HRVATSKI ŠOVINIZAM: Hrvati pozivaju na bojkot svih srpskih proizvoda i prodavnica

HRVATSKI ŠOVINIZAM: Hrvati pozivaju na bojkot svih srpskih proizvoda i prodavnica

9 aprila 2014

vukovar2_3Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac saopštio je da se poziv na bojkot preko društvenih mreža, upućen Hrvatima, odnosi na srpske proizvode i 35 prodavnica čiji su vlasnici Srbi.

Na pojedinim društvenim mrežama na Internetu pojavio se poziv na bojkot srpskih prodavnica i robe u Vukovaru dok se iz tog grada “ne makne ćirilica“, preneo je portal “Dnevno.hr”.

Predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) i poslanik u hrvatskom parlamentu Milorad Pupovac oštro je danas osudio taj poziv i pozvao nadležne institucije da reaguju.

Pupovac je na vanrednoj konferenciji za novinare u Zagrebu najavio da će u suprotnom obavestiti tela izvan Hrvatske, prenela je Hina.

Poziv na bojkot preko društvenih mreža upućen Hrvatima u Vukovaru odnosi se na srpske proizvode i 35 prodavnica sa adresama čiji su vlasnici Srbi koji pošteno rade svoj posao, i ucenjuju ih time hoće li u Vukovaru biti ćirilice ili ne, istakao je Pupovac.

Prema njegovim rečima, to je karakteristično za nacističke, fašističke i ustaške režime 1930-ih godina i nije svojstveno evropskim demokratskim sistemima.

Takvim pozivom, ističe, prekršen je Ustav Hrvatske, Ustavni zakon o zaštiti prava nacionalnih manjina, Kazneni zakon, Zakon o suzbijanju diskriminacije i niz evropskih povelja i konvencija.

On je ocenio da takva retorika može ozbiljno zatrovati odnose Hrvatske i Srbije.

– Nije pitanje je li to fašizam, nego koliko je to fašizam – rekao je Pupovac.

Pozivanje na bojkot na konferenciji za novinare osudio je i predsednik Saveta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, rekavši da se stvara atmosfera ksenofobije poznate s početka 1990-ih i da se strah pretvara u mržnju, a ona u nasilje.

Taj se postupak kosi sa civilizacijskim dostignućima 21. veka, rekao je Tolnauer i najavio da će Savet reagovati ako to ne učine nadležne institucije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *