И ја сам Оливер!

I ja sam Oliver!

16 avgusta 2015

Branko-Radun-Foto-A-VASILJEVICH 87Piše: Branko Radun

OliverIvanović štrajkuje glađu jer mu se krše osnovna ljudska prava, pre svega da se brani sa slobode (ili iz kućnog pritvora). Vlada Srbije daje garancije za njega u slučaju puštanja na slobodu, ali to do sada nije dovelo do njegovog oslobađanja. Kao ni protesti za oslobađanje Ivanovića (ali i za penzionisanog pukovnika policije Dragoljuba Delibašića) jer je Euleks odlučio da iako je prošlo više od 550 dana, ponovo produži pritvor. Na dolazak Olivera kući nije uticalo ni to što ga više od 45 svedoka nije povezalo sa onim za šta je optužen.

Mnogi misle da Albanci žele da ovako naprave lažnu simetriju – Oliver Ivanović sad u montiranom suđenju, a kasnije na klupi i pravi zločinci iz OVK.

Apsurdno je stavljati u istu ravan čoveka koji je potpuno nevin, a pritom poznat kao onaj koji uvek poziva na pomirenje i toleranciju, sa monstruoznim zločincima OVK kakve ne pamti savremena Evropa. No, politička logika često je apsurdna i zločinačka. Tako je veći broj Srba na Kosovu stradao od montiranih suđenja u kojima je dovoljno naći dva lažna svedoka i oterati poštenog čoveka na robiju. Nažalost, tako stradaju i Srbi u Hagu, a pogotovo u Hrvatskoj i Bosni. Biti Srbin vrlo često znači automatski i zločinac. Zbog toga su svi potencijalno u poziciji Olivera Ivanovića.

Iz izjava predstavnika vlasti vidi se da oni preduzimaju javne i manje javne poteze da bi pomogli Oliveru da dođe do slobode. To je izuzetno važno jer kada je Oliver zatočen, kao političar prozapadne orijentacije koji je uvek pozivao na toleranciju i na saradnju sa „međunarodnim institucijama“, šta da očekuju obični Srbi? Stoga je važno da se na svakom sastanku sa strancima i u medijima ponavlja da Oliver mora biti slobodan! Da smo organizovaniji kao što nismo pa da se u prestonicama velikih sila organizuju protesti zbog progona i diskriminacije Srba na Kosovu ali i drugde a koju u ovom trenutku simbolizuje zatočeni Oliver Ivanović verovatno bi i situacija po nas bila za nijansu bolja. Ako ništa drugo samopouzdanje i samopoštovanje bi nam se povratilo iz kliničke smrti.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *