И Мило на крилима

I Milo na krilima

7 februara 2015

cg-nato_620x0 453657Da li će predstojeći minhenski susret 8. februara crnogorskog premijera Mila Đukanovića i američkog državnog sekretara Džona Bajdena biti plodonosan za najmanju balkansku državu i njeno članstvo u NATO? Ovo je samo jedna u nizu briga diplomatije u Podgorici, a sastanak je, kako saznajemo, planiran u sklopu procesa formiranja stava SAD o upućivanju poziva Crnoj Gori u NATO.

Milo Đukanović je poslednji zvanični susret sa Bajdenom imao prošlog aprila u Vašingtonu. Kako je navedeno nakon tog sastanka, Bajden je ohrabrio premijera da nastavi u pravcu reformi iz oblasti odbrane, bezbednosti i vladavine prava. Amerikanac je naglasio značaj silnih napora u cilju jačanja demokratskih institucija, uključujući nezavisnost pravosuđa i slobodu medija, kao i zaštitu prava manjina.

Minhenska konferencija se održava od 1963. godine i na njoj se okupljaju šefovi država ili vlada, šefovi diplomatija i ministri odbrane, vojni predstavnici, menadžeri i naučnici iz čitavog sveta. Tema ovogodišnje konferencije biće dešavanja u Ukrajini i uticaj konflikta u toj zemlji na evropsku stabilnost.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *