унутрашњем развоју. Дајемо пуно помоћи за локалне заједнице, од универзитета до болница, без обзира на националност људи и то ћемо наставити. Желимо да БиХ профункционише као снажна, политички еманципована држава три конститутивна народа, рекла је Колинда Грабар Китаровић.

Фонет

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Kosta says:

    Ti si najveća gluperda na dipl. bini, ali ne zato što si TO rekao, nego KO je to rekao. Budalo nepismena i umišljena!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u