Хрватски премијер: ХВО ослобађала БиХ од великосрпске агресије

Hrvatski premijer: HVO oslobađala BiH od velikosrpske agresije

13 novembra 2016

plenkovic_620x0-620x330

Hrvatski premijer Andrej Plenković je danas, povodom tvrdnji da je Republika Srpska podnela krivične prijave protiv 16 hrvatskih generala zbog navodnih zločina počinjenih u septembru i oktobru 1995. godine, izjavio da je Hrvatska vojska bila angažovana na oslobađanju teritorije Bosne i Hercegovine od velikosrpske agresije.

Dok nema optužnica, stvari su na nivou takvih pokušaja, koji su se i ranije događali. Saradnji ćemo trezveno i racionalno pristupiti. Razgovaraćemo sa vlastima BiH, osigurati zaštitu i nacionalnih interesa i oficira hrvatske vojske, rekao je Plenković.

On je izjavio da je Hrvatska vojska delovala na osnovu dogovora tadašnjih predsednika Hrvatske i BiH Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića, javila je Televizija N1.

Svi ratni zločini i krivična dela treba da budu istraženi i procesuirani. Tempirane, orkestrirane ili selektivne procese osuđujemo. Ne uplićemo se u rad pravosuđa, ali štitimo hrvatske nacionalne interese, rekao je Plenković.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je izjavila da nema službenu potvrdu tvrdnji o prijavama protiv generala, ali da „poslednje događaje“ vidi kao pokušaj zastrašivanja Hrvata u BiH i pokušaj da se navedu na iseljavanje, navodi Jutarni list, prenoseći vest agencije HINA.

Hrvatska je prijateljska zemlja BiH, podržava je ne samo na evroatlantskom putu, nego i u unutrašnjem razvoju. Dajemo puno pomoći za lokalne zajednice, od univerziteta do bolnica, bez obzira na nacionalnost ljudi i to ćemo nastaviti. Želimo da BiH profunkcioniše kao snažna, politički emancipovana država tri konstitutivna naroda, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Fonet

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kosta says:

    Ti si najveća gluperda na dipl. bini, ali ne zato što si TO rekao, nego KO je to rekao. Budalo nepismena i umišljena!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *