И СЕНАД ХАЏИФЕЈЗОВИЋ је део историјског и политичког наслеђа Алије Изетбеговића

I SENAD HADŽIFEJZOVIĆ je deo istorijskog i političkog nasleđa Alije Izetbegovića

3 aprila 2021

Autor: Dževad GALIJAŠEVIĆ     

BILA bi greška pomisliti da je gostovanje ruskog ambasadora u BiH Igorom Kalabuhovim na televiziji Face Senadu Hadžifejzoviću donelo međunarodnu slavu.

Istina je da ovaj razgovor, u kojem je na pitanje ambasadora zašto koristi skraćenicu RS, odgovorio da je to „skraćenica jednog, manjeg entiteta u Bosni i Hercegovini“, zaslužuje, po broju pregleda, da uđe u anale.Međutim, slavu je stekao znatno ranije, kada je sa sinom Feđom gostovao u dokumentarcu na „Nacionalnoj geografiji“. Tema – rat u BiH.

Kao ratni izveštač Hadžifejzović je mogao mnogo toga da svedoči o SDA. Recimo: kako je taj fundamentalistički pokret, čiji je osnivač Alija Izetbegović s Mladim muslimanima, gurnuo Bošnjake u dinamičnu konfrontaciju, prvo sa Srbima, zatim s Hrvatima da bi ratom u tzv. Cazinskoj krajini ušli u rat sa svojim sunarodnicima.

Umesto toga, on je voditelju, inače holivudskom glumcu Morganu Frimenu, objašnjavao da su Srbi apsolutni krivci za rat na prostorima bivše Jugoslavije.

Više puta ponovljena laž gradila je, na Zapadu, sliku rata devedesetih i prikrila mnoge krivce i zločince. Nemala zasluga, eto, pripala je i Senadu. I on je na svoj način deo istorijskog i političkog nasleđa Alije, a koje se manifestuje u mržnji prema svemu što je drugačije.

Kao korumpirani fundamentalista i zločinac kojeg nije zanimala sudbina naroda – muslimanskog, srpskog i hrvatskog, Alija je ubijao i pljačkao u ime islama, baš kako je i najavio u svojoj Islamskoj deklaraciji.

Činjenice govore da je Alija bio predsednik Predsedništva BiH, za čijeg je mandata ubijeno sto hiljada ljudi, sa ognjišta proterano više od dva miliona građana, srušeno hiljadu džamija i isto toliko crkava i na kraju podeljena Bosna a narodi sukobljeni.

Upravo on je gurnuo Bošnjake u zagrljaj Muslimanskog bratstva i Al Kaide a njegov naslednik, biološki i politički, sin Bakir, u okrilje Islamske države, Al Nusra fronta i Hajat Tahriru Šam… nastavljajući agresivni projekat radikalizacije Bošnjaka.

Danas ovaj projekat podržava pet do šest odsto muslimana u BiH, što je sa stanovišta nacije gotovo na nivou statističke greške, ali sa stanovišta pitanja bezbednosti – reč je ozbiljnom broju od 100.000 ljudi.

Zahvaljujući Izetbegovićima i njihovom razornom oružju, zvanom Stranka demokratske akcije, BiH se danas nalazi u najgorem periodu postdejtonske ere.

Zemlja se vratila u devedesete godine prošlog veka a poslednjih meseci nalazi se u ustavnom haosu.

SDA – lažna nacionalna stranka s izrazitim islamističkom orijentacijom kroz Ustavni sud, CIK, VSTV i OHR – vratila je na scenu preglasavanje i jezik međunacionalne mržnje, pokazujući spremnost da stabilan politički postdejtonski razvoj pretvori u postdejtonski haos.

Danas taj radikalni pokret sarađuje sa svim poznatim verskim grupama i organizacijama u svetu – ideološki i logistički podržava i sponzoriše najveće svetske, terorističke organizacije (Al Kaidu, Islamsku državu – DAEŠ, Al Nusra front, Hamas, Laškar e Taibah, Boko Haram, čak i šiitski Hezbolah).

U tom smislu treba razumeti i ocenu Milorada Dodika da je vreme da narodi u BiH pristupe mirnom sporazumu ili da krenu put mirnog razlaza.

Osnovna misao ova dva pravca i politička puta je: mir.

Oni manje upućeni, zapitaće se zašto Milorad Dodik uporno govori o sporazumu i miru, i zašto prema nekorektnim politikama koristi, uvek i samo politički korektan jezik.

Objašnjenje leži u zemljama NATO.

Samo na ovim prostorima SAD i Velika Britanija ističu da državno uređenje ne mora značiti ono što inače znači u celom svetu. Tako ovde republika ne znači baš republika – iako je reč o dogovorenoj ustavnoj kategoriji za koju su se Srbi izborili u Dejtonu.

Na Balkanu se nameće stav po kome pojmovi poput Republika Francuska, Republika Hrvatska ili Republika Irska imaju drugačiji i prizvuk jer označavaju nešto potpuno drugo i veće od pojma Republika Srpska.

Ni Federacija BiH, taj slavni muslimansko-hrvatski entitet, ni u kom smislu nije Federacija. Sve te ustavne nazive koji definišu državne forme i oblike državnog uređenja, u Dejtonski mirovni sporazum, uveli su „neki ljudi“ do čije kompetencije ne treba držati.

Samo na Balkanu je moguće da se autonomija Kosova naziva Republikom Kosovo pri čemu to republika implicira državu a ne nikako „manji entitet“ kako bi to Senad rekao za Republiku Srpsku.

Sve te geopolitičke malverzacije zapadnih zemalja Dodik odlično razume. Iako Bošnjake smatra „dobrim narodom sa neadekvatnim političkim elitama“, zna da je situacija ozbiljna i da bošnjačka nacionalna politika ima dva pomirena i ujedinjena ideološka pravca koji se grade iz islamske i socijalističke internacionale.

Očito je da je islamistički pristup podržan i geopolitički iskorišćen od NATO zemalja. Otuda je razumljivo što je na Zapadu čak i komunistički talog u bošnjačkom identitetu prepoznat kao „građanski orijentisana politika Bošnjaka“.

Jedino tako se može sačuvati paradigma u zemlji mržnje i beznađa. I posle Tita – Alija.

http://www.pecat.co.rs/2021/04/pisma-iz-tamnog-vilajeta-senad-ima-rijec/

KOMENTARI4 komentara

 1. Covid GEJts 2039 says:

  Ma hajde...ko bi reekoooooo :-)))

 2. Milan says:

  Misli za sebe da je intelektualac, a zapravo je PAZDRKAN. U rečniku narodnih pogrdnih izraz "pazdrkan" znači zvučna i upadljiva budala, glup, neotesan.

 3. 1389 says:

  Voditelj koji umeće svoju volju, način i pogled njegovim gostima...

 4. Kulak says:

  Ovaj Hadžif.......je rođen u Srbiji.Kako to da nije srpski patriota?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *