И ДИПЛОМАТЕ У ШОКУ: Мањине у Хрватској остају без стрпљења

I DIPLOMATE U ŠOKU: Manjine u Hrvatskoj ostaju bez strpljenja

10 septembra 2017

Hrvatski premijer se posle odluke o premeštanju table sa ustaškim pozdravom „Za dom spremni“ deset kilometara dalje od Jasenovca našao na velikim mukama. Niko nije zadovoljan tim privremenim rešenjem, a najmanje Srbi, predstavnici manjina i HDZ-ov koalicioni partner – Hrvatska narodna stranka.

Padne li ova vlada zbog ustaškog pozdrava, to će biti kraj političke karijere premijera Plenkovića u Evropi, sve češće se može čuti u Zagrebu, a diplomatski krugovi potvrđuju zgražavanje međunarodne javnosti što Hrvatska očito nema snage da se obračuna sa ustaštvom.

– Preseljenje table iz Jasenovca u Novsku je katastrofa, i to nije rešenje, nego odgađanje rešenja deset kilometara dalje. Očekivao sam da će se pozdrav skinuti, a razgovarao sam sa predstavnicima velikog broja nacionalnih manjina i svi su odreda ogorčeni – kaže Furio Radin, potpredsednik Sabora i predstavnik italijanske nacionalne manjine.

Očekuje se da će se oglasiti i Milorad Pupovac, dok iz njegovog kruga dolaze informacije da tabla ipak neće biti razlog prekida koalicija, ali da Srbi traže brze rešenje, i to ne samo za Jasenovac i okolinu, već za celu Hrvatsku.

PREMIJER ČEKA

Premijer Plenković čeka rezultate rada osnovanog Poverenstva za suočavanje sa istorijom. Međutim, mnogi u Hrvatskoj smatraju da to telo nije kompetentno da pripremi predloge koje je onda moguće zakonski usvojiti.

Sve više i inostrani mediji stavljaju Hrvatsku na stub srama, pa tako „Dejli mejl“ piše o „čoveku sa Hitlerovim brčićima“ Marku Skeji, bivšem zapovedniku HOS-a, koji je u prvom činu odneo pobedu nad Plenkovićem.

– Tvrdi da nije fašista, a nosi Hitlerove brčiće – piše list, i podseća na strahote Pavelićevog zločinačkog režima.

Skejo, koji je vlasnik kamenoloma i bavi se proizvodnjom betona, a ujedno je i jedan od najvećih poreskih dužnika, tako je izbio u prvi plan promovišući mračnu ideologiju, dok hrvatska demokratska javnost ćuti i miri se sa buđenjem aveti iz prošlosti. Neprimećeno je ostao i performans Olivera Frljića, koji je pisao partizansku poeziju na trgu koji je donedavno nosio Titovo ime.

Najgore od svega je što je Ministarstvo uprave po pravnom tumačenju zapravo legalizovalo ustaški pozdrav „Za dom spremni“, što može da ima nesagledive posledice i za Hrvatsku i za Plenkovićevu vladu.

PRKAČIN: TABLA JE PODVALA

JEDAN od osnivača HOS-a Ante Prkačinu emisiji Osiječke televizije komentarisao je događaje oko ploče posvećene pripadnicima HOS-a u Jasenovcu.

Bivši saborski zastupnik, general HOS-a i Armije BiH, čovek koji je u martu 1992. upalio ratni plamen u BiH zločinom nad Srbima u Sijekovcu, na voditeljevo pitanje „Zašto je spomen-ploča stavljena u Jasenovcu?“, odgovorio je: „Da se nekoga malo isprovocira“.

– Koliko je momaka poginulo u Jasenovcu, koliko ih je rodom iz Jasenovca? – pitao je Prkačin, aludirajući na jedanaestoricu poginulih vojnika HOS-a, a onda je, na vlastito pitanje, sam i odgovorio: „Vrlo malo, dvojica“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Gaga says:

    Ha ha 1Evropa se zgrazava sto Hrvatska nema snage da sEobracuna sa ustastvo"SMESNO ONI SE NISU NIKAD OBRACUNALI SA USTASTVO ONO POSTOJI ODUVEK

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *