И Библија их помиње: Чудотворне моћи маслинове гранчице

I Biblija ih pominje: Čudotvorne moći maslinove grančice

12 aprila 2017

647763_olive-1919865-1920_f

Većina nas uživa u konzumaciji maslinovog ulja i upoznati smo s njegovim pozitivnim utiacjem na naše zdravlje, ali ne znamo da i list masline ima razna lekovita svojstva.

Naime, upravo je lišće masline tradicionalni lek koji se već vekovima koristi u terapeutske svrhe. Referencu o njegovoj lekovitosti moguće je pronaći čak i u Bibliji, prenosi portal zadovoljna.hr.

Jedan od primarnih sastojaka u listu masline koji se zove oleuropein u sebi sadrži antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva. Neka istraživanja pokazala su da snižava krvni pritisak i šećer, a u sebi sadrži više antioksidanta od zelenog čaja. Danas se u terapeutske svrhe najčešće koristi ekstrakt lista masline ili se iz lišća kuva čaj.

Evo koja su pozitivna svojstva oleuropeina:

Pomaže kod osteoporoze

Oleuropein podstiče razvoj stanica koje su zaslužne za razvoj kostiju, pa na taj način pomaže u prevenciji i lečenju osteoporoze.

Leči bakterijske i virusne infekcije

Mikroorganizmi poput bakterija i virusa nemoćni su pred oleuropeinom. On u njima zaustavlja reprodukciju tvari koje im pomažu u širenju organizmom.

Sprečava starenje

Slobodni radikali štete koži, a lišće masline bogato je fenolima i antioksidantima koji neutralizuju slobodne radikale i revitalizuju našu kožu.

Snižava krvni pritisak

Stručnjaci su dokazali da oleuropein poboljšava cirkulaciju, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i snižava krvni pritisak.

Bori se protiv holesterola

Brojni sastojci u lišću masline sprečavaju stvaranje lošeg holesterola u našem organizmu.

KOMENTARIJedan komentar

  1. andje says:

    Biblija ih pominje, ali najčudotvornije što pominje to je život večni u imenu Gospoda našeg i Spasitelja Isusa Hrista, da verom u Njegovo poslanstvo od Oca našeg nebeskog imamo spasenje i život večni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *