ХТЕЛИ НЕ ХТЕЛИ: Косовска војска мимо Срба! (ВИДЕО)

HTELI NE HTELI: Kosovska vojska mimo Srba! (VIDEO)

18 septembra 2018

Srpska lista saopštila da u parlamentu neće glasati za predloge zakona vlade u Prištini.U danu kada je Evropski parlament izglasao da sa Kosovom započnu pregovori o viznoj liberalizaciji, vlada u Prištini usvojila je tri predloga zakona koji omogućavaju transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da ta lista u prištinskom parlamentu neće podržati te predloge, „jer je to protivno interesima srpskog naroda, Rezoluciji SB UN 1244 i Kumanovskom sporazumu“.– Kumanovski sporazum kao jedinu legalnu vojnu formaciju na KiM predviđa Kfor. Tu treba dodati da je i Kfor na prostor KiM došao nakon saglasnosti zvaničnog Beograda – rekao je Simić.

On je dodao da kosovska vlada na ovaj način krši sopstvene zakone.

– Ovo je pokušaj da se zaobiđe pravna procedura koja zahteva glasove Srba, i to je poziv da međunarodna zajednica najhitnije reaguje – kazao je Simić.

Predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže za RTS da potez prištinske vlade, koja je usvojila predloge zakona o transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u vojsku, pokazuje sve jaču nespremnost Prištine da se postigne konačan dogovor sa Beogradom.

– To svakako nanosi štetu i destabilizuje razgovore koji se obavljaju na planu konačnog rešavanja statusa KiM – ističe Drecun.

On je naveo da Priština očigledno ne odustaje od namere da mimo volje, interesa i bezbednosti srpskog naroda stvori oružanu silu koja je apsolutno suprotna Rezoluciji 1244, kojom je predviđeno da samo Kfor može biti vojna formacija na KiM.

– Nema nikakve dileme, a imajući u vidu iskustvo sa prethodnicom tih takozvanih Oružanih snaga Kosova, da bi one dodatno ugrozile međuetničke odnose koji su izuzetno narušeni između Srba i Albanaca, bezbednost srpskog naroda i da svrha te formacije ne bi bila drugačija od one da bude uperena protiv srpskog naroda, eventualno za neke intervencije na severu Kosova – rekao je Drecun.

Naglašava da „ne smemo da zaboravimo da će ta formacija imati snage za brzo reagovanje“.

– Sa druge strane, formiranje takve formacije bi svakako poremetilo uspostavljeni odnos ravnoteže snaga u regionu i bilo bi izvan sistema kontrole vojnih potencijala u regionu koji je već uspostavljen – kaže Drecun.

Ukazao je da onaj deo Zapada koji je priznao Kosovo kao državu insistira na tome da moraju da se sprovedu propisane zakonske procedure.

– To znači da mora da se promeni ustav da bi se formirale tzv. Oružane snage Kosova. Za promenu ustava je neophodna saglasnost srpskih predstavnika u kosovskom parlamentu, a Srpska lista to neće dozvoliti – objasnio je Drecun.

Sve može, sem imena

Drecun kaže da Priština može da promeni namenu, organizacionu strukturu, da postavi tu formaciju kao klasičnu vojsku, da je naoružava kao vojsku, ali ne može da joj promeni ime.

– Oni već imaju uspostavljenu organizaciono-vojnu strukturu, već imaju planove za nabavku naoružanja, teškog naoružanja i raznih borbenih letelica, imaju obučen kadar, tu pripremu je obavio NATO, vodeće zemlje NATO-a su dugo godina obučavale pripadnike te buduće formacije, sad je samo pitanje procedura – dodaje Drecun.

Ambasada SAD: Priština radila na svoju ruku

Američka ambasada u Prištini saopštila je da SAD nisu konsultovane o vremenu usvajanja zakona o transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u oružane snage, kao i da moraju da analiziraju usvojene nacrte zakona kako bi razumeli njihovu svrhu i efekat, prenosi RTK2.

U saopštenju se navodi da su „SAD oduvek podržavale suvereno pravo Kosova na vojsku i blisko sarađivale s Kosovom kako to postići“.
„Savetovali smo oprezan pristup u skladu dogovora Kosova i naših NATO saveznika po ovom važnom pitanju“, navodi se u saopšetnju.

Kako su naveli u ambasadi, poslednjih nekoliko sedmica fokusirali su svoje napore na izgradnju unutrašnjeg konsenzusa o važnom dijalogu sa Srbijom.

„Nastavljamo da verujemo da je normalizacija između Kosova i Srbije najvažniji korak za napredak u bliskoj budućnosti“, piše u saopštenju.

Tražimo garancije za prijem u EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da bi postizanje bilo kakvog dogovora sa Prištinom moralo da podrazumeva i da Srbija dobije garancije da će biti članica Evropske unije 2025. godine.

– Ukoliko ikada postignemo sporazum (Beograda i Prištine), Srbija bi morala da dobije jasne garancije da će postati članica EU 2025. godine – rekao je Vučić u intervjuu agenciji Rojters, prenosi Slobodna Evropa.
Vučić je rekao da bi moglo da traje i 10 godina da dve strane postignu sporazum zbog svih razlika.

– Ponekad se osmehujem kada čujem da ljudi pojednostavljuju stvari i kažu da se dogovor svodi na – daću vam tri sela i dobiću šest sela (zauzvrat) – rekao je Vučić.

On je rekao da „ako bi dogovor bio postignut, to bi trebalo da bude sveobuhvatan dogovor koji bi uključivao ne samo odnose nas i Albanaca na Kosovu, već bi morao da uključi i rešenje našeg puta ka EU i ekonomskog napretka“.

Ko se plaši dogovora?

Prema rečima Vučića, „trenutno se ne zna gde su naše granice“.

– Niko u regionu ne bi trebalo da se plaši bilo kakvog sporazuma Srba i Albanaca na Kosovu. Region će biti stabilniji, jači i ekonomski atraktivniji – rekao je Vučić.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Deda Micko says:

    Gde su Rusi da vam pomognu, naivna Srbadijo???

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *