Hrvatski zločinac vraća zemlju Srbima!?

Hrvatski zločinac vraća zemlju Srbima!?

24 decembra 2013

eko-ratkovo_620x0Služba za katastar nepokretnosti u Odžacima moraće da preispita kako je 2.012 hektara PP „Ratkovo“ iz Ratkova 2003. godine najpre uknjižila kao privatnu svojinu odžačkog biznismena Borislava Lilića, da bi docnije, kada ih je on preprodao „Žito grupi“ iz Osijeka, ti hektari takođe kao privatna svojina, bili preneti na ovu kompaniju, saznaju „Novosti“.

Rešenje o tome je, potvrđeno je našem listu u toj službi, stiglo krajem prošle sedmice i ono je, zapravo, odgovor na ponovljeni zahtev za ispravku upisa vlasništva nad „Ratkovom“, koji je Ministarstvu za građevinarstvo i urbanizam uputilo Udruženje za borbu protiv sistemske korupcije „Obruč“.

– Suština je da je, mada je to bila zakonska obaveza, zemlja „Ratkova“ bez prethodne razdelbe na državnu i zadružnu koja ne može da bude predmet privatizacije, najpre data u vlasništvo Liliću, a potom i „Žito grupi“ hrvatskog tajkuna Marka Pipunića. A poznato je da, po našim zakonima, strani državljani ne mogu da budu vlasnici zemlje u Srbiji – objašnjava Nenad Ilić, predsednik tog udruženja.

„Obruč“ je, inače, od resornog ministarstva i u prethonoj Vladi Srbije tražio preispitivanje zakonitosti uknjižbe plodne zemlje „Ratkova“ kao privatne svojine najpre Lilića, a potom i „Žito grupe“ iza koje, po pisanju nekih hrvatskih medija, stoji najmoćniji čovek Slavonije i Baranje Branimir Glavaš, osuđen, inače, za ratne zločine.

– Nadamo se da će se utvrditi zbog čega tada nije bilo sluha za naš zahtev. Tek, rešenje aktuelnog ministarstva je jasno, a mi tražimo da se zemljištu najpre vrati status društvene svojine i da se, potom, izdvoji 1.800 hektara zadružnih oranica za koje imamo svu dokumentaciju i koji, ponavljam, ni u kojoj varijanti ne mogu da budu predmet privatizacije – kategoričan je sagovornik „Novosti“. Ilić, istovremeno, upozorava da se u Službi katastra nepokretnosti u Odžacima već najavljuje opstrukcija preispitivanja uknjižbe obradivog zemljišta „Ratkova“ na Lilića, odnosno „Žito grupu“.

– Po našim informacijama, pravnik Janko Erdelji, čija je to direktna nadležnost, odbija da sprovede rešenje Ministarstva građevinarstva i urbanizma – precizira on. Da to toga, ipak, neće doći, za „Novosti“ potvrđuje Dajan Perjaničić, pomoćnik direktora Republičkog geodetskog zavoda za sektor katastra nepokretnosti. Nalog ministarstva vezan za PP „Ratkovo“ će, u najkraćem mogućem roku, biti sproveden u celosti i tu niko ne treba da ima bilo kakvu dilemu – izričit je Perjaničić.

KO SUČELjAVA ARGUMENTE

Novi postupak u Službi katastra nepokretnosti u Odžacima podrazumeva novu javnu debatu koja bi, po najavama, trebalo da bude održana krajem januara 2014. Na njoj će argumente sučeliti predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Republičkog javnog pravobranilaštva, „Obruča“ i, najzad, PP „Ratkovo“. U ponedeljak smo pokušali da čujemo i stav aktuelnih vlasnika tog preduzeća, ali predstavnik „Žito grupe“ Željko Živaljić nije odgovarao ni na telefonske pozive, ni na govorne poruke.

(Novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. P.svaba says:

    Nadam se da je ovo samo pocetak, i da ce se u Odzacima otkriti i mnoge druge,nezakonite radnje. Sta je sa Hipolom i ko je sve nadzornom odboru ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *