HVALA – U Srbiju stiže pomoć sa svih strana

HVALA – U Srbiju stiže pomoć sa svih strana

19 maja 2014

un (1)_620x0Ujedinjene nacije, Ruska federacija, više evropskih zemalja i država iz regiona uputili su u Srbiju humanitarnu pomoć i spasilačke ekipe kako bi pomogle u saniranju posledica poplava, saopštio je danas biro MUP-a za saradnju s medijima.

Prvi deo humanitarne pomoći Ujedinjenih nacija, koji se sastoji se od agregata, pumpi za vodu i čamaca za spasavanje stigao je noćas na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“.

Danas će stići i drugi deo humanitarne pomoći UN sa hranom i vodom za najugroženije stanovništvo.

AZERBEJDžAN POSLAO 400.000 EVRA

Po nalogu predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, humanitarna pomoć, u iznosu od preko 400.000 hiljada evra, u ime Vlade Azerbejdžana dopremljena je u Beograd specijalnim letom iz Bakua, saopštila je jutros ambasada u Srbiji.

Humanitarna pošiljka iz Azerbejdžana sastoji se od motornih i plastičnih čamaca, dizel generatora, pumpi i filtera za ispumpavanje vode, kaca i kanistera za vodu, raznovrsne opreme za spasilačke akcije, gasnih rezervoara, šatora, toplih ćebadi i druge opreme.

Prispelu humanitarnu pošiljku sastavilo je azerbejdžansko ministarstvo za vanredne situacije u skladu sa spiskom neophodnih sredstava, koje je srpska strana dostavila azerbejdžanskoj strani.

STIGAO I DRUGI KONTINGENT IZ BELORUSIJE

Iz Belorusije je noćas u Srbiju dopremljen nov kontingent humanitarne pomoći, a istim avionom stigao je i zamenik beloruskog ministra za vanredne situacije Aleksandar Nikolajevič Gončarov.

Kako je saopštila Informativna služba počasnog konzula Belorusije u Beogradu Dragomira Karića, na apel premijera Srbije Aleksandra Vučića, bratskoj Srbiji je iz Minska stigla nova količina pomoći avionom „iljušin 76“.

U Srbiju su prethodno iz Belorusije stigla dva helikoptera i četiri spasilačke ekipe ronilaca, podsetio je Gončarov i dodao da je večeras dopremljena humanitarna pomoć dogovorena sa Vladom Srbije i da je sada potrebna pomoć u saniranju posledica.

„Reč je o četiri velikih agregata od po 100 kilovata, 20 prenosivih generatora, 30 motornih pumpi za ispumpavanje vode, 20.000 konzervi mesnih prerađevina, 5.000 vunenih ćebadi, 20 šatora sa po 20 mesta za spavanje i drugim potrepštinama“, navedeno je u saopštenju.

SPASILAČKI TIM IZ GRČKE STIŽE DANAS

Ambasador Grčke u Beogradu Konstantinos Ikonomidis najavio je da će danas u Srbiju stići spasilački tim iz Grčke kako bi pružio pomoć poplavljenim područjima.

„Specijalni spasilački tim iz Soluna, sačinjen od osam ljudi, stiže sutra da pomogne srpskim prijateljima u poplavljenim oblastima“, naveo je Ikonomidis preko Tvitera u nedelju uveče.

On je saopštio i da će osoblje grčke ambasade danas dopremiti donaciju u hrani i vodi u gradsku skuštinu, „u znak solidarnosti sa srpskom braćom“.

U saopštenju ambasade Grčke dostavljenom Tanjugu navedeno je da je potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Grčke Evangelos Venizelos izdao instrukcije za utvrđivanje plana dodatne bilateralne pomoći.

OTVOREN PAYPAL RAČUN ZA ŽRTVE POPLAVA

Vlada Srbije danas je saopštila da je od 18. maja moguća uplata humanitarne pomoći žrtvama poplava u Srbiji putem PayPal-a iz 193 zemlje i regiona.

Račun pripada diplomatskom predstavništvu Srbije u Briselu, odakle se novac direktno prebacuje na račun Vlade Srbije namenjen pomoći ugroženima od poplava, navodi se u saopštenju.

Humanitarnu pomoć, preko PayPal servisa, moguće je uplatiti na adresi floodrelief.gov.rs.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *