ХУТИ МОЛЕ ПУТИНА ЗА ПОМОЋ: Зауставите агресију у Јемену!

HUTI MOLE PUTINA ZA POMOĆ: Zaustavite agresiju u Jemenu!

24 jula 2018

Predsednik Vrhovnog političkog saveta Huta Mahdi el Mašat zatražio je pomoć Rusije u rešavanju vojnog sukoba u Jemenu, objavila je zvanična novinska agencija pokreta SABA.

U pismu upućenom predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, Mašat skreće pažnju na „agresiju protiv Jemena“ i „vojnu eskalaciju koalicije zemalja pod vođstvom Saudijske Arabije“, navodi SABA.Prema rečima predsednika Vrhovnog političkog saveta pobunjenika Huta, za razvoj sukoba su zainteresovane Sjedinjene Američke Države. Cilj zapadnih zemalja je da „šire haos u Jemenu i čitavom regionu“, tvrdi taj političar.

Ranije je Mašat poslao pismo sa sličnim pozivom francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

Situacija u Jemenu pogoršala se zbog strateški važne luke Hodeide na Crvenom moru. U junu je arapska koalicija, koju predvodi Saudijska Arabija, pokrenula operaciju „Zlatna pobeda“ za proterivanje Huta iz grada. Vojne akcije počele su uprkos upozorenjima Ujedinjenih nacija. Mahdi el Mašat je te postupke nazvao „zaverom protiv Jemena“.

KOMENTARI5 komentara

 1. Osvajac Wimbledona says:

  Ovo je idealna prilika da Rusija unisti teroristicku drzavu S.Arabiju i petrodolar a time posledicno i SAD i resi se islamskog i anglosaksonskog svetskog terorizma.

  • E.Lirsch says:

   A nece "car" udariti na saveznike. Inace ca da mu padne Cena nafte. A da saudijske akrepe treba unistiti to je tacno. Sca i on i Lavrov na "pregovore" sa "zapadnim partnerima"... Gola govna bez ebergje i hrabrosti. Pasivni i cekaju sve se uzdajuci u "mudru politiku".

 2. Miraš says:

  Sukob u Jemenu je dosta složen te ma koliko da su Huti (Severni Jemen) u pravu formalno gledano oni su ipak pobunjenici protiv zvaničnih vlasti u Jemenu. Rusija jedino može da im pomogne politički, a od bilo koje strane vojna pomoć Jemenu može se vršiti samo nezvanično i veoma dobro sakriveno. Zato se stalno pogadja ko je dosad pomagao Jemenu.

 3. Kulak says:

  Putin će kao i do sada politiku usuglasiti sa Izraelom.Zna se da je židovski lobi u Rusiji izuzetno jak.

 4. goran says:

  Putin pomaze samo Izraelu i nikom drugom. Dao je nacistima na poklon celu Ukrajinu koja je Ruska zemlja. Toliko o tom hohstapleru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *