I gej parada je žaba koja se mora progutati na putu ka EU

I gej parada je žaba koja se mora progutati na putu ka EU

14 juna 2013

Ratko PaićPiše: Ratko Paić

U vreme kada se u Srbiji u besomučnim naporima za dobijanje datuma za pregovore govori isključivo o problemu Kosova, zasad je u drugi plan skrajnuta tema Gej parade, iako se i ona više puta pominjala kao uslov Evropske unije koji Srbija mora da ispuni. Pa ipak, to ne znači da ta tema neće doći na red, nego naprotiv, čini se samo da će ta žaba biti servirana malo kasnije, kada se proguta ona najveća – kosovska.

Naime, ovogodišnja Parada ponosa, kako je zovu njeni organizatori, trebalo bi da traje devet dana krajem septembra, a šetnja kroz centar Beograda je planirana za 28. septembar. U najavi tog događaja, organizatori su saopštili da očekuju pomoć države u njegovoj realizaciji, a još su naglasili i to da se nadaju da će najviša vlast u zemlji «shvatiti da su to međunarodne obaveze Srbije i da će to konačno ispoštovati».

A da je gej parada zaista, kako rekoše njeni organizatori, međunarodna obaveza Srbije, odnosno zahtev Evropske unije prema Srbiji, govori i činjenica da je nedavno specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio da je jedan od ključnih testova za srpske institucije u okviru zaštite ljudskih prava – da omoguće održavanje Parade ponosa, kao i da sigurnosni rizik nikada više neće biti opravdanje za njeno neodržavanje.

On je još podsetio, misleći na Paradu, da «kada jednom otpočnu pregovori o pristupanju, najpre će se razgovarati o vladavini prava i pravosudnom sistemu, za šta će biti potrebni konkretni rezultati, a ne samo usvajanje zakona». A na kraju, Kacin je jasno rekao «da biodržavanje Parade ponosa donelo veoma pozitivne poene Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji, dok su to isto poručili i predstavnici Evropske komisije tokom boravka u Beogradu.

A dok u Srbiji sve ide ka tome da se suštinski populariše gej orijentacija u vidu javnog paradiranja centralnim gradskim ulicama i brojnim pratećim manifestacijama, u Rusiji se stvari kreću u smeru zakonskog suzbijanja gej propagande. Radi se o tome da je pre tri dana u ruskom parlamentu usvojen zakon kojim se zabranjuje popularisanje homoseksualnosti među maloletnicima, a tim zakonom se predviđaju i novčane kazne za održavanje gej parada, kao i za gej propagandu putem javnih medija ili interneta. Da bi taj zakon stupio na snagu, ostaje još samo da ga usvoji i gornji dom ruskog parlamenta, te da ga potpiše predsednik Putin, u šta niko ne sumnja da će se desiti.

Međutim, što se tiče Srbije, izgleda da je ona ozbiljno shvatila upozorenje malopre pomenutog izvestioca Evropskog parlamenta Jelka Kacina, koji je krajem prošle godine nakon otkazivanja Parade ponosa u Beogradu izjavio da je „Srbija propustila da pošalje snažnu poruku Evropskoj uniji da se u državi nešto promenilo“. To se vidi po tome što je u Beogradu ovog meseca otvoren prvi gej centar u Srbiji, na prostoru od blizu 400 kvadratnih metara, u samom gradskom centru, preko puta beogradske Matematičke gimnazije i Elektrotehničke škole, što mnogi protivnici tog centra opisuju krajnje neprimerenim mestom, s obzirom na veliki broj prisutne dece u neposrednoj blizini.

Prema tome, ako se uzmu u obzir dosadašnje izjave evropskih zvaničnika, kao i podsećanja gej aktivista «da su to međunarodne obaveze Srbije», onda je sasvim izvesno da će se i pitanje održavanja gej parade u Beogradu postaviti kao jedan od neophodnih uslova za pomeranje Srbije prema Evropskoj uniji. To znači da je Kosovo možda najveća žaba koja se mora progutati, ali nikako ne i poslednja u nizu, jer jedna od prvih sledećih žaba za gutanje bi mogla da bude upravo gej parada.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *