ОВО ЈЕ СПИСАК „проблематичних“ СРБА који је направила СОЊА БИСЕРКО!

ОВО ЈЕ СПИСАК „проблематичних“ СРБА који је направила СОЊА БИСЕРКО!

5 августа 2015

Sonja Biserko 383Helsinški odbor za ljudska prava Sonje Biserko objavio je 2007. godine spisak 57 „nacionalističkih“ profesora i naučnih saradnika sa Beogradskog univerziteta koji moraju biti pozvani na „odgovornost za svoje delovanje“, a njihovi radovi „cenzurisani“ (PDF-izvestaj2007) – TAJ SPISAK JE BIO “U REDU ZA TADAŠNJE POLITIČARE U SRBIJI” ČIM JE NISU PRIVODILI, NIJE KRIVIČNO ODGOVARALA, A NIJE NI EKSPRESNO ZATVORENA IZA REŠETAKA – OVO NAPISATI O SRBIJI, SRBIMA I ODVOJITI “SLIKOVITO” KOSOVO I METOHIJU IZ SRBIJE I TA SLIKA ODE U SVET JE BILO DOZVOLJENO?!?

Knjiga „Samoizolacija: realnost ili cilj“ (Beograd, 2008) predstavlja godišnji izveštaj Helsinškog odbora za ljudska prava, na 526 strana, o stanju ljudskih prava u Srbiji 2007. godine. U izveštaju se, odmah na početku, kaže da je „srpski nacionalizam devastirao društveno tkivo nacije i gotovo uništio potencijal zemlje za demokratsku tranziciju“ (str. 9). Integrisanje Srbije u EU i NATO dovedeno je u pitanje. Srbi se, i posle „Bljeska“, „Oluje“, „Milosrdnog anđela“, nezavisnosti Crne Gore i Kosova, još uvek „ne predaju“, piše između ostalog, u „Novoj srpskoj političkoj misli“, čije delove objavljujemo.

U knjizi se (str. 78-81) sa nostalgijom podseća na čistku Pravnog fakulteta od „srpskih nacionalista“ nakon 1972. godine. Tada je, da podsetimo, u zatvor oteran dr Mihailo Đurić, a iz nastave su udaljeni dr Kosta Čavoški, dr Andrija Gams, dr Stevan Vračar, dr Vojislav Koštunica, dr Aleksandar Stojanović, dr Stevan Đorđević i dr Danilo Basta.

Kao prvo ime „zdravih snaga“ sa Pravnog fakulteta, koje su se te 1972. obračunale sa srpskim nacionalizmom, navodi se dr Vojin Dimitrijević (81). Nažalost, misle autori ovog izveštaja, ta čistka nije bila dovoljno radikalna, jer se „srpski nacionalizam“ obnovio u još većem stepenu. Iako ova nova grupa „srpskih nacionalista“ obuhvata gotovo polovinu nastavnika na fakultetu, od kojih su neki čak u ličnom ili stručnom sukobu, za autore ovog izveštaja „nema dileme da su članovi grupe ideološki istomišljenici“ (87). Zato valjda, bez obzira na sve nijanse, članove grupe treba tretirati jednako i izložiti ih jednakom postupku „lustracije“.

ZA SVE KRIVI SRPSKU ELITU

Za sve je kriva, naravno, srpska intelektualna elita. Ona širi požar srpskog nacionalizma na okolne mirne, demokratske, „europske“ i multikulturne zemlje, koje predvode njihove napredne, „europske“, demokratske i multikulturne elite.

SONJIN SPISAK PROBLEMATIČNIH

Spisak „problematičnih“ profesora, napravljen u ovom izveštaju, predvode predavači sa Pravnog fakulteta. Taj fakultet je, prema Helsinškom odboru, „najznačajnije akademsko uporište srpskog nacionalističkog projekta“ (66). Srpski nacionalisti i članovi „antihaškog lobija“ poimenice su: dr Ljubiša Lazarević, dr Dragutin Šoškić, dr Miodrag Orlić, dr Budimir Košutić, dr Slobodan Marković, dr Slobodan Panov, Balša Kašćelan, dr Ratko Marković, dr Mirjana Stefanovski, dr Zagorka Jekić, dr Đorđe Lazin, dr Branko Rakić, dr Stevan Đorđević, dr Jugoslav Stanković, dr Saša Bovan, dr Milena Polojac, dr Miroslav Milošević, mr Goran Ilić, dr Žika Bujuklić, Dejan Đurđević, Bojan Milisavljević, dr Vladimir Stojiljković, dr Oliver Antić, dr Obrad Stanojević, dr Gordana Pavićević-Vukašinović, dr Zlatija Đukić-Veljović, Vladan Petrov, Aleksandar Gajić, dr Vera Čučković, mr Miodrag Jovanović, dr Olivera Vučić, dr Mirko Vasiljević, dr Borivoje Šunderić, dr Ranko Keča, dr Vlajko Brajić, mr Marko Đurđević, dr Đorđe Ignjatović, mr Zoran Mirković, dr Vladan Jončić, dr Nebojša Jovanović, dr Milan Škulić, mr Nataša Delić, Nenad Tešić, dr Vladimir Milić, dr Aleksandar Jakšić, dr Miodrag Simić, dr Zoran Stanojević i dr Kosta Čavoški (neki sa ovog spiska su već odavno mrtvi, ili u penziji, ali svejedno, očigledno da zbog nečega i dalje smetaju).

Sa Filozofskog fakulteta na spisku nepodobnih profesora našli su se dr Slobodan Antonić i mr Đorđe Vukadinović, sa Fakulteta političkih nauka dr Mirjana Vasović, dr Slobodan Samardžić, i dr Radmila Nakarada, a sa Instituta za evropske studije dr Miša Đurković.
Na spisku su i penzionisani profesori, koji su još uvek aktivni u javnosti, kao što su dr Svetozar Stojanović, dr Vladeta Jerotić, dr Vasilije Krestić.

U popisu nacionalističkih intelektualaca stoje i imena književnika kao što su Momo Kapor, Dobrica Ćosić, Brana Crnčević, Rajko Petrov Nogo, Slobodan Rakitić, zatim slikari Miloš Šobajić i Ljuba Popović, pa režiser Emil Kusturica, sportista Dušan Savić, kao i novinari Slobodan Reljić (NIN), Zoran Ćirjaković (NIN), Bogdan Tirnanić (NIN), Ljiljana Smajlović (Politika) Svetlana Vasović-Mekina (Politika) itd.

NEOBIČNI JEZIK

Inače, ovo zahtevano obezglavljenje srpske nacionalne elite napisano je veoma neobičnim jezikom. Tu nalazimo reči kao što su „jugoslavenski“ (10), „Europa“ (11), „promicanje“ (u smislu propagiranja; 18), „razina“ (79) „uboistvo“ (baš tako napisano, čistim „korjenskim“ pravopisom; 100), itd. Zanimljivo je, takođe, da izveštaj sadrži i pravi panegirik Hrvatskoj i njenoj politici. Tako se kaže da „u odnosima na relaciji Beograd-Zagreb hrvatska strana pokazuje veću toleranciju i strpljenje“ (479). To je zato što, dok u Srbiji nema čak ni osnovnih pretpostavki za „demokratsku tranziciju“ (17), Hrvatska je već ušla u red „konsolidovanih evropskih demokratija“ (480). „Evropsko opredeljenje Hrvatske (za razliku od Srbije, gde su svaki novi izbori i dalje presudni za eventualni evropski put zemlje), više ne dovodi u pitanje izbor bilo SDP ili HDŽ kao vodeće stranke u vladi“ (482).

Sve optužbe iz Srbije da Hrvatska sistematski onemogućava povratak srpskih izbeglica u Krajinu jesu samo nacionalističko klevetanje jedne razvijene evropske države. „Kada je reč o izbeglicama, Srbija je od samog početka opstruisala povratak (u Hrvatsku – A. S) i ta tema je isključivo u funkciji ucene Hrvatske“ (485). Dakle, za to što se Srbi ne vraćaju u Krajinu odgovorna je Srbija, koja na taj način „ucenjuje Hrvatsku“ (?!). Kada je reč o suđenjima za ratne zločine, hrvatsko pravosuđe to odlično radi, dok, naprotiv, srpsko sudstvo opstruira i zataškava zločine. „Nacionalna suđenja su jako važna i nesumnjivo je na tom planu učinjen napredak, ali su i ona još uvek u senci relativizacije vlastite odgovornosti. To se odnosi prvenstveno na suđenja koja se odvijaju u Srbiji i na opstrukcije sa kojima se ona suočavaju“ (486). Srpski intelektualci, kaže se na istom mestu, zloupotrebljavaju neke pojave u Hrvatskoj kako bi doveli u pitanje demokratsku i „europsku“ hrvatsku državu. Tako su, recimo, srpski profesori, akademici oko SANU i velikodostojnici SPC zloupotrebili „koncert pevača Marka Petrovića Tompsona“ (493).

Ali ova knjiga-izveštaj je osobena po više stvari. Prvo, ona je obuhvatila sve negativne stereotipe o Srbima, sve najgore antisrpske optužbe i sve maksimalističke antisrpske zahteve. Povrh svega, ona je napisana i nekakvim novim, poluhrvatskim jezikom (koji valjda treba da postane novi književni standard „denacifikovane“ Srbije). Knjiga sadrži i dva antisrpska „novuma“, koja do sada nismo imali prilike da susretnemo u „drugosrbijanskoj“ propagandi.

Prvi je direktan zahtev da se promeni srpski nacionalni identitet tako što će se izvršiti čistka Univerziteta, medija i kulture od „nepodobne“ inteligencije. Zahtev za cenzurom univerzitetskih predavanja i univerzitetskih udžbenika zlokobna je najava pravog totalitarizma. Takvu vrstu nasrtaja na elementarne akademske slobode mogu izvesti samo okupaciona sila ili marionetski režim. Izgleda da neko u „drugoj Srbiji“ misli da je bar jedan od ovih uslova na najboljem putu da bude ispunjen. Novost je i naslovna strana knjige. Na njoj je po prvi put u srpskoj javnosti Srbija prikazana u granicama bez Kosova. Štaviše, Srbija je na toj slici ledena santa koja, usamljena, pluta u moru, topi se i raspada. Komad koji predstavlja Kosovo već je odvaljen. Koji komad je, po planovima Helsinškog odbora i njegovih pokrovitelja, sledeći na redu? Vojvodina? „Sandžak“? „Preševska dolina“? „Vlaška krajina“? I koliko će još trebati vremena da se ta usamljena ploča svede na meru koja bi zadovoljila Sonju Biserko i njene „europske“ prijatelje?

10.04.2014. GLAS JAVNOSTI-Piše: Slobodan Antonić (NSPM), za FBR priredila Biljana Diković

KOMENTARI33 коментара

 1. LJuba N.S. says:

  Ovoj SOTONI treba da sudi država ili će joj suditi narod !!!!

  • Vuk says:

   Ta ustaska drolja izgleda pravispisak za odstrel

   • Vuk says:

    tako su joj predci pravili spiskove za jasenovac

 2. Voja says:

  Da je Srbija pravna država,odavno bi se sve dovelo u red već je vazalna tvorevina

 3. Pavle says:

  Ruke mnogih javnih ličnosti su odavno isprljane ali se vešto pokrivaju evropskim priznanjima za njihova nedela prema Srbiji... Peta kolona nije nestala samo je iz tajnog prešla u javni sektor politike ...

  • Lune says:

   hm,hmm..." svakoga dana, u svakome trenu,sve vise napreduju"..?

 4. vera says:

  E, moji Srbi,u svim zemljama sveta za izdaju je ista kazna....

 5. nemanja says:

  a kad se pojavio spisak pokreta nasi onda je to bio velik problem a kako sad ovaj njen nije? http://nasisrbija.org/spisak-30-najvecih-srbomrzaca-i-izdajnika-medju-javnim-licnostima/

 6. goran says:

  .... jedna reč opisuje ovu spodobu " GO.NO" (GOVNO)

 7. Bojana Dožić says:

  Svoje ime, da mogu, rado bih stavila na spisak onih koje ova žena sumnjiči, i ja sam sumnjiva!

 8. Lela says:

  Gorane,GOVNO je KORISNO.Ona je - SMRAD i OTPAD ljudskog roda !!!!!!!! Gdje je reakcija države ?

  • Lune says:

   hm,hmm...pa, da je nesto lagala,klevetala,drzava bi reagovala, ovako, precutno legalizuje svoj "status" a ti se zestis ?

 9. Kulak says:

  "Promaknuti" smrdljivicu u govnjaru.

 10. Dragana says:

  Ne mogu da verujem toj zlobnoj babetini niko još nije iščupao uši...

 11. miroslav says:

  Ovde su pravi doktori iz svih oblasti.Pa lepo nam je ta persona dala spisak pravih ljudi koje Srbija ima,a na tome joj hvala od srca:))).Inace mozda Hrvatska koja slavi neku pobedu uz pomoc Nato-a sada ustvari moze da kuka jer je izgubila 300.000 poreskih obveznika zauvek.Milosevic je to znao.Proveo je 4.g kao direktor u Americi.Zato je u tribunalu govorio Americko-englesku verziiu tog jezika.Pre njega direktor te banke je bio Stambolic.Dalje zakljucite sami.Dakle Hrvatska je izgubila mnogo sto se tice sveta novca.Za tako mali narod je gubitak za sva vremena,i zato slave svoj gubitak,a ne pobedu.Persona Biserko to zna.

 12. marina says:

  hvala ti BISERKA za ovaj spisak, sad bar znam koje ljude treba da cenim.

 13. zdenko says:

  STA DRZITE OVU KURVETINU JEL MOGUCE DA SE NE MOZE NITKO NACI DA OVOJ KURVI ZAUVEK SLOME NOGE I REBRA I TO VISE PUTA MASKU NA LICE PA KAD OPET PISE OPET SLOMI NOGE I REBRA SVE DOTLE DOK NE BUDE UOPSTE NA MILO KOJOJ TV ILI MEDIJIMA SRBIJE JEL MOGUCE DA SE NITKO NE NADE OVAKVE DROLJE JOVANOVICI DRASKOVICI CANCI SU GORI OD USTASA 1000 PUTA U DRUGOJ DRZABI BI IH UBILI STA OVA STOKA RADI P O SRBIJI KRAJA NEMA OVOJ DIVLJANU PROTIV SRBA VEC 20 GODINA PROZIVANJE I STA VEC

 14. МИРКО says:

  ccccc...samo da mi je da je dohvatim,sve komplekse bi joj izlecio za sva vremena.

 15. Batina says:

  Glogov kolac, nego sta, i to kroz srce.

 16. Jovo Knin says:

  Smeta kurvetini ustaškoj sve što je srpsko,rusko i pravoslavno,jebem joj grob đe će leć.

 17. Voka says:

  ...ta hrvatska kurva je u Srbiji promovisala reč lustracija...što na Srpskom znači čistka...ona nas stalno podseća kakvi su Hrvati...i kakvi mi Srbi netreba da budemo...rođena sestra je se odrekla...umreće sama i očajna zbog laži i mržnje koju zagovara...

 18. Borna says:

  Bez obzira na tu sposobu brrrrrrrrr, fujjjjjj, mislim da taj spisak nepodobnih Srba nesto govori. Trebao bi nam biti itekako koristan jer medju tim ljudima ocito treba traziti dostojnog Srbina, dostojnog za premijera, dostojnog za predsjednika, a sve ostale petokolonase koji 'uzgajaju' spodobe poput ove kujetine protjerati iz zemlje na neodredjeno.

 19. Слађа says:

  БИЛА БИХ ВРЛО ПОНОСНА ДА САМ НА ОВОМ СПИСКУ КОЈИ ЈЕ САСТАВИЛА ОВА УСТАШКА СПОДОБА

 20. zoran says:

  Kakav je to spisak? Gde sam ja tu?

 21. Dux says:

  Čekaj, a ja??? Gde sam onda ja na tom famoznom spisku???

 22. Kulak says:

  Oduzeti joj državljanstvo Srbije zbog njenih neprijateljskih akcija protiv državnih interesa Srbije i nacionalnih interesa srpskog naroda.Oduzeti joj svu imovinu. Blokirati joj sve račune.Ako država neće ništa od toga da napravi,onda stvar u svoje ruke treba uzeti pojedinac ili grupa ljudi iz naroda kojem ona godinama pije krv na slamku.

 23. dzigi says:

  bio bi jako ponosan da sam i ja na tom spisku. jako je sramotno da je država finansira a ona pljuje po nama i niko se ne buni. nanosi nam ogromnu štetu.

 24. bordzija says:

  Dali je neko primetio da Sonji Biserko smetaju intelektualci i oni koji pored svoga imena imaju oznaku dr. doc. mr. itd. itd. Pošto nije poznato gde je i kada završila prava, onda joj pismeni srbi kopaju oči. Indikativno je da svoje akcije podrivanja stabilnosti Srbije inicira iz krugova kojima nije ništa sveto, a to su nevladine organizacije.

 25. kiki_ ćeraćemo se says:

  Jalova kravetina koja mleko nikad dala nije, samo zmijskim otrovom vređa naš razum i srce naše. Soroš se dobro potrošio na nju, ali i ona sama živi u takvoj jednoj samoobmani i zabludi love radi, da joj napokon ni pakao neće teško pasti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u