„Хвала Ирану што није признао Косово“

„Hvala Iranu što nije priznao Kosovo“

26 februara 2018

Ministar spoljnih poslova Irana Mohamad Džavad Zarif koji je u Srbiju došao sa direktorima najvećih iranskih kompanija i predstavnicima privrednih komora izjavio je danas da je jedini put za rešavanje problema Kosova dijalog i poštovanje međunarodnog prava.

Džavad Zarif, koji će se sastati sa srpskim zvaničnicima, naveo je da će predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću preneti poziv predsednika Irana da posetu tu zemlju.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim kolegom, Ivicom Dačićem, Džavid Zarif je rekao da Srbija i Iran mogu da sarađuju u oblasti poljoprivrede, građevinarstva, energetike, zdravstva, turizma, ali i u vojnoj industriji kao u vreme Jugoslavije.

– Nadamo se da će se nastaviti trend razvoja dobrih odnosa – rekao je Džavad Zarif i dodao da su se iranski turisti od kada su dve zemlje međusobno ukinule vize uverili u srdačnost i gostoprimstvo srpskog naroda.

Ministar Dačić je zahvalio Džavadu Zarifu na principijalnom stavu o jednostrano proglašenoj nezvaisnosti Kosova i poručio da Iran može da računa na prijateljstvo Srbije i podršku u međunarodnim organizacijama.

Dačić je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je Džavad Zarif u Srbiju došao sa velikim brojem privrednika, navodeći da je moguće unapređenje ekonomske saradnje.

– Imamo tradicionalne prijateljske odnose sa Iranom. Želimo da te odnose što više produbljujemo, da razvjamo saradnju u svim oblastima. Raduju nas posete na najvišem nivou i ovo je izvanredna prilika za podsticaj nase dalje saradnje – rekao je ministar Dačić novinarima.

Dačić je primetio da je oko 6.000 Iranaca od septembra do februara posetilo Srbiju i izrazio očekivanje da će taj broj biti veći od marta jer je predviđeno da se uspostave direktni letovi između Beograda i Teherana.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *