ХРВАТСКО ЛУДИЛО МОЗГА: Опет траже одштету од Србије!

ХРВАТСКО ЛУДИЛО МОЗГА: Опет траже одштету од Србије!

15 августа 2019

Хрвати, које су током последњег рата заробиле српске снаге, поново траже одштету или, како кажу сатисфакцију за дане проведене у заробљеништву, а према већ поднетим тужбама одштетни захтеви се појединачно крећу од 1.000 до 80.000 евра, пише загребачки Вечерњи лист.

На основу тих тужби, бивши хрватски заробљеници траже од Србије надокнаду за све проживљено, односно, за сваки дан поведен у заробљеништву као и за сваку повреду коју су, како тврде, задобили током тог периода.Окупљени у удружењу које су назвали „Хрватско друштво логораша српских концентрацијских логора (ХДЛСКЛ)“ обележили су 14. август као свој дан, а председник вуковарске подружнице тог удружења, Здравко Комшић, изјавио је да не види никаквог посебног помака по том питању, иако Хрватска покушава да процесуира неке од особа које су, како каже, биле одговорне за њихово заробљавање.

– Очекујемо од државе да нам помогне или да ми њој помогнемо како би добили одређену одштету или сатисфакцију за дане проведене по логорима. Исто тако желимо и да се укине јурисдикција Србије за почињене ратне злочине на територији Хрватске – рекао је Комшић за Вечерњи лист.

Већина њих се, каже, налази на потерницама и због тога не смеју да прелазе хрватску границу, јер се не зна када би и где неко могао да их ухапси.

Комшић тврди да су те потернице Србије наводно настале на основу њихових признања у време када су, како каже, били психички и физички малтретирани за време боравка у заробљеништву..

– Тражимо да се то укине па ако треба да се онемогући и улазак Србије у ЕУ – рекао је Комшић.

Председник жупанијске подружнице ХДЛСКЛ-а Драгутин Гузовски испричао је да је преко свог адвоката у Новом Саду, у јулу прошле године покренуо прву приватну тужбу против државе Србије којом тражи исплату нематеријалне штете за све преживљено у, како наводи, „логорима у Србији“.

После те тужбе, пише Вечерњи, на исти корак се одлучило још неколико десетина бивших логораша.

– Све тужбе су основане, а у јуну су одржана припремна рочишта. Најављено је да ће у новембру и децембру ове године у Вишем суду у Београду бити одржане и главне расправе. Поштовали смо процедуру па смо покренули и поступак за мирно решење спора, односно, нагодбу – рекао је Гузовски.Тумачи да је Србија самим прихватањем тих тужби „признала постојање логора на својој територији“.

Иначе, чланови тог хрватског удружења данашњи дан обележавају као Дан логораша, када је 1992. године код Неметина, обављена највећа размена заробљеника.

Тога дана код Неметина је размењено 714 ратних затвореника.

Вечерњи пише да према званичним подацима ХДЛКЛ током последњег рата су српске снаге наводно заробиле више од 30.000 хрватских бораца, који су се налази на подручју Србије и Хрватске.

Ипак, статус заробљеника у Хрватској добило је око 8.000 особа.

(Тањуг)

KOMENTARI6 коментара

 1. milorad2 says:

  koja bolesna družina je to, treba im uplatiti banjsko lečenje u srbiji, neka dodju da zaleče duševni bol:)Samo nas obavestite u kojoj banji će da budu turisti:)

 2. Miroslav says:

  Србија је имала прилику у 90-има да уништи Хрватску па кад није онда ће Хрватска уништити Србе и Србију.

  • Orthodox says:

   Uništili su oni svoj obraz i ugled, sramote se sa veličanjem fašizma i ubijanjem svega što nije hrvatsko i katoličko, vrača jim se duplo na takav način da jim beži temelj stuba hrvatske a to je njihova omladina. Prodata je Hrvatska švabama, englezima i amerikancima. Turista je sve manje i manje iz godine u godinu. Krenuli su pogrešnim putem, kasno će shvatiti a narod će nestati sa područja današnje hrvatske. Neka nastave takvim putem na dobrom su putu da iztrebe komletnu budučnost Hrvatske. Ubijali su 41' do 45' sad će jim dragi Bog vratiti istrebljenjem njihovog naroda jer kako su radili tako će jim se vratiti. Živi bili pa videli

   • Karital says:

    Bogme nisi daleko od istine, ali, to proročanstvo vrijedi i za srbe.

 3. test01 says:

  Pa naravno, napad je najbolja odbrana. Zasto Srbija ne tuzi tu genocidnu tvorevinu za genocid protiv Srba? Zasto Srbija jos nije donela rezoluciu kojom se osudjuje Hrvatska za genocid na Srpskim stanovnistvom i proterivanje skoro svih Srba sa njihovih vekovnih ognjista - uz pomoc USA-UK-Nemacke-Francuske-Italije? Zasto Srbija dopusta da se iskrivljuje i menja istorija kada je Srbija u svim ratovima izgubila oko 2.5 miliona Srba? Dokle ce zapadne karikature da vladaju Srbijom dok narod cuti?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u