HRVATSKO LUDILO: Traže ratnu odštetu od Srbije

HRVATSKO LUDILO: Traže ratnu odštetu od Srbije

21 januara 2014

Operacija OlujaHrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu Davor Ivo Stier već prvog dana pristupnih pregovora Srbije i EU, postavio je pitanje evropskom komesaru za proširenje Stefanu Fileu o plaćanja ratne odštete Srbije Hrvatskoj.

Stier se redovnom procedurom Evropskog parlamenta obratio Fileu i pozvao na njegovo prošlonedeljno obraćanje parlamentu kada je istakao važnost sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova i njegove dalje primene.

– U tom kontekstu važno je da se poštuju i drugi sporazumi koji podstiču dobrosusedsku saradnju. U kojoj će meri Evropska komisija naglasiti važnost poštovanja Sporazuma o normalizaciji odnosa koji je Srbija potpisala s Hrvatskom 1996. godine, s posebnim naglaskom na primeni člana 7 – upitao je Stier.

Član 7 traži doslednu i celovitu primenu Erdutskog sporazuma o podunavlju, a govori i o povratku izbeglica, imovini i aboliciji. Takođe, navodi se da u roku od šest meseci od stupanja na snagu Sporazuma ugovorne strane, Hrvatska i Srbija, sklope Sporazum o naknadi za svu uništenu, oštećenu ili nestalu imovinu.

Poslanik Stier nije pominjao da je najmanje 400.000 Srba proterano iz Krajine i Zapadne Slavonije, čime je Hrvatska izvršila etničko čišćenje. Ogromna većina Srba nije se vratila u Hrvatsku.

(Tportal)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *