HRVATSKI PREMIJER: Zašto Beograd pregovara sa Briselom, a Tirana ne?

HRVATSKI PREMIJER: Zašto Beograd pregovara sa Briselom, a Tirana ne?

20 januara 2014

Zoran MilanovicHrvatski premijer Zoran Milanović ocenio je da nije ispravno to što Beograd počinje pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, a Tirana još ne i obećao Albaniji pomoć u tom procesu pre svega u evropskim institucijama.

„Naš stav je da Albanija treba, po uzoru na druge države iz regiona da otpočne pregovore o priključenju što pre, i to je naša pozicija i u evropskim telima“, rekao je Milanović i podsetio na činjenicu da Hrvatska ima samo jedan glas.

„Ali taj glas će se čuti. Umereno, razumno, ali će se čuti“, rekao je Milanović na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka s albanskim premijerom Edijem Ramom, javila je Hina.

Albanija se nadala da će u decembru 2013. početi pregovore, a pošto se to nije dogodilo veruje da će to biti u junu.

„Naša podrška početku pregovora sa Albanijom iskrena je, kao što je bila i prema Srbiji. Ne smatram ispravnim što je Srbija počela pregovore, a Albanija nije“, rekao je Milanović.

Hrvatski premijer smatra da je realno da Albanija u junu počne s pregovorima.

„Naravno, u politici se ne možete uvek rukovoditi samo racionalnim kriterijumima, nažalost, tako je, ali ako je država članica NATO- a, to znači da ima barem vojsku, kao deo državnog aparata koji je usklađen s visokim međunarodnim standardima. Prema tome, zaslužuje da joj se da šansa da barem pregovara o članstvu u EU „, rekao je Milanović.

„Mi ćemo se suprotstavljati predrasudama“, naglasio je premijer i dodao da je evropska politika često pod pritiskom regionalnih etičkih predrasuda.

„“Bićemo glasno protiv toga, jer smo i sami bili izloženi takvom odnosu“, dodao je.

„Hrvatska nas nadahnjuje“

Albanski premijer Edi Rama smatra da su predrasude problem.

„Predrasude su bile razlog što mi u decembru nismo dobili status kandidata, ali proces reformi, modernizacije i približavanja EU-u za nas nema alternative. Mi tako postajemo bolja zemlja i naš će narod bolje živeti. Bez obzira na to bude li to bude u junu ili posle, mi ćemo promene nastaviti jer su one dobre „, rekao je.

Rama je ocenio da su hrvatsko članstvo i sporazum Beograda i Prištine dva su najvažnija događaja prošle godine, što, kako je rekao, ukazuje da postepeno ostvaruje saradnje celog regiona.

Albanski premijer je negirao da će Albanija zatvoriti ambasadu u Hrvatskoj.

„Nije istina da Albanija želi da zatvori ambasadu u Hrvatskoj jer je Hrvatska primer, ona nam služi kao zemlja koja nas nadahnjuje i važan nam je partner“, rekao je.

„Mi smo u postupku reorganizovanja ministarstva spoljnih poslova, i neka će ambasade biti zatvorene, ali sigurno ne ona u Zagrebu“, dodao je Rama.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *