Hrvatsku je ulazak u EU koštao 616 miliona evra

Hrvatsku je ulazak u EU koštao 616 miliona evra

30 septembra 2013

EU-Hrvatska_620x0Hrvatski ministar finansija Slavko Linić rekao je da ulazak u EU Hrvatsku košta 4,7 milijardi kuna (616,8 miliona evra) i da je taj iznos trebalo da bude pokriven privrednim rastom.

„Trošak je trebalo da bude pokriven rastom. Ukoliko toga nema, to je manjak budžeta“, rekao je Linić za RTL, dodajući da je budžetski deficit te zemlje porastao u odnosu na prošlu godinu, prenosi internet portal Business.hr.

Privrednog rasta nema, jer je privreda u problemima i nije počela da radi, upozorio je on.

Upitan da li je vreme da se država obrati MMF-u, Linić je objasnio da se Fond poziva kada država ne može finansijski da sanira dugove, ali da nije potreban za sprovođenje mera štednje, jer te mere vlada uporno sprovodi u poslednje tri godine.

Povodom konstatacije da ta štednja očito nije dovoljna, Linić je rekao da se može ići na na daleko veću štednju, ali je pitanje šta će se time dobiti – još manja potrošnja.

Na pitanje kako namerava da obezbedi više od milijardu evra koje sledeće godine dolaze na naplatu, on je kazao da je vlada donela poseban program mera i da dodatnom štednjom mora da se smanji 17 do 19 milijardi kuna duga.

„Verujem da ćemo u tome biti uspešni i da je to jedan od programa koji će nam pomoći da finansijskim investitorima objasnimo da smo u stanju da upravljamo svojim dugom“, istakao je Linić.

On je rekao da je kamata od šest do 6,5 odsto i sada visoka, a moguće je da ide i do sedam odsto.

„Bitno je da se još uvek možemo zadužiti i da postoji poverenje. Ukoliko toga ne bi bilo, onda je potrebam MMF“, rekao je hrvatski ministar finansija.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *