I Dačić uskoro napušta Vladu Srbije?

I Dačić uskoro napušta Vladu Srbije?

27 avgusta 2013

ivica-dacicRekonstruisana Vlada, čiji bi sastav trebao da bude poznat do kraja nedelje, biće, čini se, samo prelazno rešenje, saznaju Naše novine.

Dijametralno suprotna politika koju vode naprednjaci i socijalisti, ali i konstantno disciplinovanje manjeg koalicionog partnera, koje je Aleksandar Vučić demostrirao i vraćanjem Mlađana Dinkića u Nemanjinu 11, Srbiju sve više približava vanrednim parlamentarnim izborima, smatraju analitičari.

Za ovakav scenario očigledno je spreman i Vučić, pa se, proteklih dana u više navrata sastao sa Mlađanom Dinkićem, praktično ignorišući činjenicu da je Dačić insistirao na njegovom isključenju iz Vlade.

„Vučić i Dinkić su se sastali nekoliko puta kako bi razgovarali o budućoj saradnji. Iako će ova vlada dalje raditi bez ministra iz URS-a, nije isključeno da bi upravo koalicija SNS-URS bila okosnica neke sledeće vlade, koja će biti formirana posle izbora koji su izvesni jer su odnosi između SPS i SNS ekstremno loši, a Dačić i Vučić vode dijametralno suprotnu politiku i skoro da nema teme u kojoj se slažu. Sve to njaravno pod uslovom da Dinkić pređe cenzus, za šta će mu priča sa Emiratima povećati šanse“, kaže izvor iz SNS-a.

Takođe, profesor sa Fakulteta političkih nauka Predrag Simić smatra da je koalicija SPS-SNS kratkog dana.

„Vučić zahteva da Vlada bude posvećena ciljevima po ekonomskom prioritetu, a sa druge strane , čujemo da se insistira na političkom karakteru“, objašnjava Simić.

On je ocenio da će velike tenzije među strankama posle rekonstrukcije Vlade stvarati eksperti imenovani na funkcije bez provere na izborima Odale potiču očekivanja da će to biti privremena vlada, odnosno da će biti raspisani vanredni izbori.

„Ova rekonstrukcija , kako je zamišljena, prevazilazi i neke vlade formirane posle izbora.. Postoje ozbiljne konceptualne razlike u dve stranke“, ukazao je Simić.

I njegov kolega Slaviša Orlović smatra da je Vlada Srbije sazdana od paradoksa, od kojih je prvi i najveći taj što se Vlada hvali da je uradila stvari koje niko nije pre nje i da ima rezultate, sa ide na rekonstrukciju.

„Ako je bilo dobro i ima dobrih rezultata, zašto s eonda menja. Drugi paradoks je da se i dalje ne zna ko je stvarni premijer – za jedne je to Dačić, a za druge Vučić. Treće, Mlađan Dinkić je izbačen iz Vlade, da bi juče jednoglasno bio vraćen u Vladu Srbije na mesto zamenika predsednika Komiteta za pregovore sa UAE“, ističe Orlović.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *