HRVATSKOJ JE SVE PROBLEM: Hrvati žele granicu kod Apatina

HRVATSKOJ JE SVE PROBLEM: Hrvati žele granicu kod Apatina

28 avgusta 2014

46820_grafika_fGranica na Dunavu, ne samo da godinama opterećuje odnose Srbije i Hrvatske, već bi to sporenje moglo da zakoči Srbiju na ulasku u Evropsku uniju.

Na ovaj problem ukazao je poslanik u Skupštini Srbije Janko Veselinović koji je tokom međunarodnog naučnog skupa „Hrvatsko-srpski odnosi: Zaštita identiteta“ u Golubiću kod Knina, ocenio je da Vlada Srbije u poslednje dve godine ne radi ništa na rešavanju otvorenih pitanja preostalih iz bivše Jugoslavije posle ratova devedesetih, među kojima je i pitanje državnih granica.

„Pitanje granica je osnovno koje Srbija i Hrvatska treba da urede“, kazao je Veselinović, ocenivši da je to posledica sve ređih susreta između predstavnika dve države.

Beograd još od 2002. bezuspešno pokušava da nađe kompromis sa Zagrebom. Da scenario uslovljavanja kakav je Slovenija nametnula Hrvatskoj sporom oko Piranskog zaliva može da doživi reprizu u hrvatsko-srpskom izdanju indirektno je pre izvesnog vremena sugerisao tamošnji premijer Zoran Milanović koji je, komentarišući put Srbije ka EU, rekao da razgraničenje na Dunavu mora da se završi.

„Nema ucena ni mentorstva, ali neke stvari se moraju dogovoriti. Krajnje je vreme, i to će biti jedan od naših uslova, a druga strana nema nijedan razlog za odugovlačenje“, rekao je Milanović proteklog proleća.

Čelnik Udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir, podsećajući da je Hrvatska uslovljavala i vraćanjem kulturnog blaga, navodi da ga ne bi iznenadilo da i pored priča o dobrosusedskim odnosima, Zagreb i granicu na Dunavu ispostavi Srbiji kao problem, jer je Hrvatskoj „sve problem“.

„Zagreb bi morao da pokaže dobru volju, naročito što je prilikom uspostavljanja granica AVNOJ-a, koje nisu bile državne već republičke, Srbija bila tolerantna i deo Baranje se našao u Hrvatskoj“, kaže Budimir za „Vesti“. On ističe da nije ni prirodno da Hrvatska prelazi Dunav i zalazi na srpsku teritoriju.

Sa početkom pregovora dogovoreno je da bivša međurepublička granica bude osnov utvrđivanja državne granice, ali su parametri dve strane različiti. Hrvatskoj ne odgovara avnojevska granica, već traži katastarsku i poziva se na zemljišne knjige iz vremena Austrugarske, prema kojima bi međudržavna međa išla linijom rubnih katastarskih opština.

Poznato je da je sporno oko 11.000 hektara zemljišta, 10.000 na levoj obali u Srbiji i 1.000 na desnoj hrvatskoj strani, pa prema tumačenju Zagreba, Hrvatskoj treba da pripadnu veliki delovi srpske opštine Apatin, skoro do samog ulaska u grad.

Nadu da Zagreb neće praviti problem Beogradu oko međudržavnog razgraničenja, izrazio je dugogodišnji jugoslovenski ambasador u penziji Stanislav Stojanović. On smatra da se sporenje o liniji na Dunavu s vremena na vreme pojavljuje u tamošnjoj javnosti kao ispolitizovano zbog negativnog raspoloženja prema Srbima u Hrvatskoj iskazanog protestima zbog ćiriličnih tabli pa sve do pitanja povratka proteranih.

„Mislim da su granice periferno pitanje u odnosu na ove goruće probleme s kojima je Hrvatska suočena. Sa druge strane na Srbiju se svakodnevno vrše pritisci i uslovljava koliko je veća njena želja za ulazak za EU, a mislim da je najveći presing zbog naših odnosa sa Rusijom“, kaže on za „Vesti“.

MSP bez odgovora

Pokušaj „Vesti“ da od Save Stankovića, načelnika Službe za granice Ministarstva spoljnih poslova, dobiju odgovor o srpskom pristupu tom problemu i pored dobre volje Stankovića, zapeo je kod „tehničkih pitanja“ u MSP-u, odnosno procedure koja podrazumeva da njegovu pisanu izjavu „Vestima“ pogleda neko od njegovih šefova, pa odgovor nije stigao do zaključenja našeg izdanja. Stanković je nedavno javnosti objasnio da je srpski predlog sredina plovnog puta Dunava, zasnovan na razgraničenju iz 1945.

(Vesti-online.com)

KOMENTARIJedan komentar

  1. zdenko says:

    NECE USTASE PRAVITI PROBLEM NIKAKO NISU NI SLOVENCIMA TO SMECE VUCIA TREBA MAKNUTI ZAUVEK IZ SRBIJE I TE KRETENE U SRBIJI SVE KOJI BI U EVROPU AKO NETKO ZELI IZ SRBIJE U EU NEK IDE MAKAR IH BILO MILION.USTASE CE TRAZITI I SIGURNO DOBITI TERITORIJ VOJVODINE SRBIJA SE NE MOZE OSLONITI NA NIKAKVI SUD JER SVE JE TO INKVIZICIJA VEC AK O JE DRZAVA GRTANICU NA SREDINI DUNAVA KOJA JE I SAD DATI AKO NE BRANITI ORUZJEM MEDUTIM BOJIM SE DA U OVAKVOJ SRBIJI CE OSIM KOSOVA OTICI I VOJVODINA. SRBIJA NECE UCI U EU TO JE FASIZAM I TREBA BITI JASNO OD TOGA NEMA NISTA NESTO SE MOZE TRGOVATI S EU ALI OD TOGA NEMA NISTA VREME POKAZUJE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *