ХРВАТСКИ ВОЈНИЦИ на границама Русије

HRVATSKI VOJNICI na granicama Rusije

15 februara 2017

vuk-15-3-croatia-hrvatska-army-vojska-r4

Operaciju vode Amerikanci, sedište joj je u Poljskoj, a tamo su već američki, britanski i rumunski vojnici.

Hrvatska bi već ove godine trebala da se uključi u NATO operaciju pod američkim zapovedništvom, čije će sedište biti u poljskom gradu Orsuz. Reč je o multinacionalnoj jedinici pod komandom SAD-a u čijem će sastavu uz američke biti britanski i rumunski vojnici.

Na zahtev američke komande ovoj jedinici bi trebala da se pridruži i jedna hrvatska grupa samohodnih višecevnih raketnih bacača SVLR 122BM-21 GRAD. Jednu grupu čine ova tri VBR sistema. Američka strana smatra da bi im SVLR 122 dobro došao kao vatrena podrška pešadijskim jedinicama. Prema neslužbenim informacijama, tri VBR sistema zajedno sa posadama trebala bi da budu upućena u Poljsku krajem godine. Naravno, pre upućivanja njihovo slanje treba da odobri hrvatski parlament.

Strateška linija

U blizini grada Orsyza nalazi se veliki vojni poligon na kojem bi trebala da se uvežbava ova multinacionalna jedinica. Posebnost ove lokacije je u tome što se nalazi oko 70 kilometara od “zone Suvalki” i oko 140 kilometra od Kalinjingrada, ruske enklave unutar Evropske unije u kojoj je najverovatnije smešteno nuklearno oružje. “Zona Suvalki” deli rusko područje Kalinjingrada i rusku saveznicu Belorusiju, i to na potezu od 60 km. Vojni stručnjaci tu već dugo upozoravaju: ako Rusija krene u konvencionalnu ili “hibridnu” akciju protiv jedne baltičke države, na tom području može vrlo lako partnerima u NATO-u da preseče mogućnost dostave oružja i vojnika preko grada Suvalkija.

Nekoliko meseci nakon dolaska u Poljsku, hrvatska ojačana pešadijska jedinica trebala bi da bude upućena u Litvaniju. Takođe u sklopu NATO operacije. Reč je o multinacionalnoj jedinici u kojoj bi trebalo da bude 1200 vojnika iz Norveške, Holandije, Belgije, Luksemburga, Francuske, Hrvatske i vodeće zemlje Nemačke. Jedinica bi trebala da bude smeštena kod Litvanskog grada Rukla, gde se nalazi veliki vojni poligon. Prvi vojnici iz belgijskog kontingenta prošlog meseca su već stigli u Ruklu.

U Ministarstvu odbrane Hrvatske još ne otkrivaju detalje učestvovanja hrvatskih vojnika u ovoj operaciji.

– U toku je izrada predloga nacrta odluke Hrvatskog sabora o mogućem angažmanu OS RH u okviru ojačane prednje prisutnosti. Takođe, trenutno se na strateško-operativnom nivou razrađuju mogući modaliteti operacionalizacije takve odluke. Tako je i o okvirnim troškovima učestvovanja u operaciji prerano govoriti s obzirom na to da još nisu potpisani potrebni sporazumi sa Nemačkom i Litvanijom. Konkretni zadaci ove jedinice ne bi trebali da se značajno razlikuju od zadataka jedinica koje se izvršavaju u Hrvatskoj, od obuke i gađanja do održavanja sredstava, a jedina razlika bila bi u tome što bi se deo obuke i vežbi sprovodio u međunarodnom orkuženju – stoji u odgovoru MORH-a.

Prema neslužbenim informacijama, u Litvaniju bi bila upućena ojačana pešadijska jedinica sa oko 120 vojnika. Reč je o pripadnicima prve jedinice „Tigrova“. Zajedno sa „Tigrovima“ u Litvaniju bi bilo upućeno osam borbenih oklopnih vozila „Patria“ naoružanih vatrenom jedinicom 30 mm sa integrisanom protivoklopnom zaštitom i najverovatnije određeni broj vozila MRAP.

Jedino je problem što Oružane snage još ne raspolažu topom od 30 mm ni protivoklopnim raketama. Naime, konkurs za to je u toku. Stigle su tri ponude – izraelskih kompanija „Elbit“ i „Rafael“ i hrvatske fabrike „Đuro Đaković“.

Nemačka grupa

Odluka o slanju NATO snaga u baltičke države Litvaniju, Estoniju, Letoniju i Poljsku, uz samu granicu sa Rusijom, donesena je tokom NATO samita u Varšavi u cilju ojačavanja istočnih granica saveza od mogućeg udara Rusije.

Hrvatska je izrazila spremnost učestvovanja sa jednom pešadijskom jedinicom u okviru nemačke borbene grupe koja će biti raspoređena u Litvaniji, uz preduslov donošenja odluke parlamenta o tome. U Ministarstvu odbrane naglašavaju da je “učestvovanje u sklopu ojačane prednje prisutnosti komplementarno i sa ambicijom Republike Hrvatske u izgradnji i održavanju svoje međunarodne verodostojnosti i odgovornosti i bitno doprinosi daljoj izgradnji političkog i vojnog kredibiliteta Republike Hrvatske unutar NATO saveza, kao i povećanju interoperabilnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske”.

(Jutarnji List)

KOMENTARI13 komentara

 1. Pimploje says:

  Prosli put im se dobro zavrsilo...onoj petnaestorici sto su se vratili osakaceni ali zivi....sta ces vise...

 2. Pimploje says:

  Krenuti sa Nemcima na Ruse...Mislim sigurica....Ne moze omanuti...nije ni prosli put...

 3. Svetislav Surina says:

  U NATO su velesile za Hrvatsku, tako da hrvati ne igraju nikakvu ulogu u ugrožavanju Rusije.

 4. darko says:

  SVE BI TO PREBRISLAI RUSKI KOMANDOSI S NEVIDLJIVM DRONOVIMA A RUSI BIH IH ISKANDERIMA M PREK ODOMERTA SAD 2000KM UNISTILI SVU TU ARTILJERIJU LJUSTVO I OKLOP

 5. sergej says:

  Ustaške sluge imaju mesa za hranjenje topov valja platiti neovisnost a još nije došao ceh na naplatu sad su Ustaše kurve ali oni moraju oralno da zadovolje EU i još da plata jer njihove ne sterilisane žvalje nisu po standardu EU pimpeka.Pa to sve moraju raditi preko prezervativa.

 6. VUK says:

  eto rusimaa besplatne radne snage za sibirske rudnike bar sledecih 40 godina

  • VUK says:

   ubedjen sam da ce ih dobro hraniti bice krompir corbe u izobilju

 7. marinko says:

  ko nezna proslost nezna ni boducnost samo srbija nezna proslost srbbaja se lagala -70- godina i ucila pogresnu politiku srbi neznaju kud ce ili za vucicem ili za natom oni su neutralni bez svesti

 8. dusko says:

  To je jos jedan od dokaza d su EU i NATO fasisticke organizacije !!!

 9. marinko says:

  srbima problem sto nemogu prepoznati ko je crven u srbiji u beogradu a ko je crven plavi beli srpska ce sirotinja prodati svoj glas za -20- evra i tu je prodaja srbije glas je bitni od puske ali to srbi ne razumu isti se ljudi uvek biraju za sefa beograda

 10. ! says:

  Jovan Dučić SINU TISUĆLJETNE KULTURE Ti ne znade mreti kraj slomljenog mača, Na poljima rodnim, braneći ih časno Kitio si cvećem svakog osvajača, Pevajuć’ mu himne, bestidno i glasno. Slobodu si večno, zakržljala raso, Ček’o da donesu tuđi bajoneti, Po gorama svojim tuđa stada pas’o, Jer dostojno ne znaš za Slobodu mreti. Pokaži mi redom Viteze tvog roda, Što balčakom s ruku slomiše ti lance, Gde je Karađorđe tvojega naroda, Pokaži mi tvoje termopilske klance. S tuđinskom si kamom puzio po blatu, S krvološtvom zvera, pogane hijene, Da bi mučki udar s leđa dao Bratu, I ubio porod u utrobi žene. Još bezbrojna groblja zatravio nisi, A krvavu kamu u nedrima skrivaš, Sa vešala starih novi konop visi, U sumraku uma novog gazdu snivaš. Branio si zemlju od nejači naše, Iz kolevke pio krv nevine dece, Pod znamenje srama uz ime ustaše, Stavio si Hrista, Slobodu i Svece. U bezumlju gledaš ko će nove kame, Oštrije i ljuće opet da ti skuje, Čiju li ćeš pušku obesit’ o rame, Ko najbolje ume da ti komanduje.

 11. Mare says:

  "Gott bewahre uns Hungersnot, Pest und Kroaten" (Boze sacuvaj nas gladi, kuge i Hrvata) - uklesano iznad ulaza u nemacku katedralu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *