И МАКЕДОНЦИМА ПРЕКИПЕЛО: Нека ЕУ престане да блокира нашу будућност!

I MAKEDONCIMA PREKIPELO: Neka EU prestane da blokira našu budućnost!

30 decembra 2016
(foto: Pixabay)

(foto: Pixabay)

Makedonski predsednik Đorge Ivanov kritikovao je danas Evropsku uniju i NATO zbog zastoja u evroatlantskim integracijama Makedonije rekavši da su delimično odgovorni za političku krizu u toj zemlji.

Grčka je 2008. godine stavila veto na članstvo Makedonije u NATO-u, a blokira i pregovore o članstvu u EU zbog spora oko imena, podseća AFP.

– Mi smo 2008. bili na pragu članstva u NATO, a 2009. smo dobili prvi pozitivan izveštaj i preporuku za početak pregovora sa EU – rekao je Ivanov u godišnjem obraćanju naciji.

U takvim okolnostima, kako je dodao, institucije odgovorno i brzo primenjuju reforme, a građani žive sa očekivanjem da je evropska budućnost nadomak ruke.

– A onda, na vrhuncu naših napora, očekivanja i optimizma, gorko smo razočarani – naglasio je Ivanov. On je zatražio od EU da „prestane da blokira našu budućnost“ i delimično okrivio Uniju i NATO zbog trenutnih političkih problema u Makedoniji, prenosi AFP.

– Umesto datuma za pregovore, mi smo blokirani. Umesto članstva u NATO, mi smo ignorisani. Umesto da budemo nagrađeni, mi smo kažnjeni – rekao je Ivanov.

– Neodgovorno ponašanje EU i NATO prema Makedoniji neminovno se odražava na našu unutrašnju politiku – rekao je makedonski predsednik i dodao da je reformski zamah izgubljen, a da su odnosi između političkih partija postali napeti.

KOMENTARI7 komentara

 1. Dont mess with Russia says:

  kasno palite makedonci. trebali ste to reci 1991. vama je tada jugoslavija bila najveci neprijatelj, a ona vam je dala sve.

 2. Pastrovic says:

  Ama neke da postana NATO Makedonija. Ke postana Siptardonija, a toa zato sto su Srbite mnogu zli. Siptarite su OK.

  • neca says:

   objasnio si

 3. aco says:

  svi narodi dižu glavu samo srbijanci kleče pred svima.TUGO,SRBIJO.

 4. aco says:

  ovo sa makedonijom dobro ide i treba iskoristiti,samo u svom interesu,pa podijeliti sa grčkom po pola jer ovo oni ,onako, divlji nemaju pojma ni kako sačuvati a državotvorne navike su za njih nepoznanica.

 5. marinko says:

  sto se rugas i vredas nisu oni makedonci nego ljudi srbi po naciji koji su ugrozeni ko i srbi u svej jednoj titinoj republiki ni tebi nije nista bolje u srbiji

 6. Beli Orao says:

  Prvo sredite šiptare Makedonci ! Pa vratite Srbima prezimena njihova, pa vratite crkvu pod njen patronat tj. u SPC! I onda ćemo vas uzeti u Zajednicu Srpskih Država jer to ste i bili pre nego li vas Vatikan oteo i prekrstio u nešto što nikad niste bili !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *