I Krivokapić na fresci, ali u paklu

I Krivokapić na fresci, ali u paklu

30 јануара 2014

86581455752ea1144c020c317659743_368x607Nakon Mila Đukanovića i mitropolita Amfilohija, na fresci u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici svoje mesto ima i predsednik Skupštine Crne Gore.

Međutim, kako pišu podgoričke Vijesti, Ranko Krivokapić oslikan je na fresci na kojoj je prikazan pakao.

Podgorički paroh Velibor Džomić kazao je da je Krivokapić svoje mesto “u paklu” obezbedio “neuspelim pokušajima progona Mitropolije crnogorsko-primorske”. na istoj fresci, odnosno „u paklu“ su i Karl Marks, Fridrih Rngels i Josip Broz Tito.

Prema njegovim rečima, u Sabornom hramu u Podgorici ima na živopisu i onih koji su se proslavili neuspelim pokušajima progona Mitropolije, a posebno sveštenika i monaha u vreme izgradnje hrama. “

„Ima ih više, ali u likovnom smislu savremene personifikuje lik čuvenog evropejca Ranka Krivokapića, shodno zaslugama, naslikan je u okviru kompozicije pakla“”, kazao je Džomić listu “Vijesti”.

Podsetimo, Vijesti su juče prenele i da je na ktitorskoj fresci u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici oslikan lik sličan premijeru Milu Đukanoviću, ali Džomić nije želeo ni da potvrdi, ni da demantuje da je u pitanju aktuelni predsednik Vlade Crne Gore.

„“Ima nekih koji u jednom liku na ktitorskoj fresci prepoznaju Đukanovića, a drugi ne. To je i razumljivo, jer freske, pored svoje sakralnosti, imaju i umetnički izraz tako da nije čudno da se desi da neki jedno delo posmatraju na jedan, a drugi na drugi način. Ili, što bi se reklo u onoj pesmi – možda jeste, možda nije”“, kazao je Džomić.

On je pozvao sve koje interesuje da li se na ktitorskoj fresci nalazi i lik Đukanovića da dođu u Saborni hram Hristovog vaskrsenja i sami pogledaju. Na ktitorskoj fresci, koja se nalazi u blizini glavnog ulaza, oslikano je kako mitropolit Amfilohije predaje hram Isusu Hristu.

Na istoj fresci oslikani su i pokojni patrijarh Srpske pravoslavne crkve Pavle sa oreolom sveca, pokojni patrijarh moskovski Aleksij, pokojni arhiepiskop atinski Hristodulos, arhitekta hrama Predrag Ristić, protomajstor Momčilo Stanojević, sveštenici i narod.

Na freskama se sveci slikaju sa oreolima, a ktitori bez oreola. Kamen temeljac za izgradnju hrama 9. avgusta 1993. postavila su tri patrijarha, vaseljenski Vartolomej, srpski Pavle i moskovski Aleksij.

Hram Hristovog vaskresenja građen je dve decenije, a osveštan je 7. oktobra prošle godine u okviru obeležavanja 1.700. godišnjice Milanskog edikta.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u