И ПУТИН ПОТВРДИО: Америка и Русија…

I PUTIN POTVRDIO: Amerika i Rusija…

14 oktobra 2018

Ruski i američki naučnici zajedno će narednih godina istraživati Veneru.

Kako je potvrdio i Vladimir Putin, prema najzagonetnijoj planeti Sunčevog sistema zajedno će poslati 2026-te godine aparat Venera-D.U kosmos će ga izneti nova ruska teška raketa-nosač Angara.. Tim povdom je učesnik projekta Irina Kovaljenko objasnila:

„Postoje dve varijante  leta prema Veneri. Kratki let koji bi potrajao četiri meseca i dugi – od pola godine. U oba slučaja je potrebna priblićžno ista pšotrošnja goriva, a i korisni teret kojji će Angara izneti na orbitu – biće faktički isti. Za 2026-tu godinu je optimalniji let od šest meseci koji bi počeo u junu“.

Prema njenim rečima, satelit koji će tada uz pomoć Angare biti lansiran treba da oko Venere kruži tri godine. Sa njega bi potom na površinu planete bile poslate dve sonde. Prva bi trebalo da šalje podatke dva dana, a druga dva meseca.

„Temperatura na površini Venere je 500 stepeni. Zato će – otkriva Kovaljenko – sonde biti manjih dimenzija jer su manje zaštićenije od takvih temepratura i mogu da duže funkcionišu“.

Rusija će u zajedničkom projektu biti zadužena za raketu-nosača i kosmički aparat, a američka agencija NASA za merne elemente za male sonde koje će biti spuštene na Veneru.

Moguće je da će biti u projekat uključena i sonda za izučavanje Venerine atmosfere. Na naučnom delu projekta zajedno rade stručnjaci različitih profila iz obe zemlje. Ranije je projekat Venera-D bio samo ruski federalni projekat čija je realizacija bila predviđena za 2015-tu.

Prvi ljudski aparat je Veneru 1961-ve spustio SSSR. Bila je to Venera-1. Usledili su aparati iz tri serije – Venera (1967-me je već startovala Venera-4), Zond i Vega.

Najuspešnija je bila Venera-7 koja se 1970-te prva meko sputila na planetu i poslala na Zemlju podatke o temperaturi i pritisku, kao i o gasovima u atmosferi Venere.

Prve fotografije na Zemlju je poslala Venera-9.

KOMENTARI8 komentara

 1. Zoran says:

  Koliko ja vidim oni se sad samo grebu o Ruse. Lete na medjunarodnu stanicu, sad ce na Veneru....

 2. Cetnik says:

  Sada ce americki merni instrumenti da daju lazne podatke, onakve kakve njihovoj vlasti odgovara da izvlace pare gradjanima...

 3. Nina says:

  Da li je ova priča o zajedničkom istraživanju Venere poziv da ove dve države vrate medjusobne odnose u normalnije vode? Kako se sad odvija i razvija rusomržnja na Zapadu mnogi Amerikanci i Rusi ne mogu zajedno ni na planeti Zemlji, a zajedno će moći da istražuju planetu Veneru? Jedino ako ih Venera valjano ili "valjano" dočeka, e onda možda ...

 4. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  lepe bajke oni nama pričaju, jer šta koga zanima planeta na kojoj je 500 *C ???

  • Cetnik says:

   Bar da mozes tamo prase ispeci, ima da izgori...

 5. Beli Orao says:

  Čudna rabota , Rusi će im svojom raketom dići tj poslati za veneru a Ameri će da pokupe kajmak , tj. dobiće sve podatke a Rusi nek gledaju u šupalj ror!

 6. Deda Micko says:

  Vecne gluperde ovi Rusi. Nista se od njih pametno ne moze cuti. Ameri glupi, a ispadose pametniji, koriste ih u svakoj prilici.

 7. Budi Bog s nama says:

  Ništa se vi ne brinite za rusku pamet. Ovo je naučni projekat bez obzira na vojnu silu. Jedini problem je što to radi bezbožna naučna klasa ovog sveta, što znači gubljenje resursa, zato rusi i ne žele da ulažu sami u prazne stvari.Inače 2026 godina je vreme kada možda neće biti ni amerike ni rusije, veoma moguće da će dotle već uveliko zavladati carstvo Božije, grad Božiji spustiće se na zemlju pa ko će još razmišljati o Veneri? Baš niko, to je čak i sada tako, tako ne interesantno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *