Hrvatski stvarni ulazak u EU

Hrvatski stvarni ulazak u EU

23 октобра 2013

Denis_RomacPiše: Denis Romac

Osim što više nemamo carinu na granici sa Slovenijom građani ove zemlje zapravo ni po čemu drugome ne osjećaju da je Hrvatska članica EU. No sada će se i to promijeniti. Već koncem godine, kada Hrvatska uđe u postupak prekomjernog deficita, i Hrvati će na vlastitoj koži početi osjećati što znači biti u EU.

Sad ćemo shvatiti da je Europa puno više od europskih fondova, iz kojih curi med i mlijeko. Europa je već petu godinu zaredom poprište velikog eksperimenta – eksperimenta štednje, odricanja i discipliniranja – premda on ne daje željene rezultate. Hrvatska uskoro prelazi u ruke birokrata iz Europske komisije i onda ćemo morati prestati i sa samoobmanjivanjem kako Hrvatska, njezina kultura i model razvoja – kako nas je uvjeravao Milanović – ne mogu podnijeti oštre rezove. Apostoli štednje napokon će doći na svoje. Sad se više nećemo morati »malo udubiti« – kako nas ovih dana podučava Branko Grčić – kako bismo shvatili da vlada ima ipak svoj gospodarski program. Taj program – program štednje – zrcalit će se u našoj svakodnevici i uvući će se u svaku poru naših života, da bi ondje i ostao. Naša politička elita kao da jedva čeka.

Dok je gorljivo branila hrvatski suverenitet u slučaju Lex Perković, vlast neće ni pisnuti zbog predaje financijskog suvereniteta. Iako će tvrditi da nije riječ o predaji suvereniteta, razmislite dvaput. Iako će formalno o svim mjerama štednje odlučivati u Zagrebu, a ne u Bruxellesu, to je u EU uvijek tako. Sve katastrofalne odluke koje su opustošile sredozemne članice potvrđene su u parlamentima tih zemalja, iako su donesene drugdje.

Bit će to naš stvarni ulazak u EU, naša europska inicijacija, i otrežnjenje. Današnja Unija nešto je posve drugo od Unije s kojom smo prije skoro jednog desetljeća započeli pregovore. Tek sad osjetit ćemo stvarnu moć EU komisije, koja će s neviđenom strogošću vagati svaku našu mjeru i svaki rez. Slovenija, koja je također u postupku prekomjernog deficita, morala je od svibnja dvaput popravljati mjere za smanjenje deficita i još nije zadovoljila zahtjevnom Bruxellesu, iako u predloženim mjerama nije bila nimalo nježna prema svojim građanima.

Onda ni SDP neće više morati skrivati da je za stezanje remena, pa i na onim »svetim« mjestima za koja su uvijek tvrdili da ih neće dirati, kao što su plaće i mirovine. Iako su još jučer uvjeravali naciju kako je s rezovima »gotovo«, e sad se odjednom taj prostor otvorio. Jučer nam je i 25% PDV-a bilo puno, a sada nam je samo nebo granica. Uvođenje poreza na nekretnine ponovno postaje aktualno, kao i ubrzana rasprodaja državne imovine. Linića ništa više neće moći zaustaviti. A kako i bi, sad kad je sada iza njega Europska komisija!

No u jednome Linić sigurno nije u pravu. Građani Hrvatske nisu protiv reformi, kako nas on pokušava uvjeriti, prebacujući odgovornost za nezavidno stanje na građane. Ta nije li za to upravo Linić najbolji dokaz?! Jer tko je najpopularniji političar Kukuriku vlade, unatoč oštrim rezovima?

Glavni problem ipak nije u građanima, nego u kalkulantskim političarima koji su svih ovih godina neodgovorno pustošili državu kupujući vrijeme. A sada vrijeme ističe. Građani, koji plaćaju najvišu cijenu, spremni su na žrtvu ako povjeruju da će im nakon toga biti bolje i ako se političari solidariziraju s njima u štednji i odricanju. Nažalost, ništa od toga ovdje se nije dogodilo.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u