Hrvatski sudovi diskriminišu Srbe

Hrvatski sudovi diskriminišu Srbe

3 oktobra 2013

Dzakula_veljko_DuskoJaramazPIXSELLSrpski demokratski forum upozorio je da sudovi u Hrvatskoj provode diskriminaciju prema Srbima, posebno kada je reč o slučajevima raskidanja ugovora o zameni nekretnina sklopljenih u ratu.Diskriminacija se provodi i u presudama za naknadu štete i pokretanju zaplene kuća koje je država obnovila, a u kojima vlasnici ne stanuju.

Lider Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula rekao je da sudovi odbacuju samo ugovore o zameni koji idu na štetu Hrvata, pozivajući se na Aneks G međunarodnog sporazuma o pitanjima sukcesije prema kojem su nevažeći svi ugovori o zameni koji su ugovoreni pod prinudom.

„Smatramo da ovakvo ponašanje hrvatskog pravosuđa nije prihvatljivo i da ono krši građanska i ljudska prava na etničkoj osnovi, te da se to mora zaustaviti, a aneks početi primenjivati kao međunarodni sporazum“, naglasio je Džakula.

U znak podrške, konferenciji za novinare Srpskog demokratskog foruma pridružio se i nezavisni analitičar Žarko Puhovski, koji je ukazao na problem diskriminacije u pravosuđu.

„Srpski demokratski forum i svi koji smo s njim smo se sada jako izložili zbog ovoga što smo rekli. I zato ponavljam: dajte nam jedan slučaj sa Hrvatima i mi moramo ćutati i reći to nije etnička stvar ili neka druga. Tog slučaja, po svemu što mi znamo, nema“, kaže Puhovski.

On smatra da se nije potrebno posebno pozivati na Aneks G međunarodnog sporazuma o pitanjima sukcesije, jer je ono što on propisuje sadržano i u hrvatskim zakonima.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *