Хрватско лице „европских вредности“

Hrvatsko lice „evropskih vrednosti“

2 avgusta 2016

Dragomir Andjelkovic 3345Piše: Dragomir Anđelković

Prošli smo kroz mučno razdoblje pred otvaranje EU pregovaračkih poglavlja 23. i 24, kada nam je Hrvatska, više nego bahato i drsko, postavljala niz neosnovanih uslova. A i kada smo uspeli – ili makar mislimo da jesmo – da ih izbegnemo te otvorimo pomenuta poglavlja, Hrvatska je nastavila da nas nipodaštava, tvrdeći da ih nećemo zatvoriti dok ne udovoljimo njenim hirovima.U toj zemlji će biti održani vanredni izbori, a u „lijepoj njihovoj“ ništa ne donosi više poena među biračima od antisrpske retorike. Stoga je Beograd, izgleda, ubeđen da se ipak radi o praznim pretnjama za hrvatsku unutrašnju upotrebu. Štaviše, kod nas se iskristalisalo uverenje da „ono što Hrvatska tražio od Srbije nema podršku EU“, te se time i ne treba opterećivati. Da li je tako?

EU je ovih dana, u kontekstu pravljenja novog rasporeda predsedavanja Unijom do 2030. godine, odlučila da će Hrvatska imati tu ulogu u prvoj polovini 2020. To nije beznačajna pozicija. I te kako relevantnim Evropskim savetom (koji se sastoji odpredsednika vlada iministara spoljnihposlova svake odzemalja članica),predsedava zemlja koja u određenom periodu predsedava Unijom. Ona tako dobija priliku da definiše agendu Evropskog saveta, što je ozbiljan faktor moći. I šta mislite, kako će se Zagreb iz te pozicije odnositi prema nama? Nepristrasno? Prijateljski?

To ima dodatnu težinu jer će u doba hrvatskog predsedavanja odnosi Srbije sa EU biti u još delikatnijoj fazi nego što su sada. Tešo da ćemo već tada ući u EU kao što neki naši mediji špekulišu (sada ne ulazim u pitanje osnovanosti politike EU integracija), ali ćemo se verovatno približiti „kapijama“ Unije. I tu će nas čekati Hrvati, sa svojim dokazanim antisrpskim stavom. Da li je Brisel to prevideo kada je donosio odluku o razdoblju hrvatskog predsedavanja ili nam na vreme šalje poruku o tome šta nas čeka? A  čeka nas Hrvatska sa svojim bezobrazlucima koje, navodno, Brisel ne podržava.  Pa što onda ovakvo odlukom ohrabruje Zagreb da na njima istraje? Mogla je Hrvatska da predsedava EU i kasnije, kada se završi (ako je to Briselu uopšte i namera) naša golgota sa pridruživanjem Uniji. Neko će reći da to nije osnovano. Koješta. Kada se hoće, sve se može. Bar je EU dokazala da je kada njenim vodećim „akcionarima“ nešto odgovara, vrlo prilagodljiva.

Na kraju krajeva, i da se ne radi o odnosu prema Srbiji, valja se zapitati da li ima smisla da oni koji toliko pričaju o nekakvim visokoparnim, humanističkim „evropskim vrednostima“, odluče da pre nego što se uistinu „evropeizuje“, Hrvatska postane predsedavajuća zemlja EU? U toj državi vlast neskriveno koketira sa neonacizmom (neoustaštvom), kolektivna prava najveće (srpske) manjine se brutalno gaze a njeni pripadnici žive u sistematski stvorenoj atmosferi straha sa ciljem njihove asimilacije, veličaju se ratni zločini iz nedavne prošlosti, itd.

Da li je takva Hrvatska zaslužila da predstavlja EU? Taman sam hteo da kažem da je to više nego cinično, a onda sam se setio odnosa Brisela prema ruskoj manjini u balitičkim zemljama, koja je već decenijama obespravljena a EU to mirno posmatra. Ako i možemo da shvatimo raskorak između lepih reči i mračnih dela u domenu geopolitike, drugačije stoje stvari sa unutrašnjom politikom. Van svoje teritorije, radi podrške realizaciji evroatlantskih interesa, dok se plasiraju visokoparne humanističke bajke, EU postupa u duhu neokolonijalnog ekspanzionizma. No, tako je radila i imperijalna Engleska, pa se ipak ne može negirati da je na unutrašnjem planu bila demokratski uzor svog doba. S druge strane da li je to EU, koja i na tom polju toleriše mnogo toga što je u suprotnosti sa vrednostima koje propoveda. Otuda, možda je Unija i zaslužila da joj ovakva kakva jeste Hrvatska bude izabrani eksponat u izlogu.

(Politika)

KOMENTARI10 komentara

 1. Kulak says:

  Sve je jasno,rvacka je politika da je svako ko se borio za HRVATSKU STVAR heroj.Ako je pri tome klao,pljačkao,palio,ubijao,osnivao konclogore i nasilno pokrštavao nema veze,bitno je da se borio za HRVATSKU STVAR. I to je to!

  • Baraba says:

   Pozivam vas na proslavu Oluje u Knin !!!!

   • Dujo Dubajić says:

    Dođi da te roštiljamo.

  • milojko says:

   Svatko ama baš svatko tko se je borio za Hrvatsku za mene je heroj.Oni koji su ubijali civile, osnivali logore sigurno nisu heroji, ali to pravilo ne vredi za vas Srbijance, za vas su ubojice žena i djece heroji.O pokrštavanju ti je lepo pisao pok. Đilas.Pročitaj kako se radilo pokrštavanje muslimana na Sandžaku.

 2. Alojz Stepinac says:

  Slava našem velikom svecu i milosrdnom anđelu, BLAŽENOM Alojziju Stepincu!

 3. Portopranco says:

  Govno u usta licemjeru tebi i tvom fašističkom uzoru Stepincu.

 4. Kulak says:

  Eno ti spisak od 250.000 nasilno prekrštenih šta ga je potpisao zlikovac Stepinac pa ga zabi sebi u u usta i u guzicu.

 5. milojko says:

  Taj spisak nitko živ nije vidio?!Nebeski čovječe ponovo se služiš lažima!

 6. Neca says:

  hej..stepinac,jel ti volis..ono..iz dupeta u usta..?!salim se samo,bedni crve.nego..hebe mi se bas i za hrvatsku i za eu. U stvari-hebacemo vas,tek.

 7. n.n says:

  ''Hrvati su izmet ljudskog roda'' (Adolf Hitler) rece vas veliki saveznik!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *