I Hrvatska želi strance u Vladi

I Hrvatska želi strance u Vladi

26 avgusta 2013

Hrvatska - JutjubU Hrvatskoj se posle najave Vlade Srbije da će na mestima ministara i savetnika angažovati stručnjake iz inostranstva, otvorilo isto pitanje, piše Blic.

Tamošnji mediji se pitaju kako bi u Hrvatskoj odjeknula vest da premijer Zoran Milanović u borbi sa privrednom krizom i sprovođenjem strukturnih reformi u vladu pozove nekoliko stranaca. Tako je portal Lider.hr otvorio je svoje stranice za glasanje o tome da li Hrvatska treba da angažuje strane stručnjake.

Bivša direktorka Ekonomskog instituta u Zagrebu, aktuelna zamenica gradonačlnika Zagreba Sandra Švaljek, zagovara tehnokrate, bilo domaće, bilo strane.

„Niko ne bi trebalo da ima ništa protiv da se u Vladu dovede nekoliko stručnjaka, bilo domaćih bilo inostranih“, smatra Švaljek.

Uopšte nije bitno od kuda ti stručnjaci dolaze, bitno je da se angažuju. To bi bila dobrodošla i velika pomoć u sprovođenju reformi, smatra Švaljek napominjući da u Hrvatskoj ima dovoljan broj stručnih ljudi čiji je potencijal u popriličnoj meri neiskorišten.

S druge strane, politički analitičar Višeslav Raos smatra da ministri u vladi direktno odgovaraju građanima koji su ih odabrali, i da svi naknadno dovedeni članovi vlade nemaju izborni legitimitet.

U nezahvalnim situacijama, kada je potrebno sprovesti jednu ili niz nepopularnih mera svaka vlada bi uz sebe želela da ima nekoliko stranih stručnjaka zbog podele visokih političkih troškova, ocenio je Raos.

Rezltati dvodnevnog glasanja na pitanje portala Lider.hr da li Hrvatska vlada treba da angažuje strane stručnjake, pokazuju da se 67 odsto prijavljenih opredelilo za stav Sandre Švaljek, dok 33 odsto smatra da je Raos u pravu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *