И Јасеновац дели Србе

I Jasenovac deli Srbe

23 oktobra 2016

jasenovac_660x330

Čak i tako značajan događaj kao što je izložba o Jasenovcu najavljena za iduću godinu u Ujedinjenim nacijama ne može da prođe bez međusrpskih prepucavanja, a prva kritika na račun organizatora je stigla od srpskog aktiviste iz Pariza Sime Mraovića.

On je ocenio da pristup ovoj izložbi omalovažava sećanje na srpske žrtve.

„Naslov izložbe je „Aušvic Balkanskog poluostrva“. Nenamerno, zlonamerno ili s namerom da obmanu posetioce izložbe, organizator ostavlja posetiocu i njegovom poznavanju istorije da sam zaključi da se tu radi o Jasenovcu i o Srbima. Takođe, Jasenovac je osnovan u avgustu 1941. godine, Aušvic oktobra iste godine. U Jasenovcu je bilo preko 1.000.000 logoraša od kojih preko 95 posto Srba, u Aušvicu 1.000.000 logoraša, i oko 90 posto Jevreja. Dakle, bez namere neukusnog upoređivanja, nije Jasenovac Aušvic Balkanskog poluostrva, već je Aušvic Jasenovac severne Evrope“, rekao je Mraović.

Osvrnuo se na sajt na kojem je predstavljena izložba, na kojem stoji da je ubijeno 700.000 muškaraca, žena i dece.

„O Srbima ni reči. Sudeći po organizatoru, žrtve nemaju ni svoj nacionalni identitet niti pripadnost“, zaključio je Mraović.

Filip Filipi Janković, osnivač Humanitarne organizacije iz Kanade 28. jun, koja je jedan od organizatora izložbe, ne obazire se na Mraovićeve kritike.

Kusta otvara izložbu

„Izložba o Aušvicu Balkanskog poluostrva“ biće postavljena 23. aprila 2017. godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, humanitarne organizacije 28. jun, Andrićevog instituta, kao i Univerziteta u Beogradu. Izložbu će otvoriti naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica. Posetioci će moći da vide skulpture Katarine Tripković i Ljubiše Mančića.

„Od kada je osnovana naša organizacija, ovakve zamerke su tipične za njegovu generaciju. To su uglavnom bili neefikasni, pakosni ljudi, u potrazi za ličnom slavom, puni filozofskih stavova, ali bez konkretne akcije. To je slika koju imam u glavi kada razmišljam o toj generaciji Srba u dijaspori“, rekao je za „Vesti“ Janković.

On je objasnio da aktivnosti njegove organizacije jasno govore o odnosu prema Srbima.

„Od 2011. godine uručili smo 170 tona humanitarne pomoći vredne 4,4 miliona evra Srbima širom Balkana. Predstavili smo se na Svetskom humanitarnom kongresu Ujedinjenih nacija zahvaljujući ličnom pozivu Stivena O’Brajana, zamenika generalnog sekretara za humanitarne poslove“, istakao je Filip Filipi.

On smatra da su ovakve zamerke Sima Mraovića destruktivne, i da predstavljaju odlično oružje u rukama neprijatelja.

Rođaci žrtve ustaša

Janković je dodao da je Jasenovac posetio prošle nedelje.

„Moja porodica je pre rata živela u Krajini. Tri člana moje porodice su ubijena u Jasenovcu. Moj ujak Simo Dubajić je bio odgovoran za egzekuciju velikog broja ustaških stražara iz Jasenovca u Blajburgu, zbog čega je umro sa crvenom Interpolovom poternicom iznad glave. Sve to govori da smo pogodni da vodimo projekat koji nam je u ruke dalo Ministarstvo spoljnih poslova“, rekao je Filipi.

(A. Vučićević / Vesti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. 2 says:

    Kao prvo,2 put su menjali ploču na Aušvicu,i nije milion Jevrejea,nego oko 300 000 ljudi!Naravno posle su dodali Fince,Srbe,Francuze,Nemce i ostale. Pošto je zabranjeno ispitivati zemljište i pričati o ,,holokaustu''.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *