И ФРАНЦУЗИ ПРЕЛОМИЛИ: Нема више оружја за Украјину из нашег складишта

I FRANCUZI PRELOMILI: Nema više oružja za Ukrajinu iz našeg skladišta

13 novembra 2023

Francuska više ne želi da Ukrajini daje svoje oružje iz sopstvenog skladišta, poručio je francuski ministar odbrane Sebastijen Lekornu.

Umesto toga, Kijev bi trebalo da ubuduće traži oružje direktno od proizvođača.„Mi sada pregovaramo sa ukrajinskim kolegama kako bi ih stimulisali da kupuju nove haubice na račun sredstava iz specijalnog fonda i kako francuski vojnici više ne bi morali da daju oružje iz svojih arsenala“, rekao je on za televiziju LCI.

Ukrajinski mediji podsećaju da je Francuska za potrebe pomenutog fonda izdvojila 200 miliona evra, iz budžeta države. Pariz želi da se ovaj novac troši samo na porudžbinu oružja od francuskih proizvođača, koji povećavaju proizvodnju.

„Nastavak podrške Ukrajini je najbolje što možemo da uradimo, to je ono što im može dati šansu da pobede“, dodao je Lekornu.

Prema njegovim rečima, vojna pomoć Kijevu iznosi tri milijarde evra, od kojih je 200 miliona izdvojeno za specijalni fond podrške Ukrajini, koji Pariz želi da Kijev počne da koristi.

Govoreći o glavnim pravcima na koje je francuska vojna pomoć usmerena, ministar odbrane kaže da su to PVO sistemi, uključujući i one za borbu protiv dronova, i oprema za kopnene jedinice, što podrazumeva artiljeriju i prevoz.

Lekornu još dodaje da trenutno nije nastupilo vreme za pregovore i prekid vatre, ali i priznaje da ukrajinska kontraofanziva „teško napreduje“. Prema njegovim rečima, Kijev će možda morati da upotrebi dva ili čak tri puta više snaga od ruskih kako bi probio rusku odbrambenu liniju i zadržao svoje pozicije. Sledeće nedelje biće kritički važne kada je reč o zimi koja uskoro nastupa, i koja će promeniti karakter borbi, ocenio je on, prenosi TASS.

KOMENTARIJedan komentar

  1. civilizovani Konan varvarin says:

    aaaaUUUUUUUUUUUU...ne MOJTE BRAĆO !!! 😁😁😁

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *