И Срби су некада БОЖИЋ СЛАВИЛИ 25. децембра

I Srbi su nekada BOŽIĆ SLAVILI 25. decembra

27 decembra 2015

29134-bozic-580x0Srbija od pre jednog veka bila je potpuno drugačija zemlja od one koju danas poznajemo – živelo se skromnije, pričalo se o sada davno zaboravljenim temama i ljudima, poštovali su se neki drugi običaji… Ipak, Božić je za vernike uvek bio centralni događaj sezone. Jedina razlika je bila u tome što se on nije proslavljao 7. januara već 25. decembra!

Pre Drugog svetskog rata Srbi nisu mnogo marili za Novu godinu. Istina, ona je bila poznata, ponegde se i obeležavala, ali je bila u senci mnogo važnijeg, centralnog događaja sezone – Božića.

O ovome najbolje svedoče novine od pre jednog veka koje 1. januara činjenicu da je upravo nastupila “nova godina” pominju stidljivo, nikada na naslovnoj već tek na 4-5 strani. O “dočeku Nove godine” bez kakvog se ovaj praznik danas ne može zamisliti, nema ni govora.

Postojala je još jedna razlika u odnosu na današnje vreme – pre Prvog svetskog rata, Srbija je vreme računala po julijanskom kalendaru, pa je Božić proslavljan isključivo 25. decembra!

Za ovaj praznik štampani su specijalni brojevi novina za naredna 2-3 dana, prepuni čestitki, prazničnih oglasa i reklama za moguće poklone, a štampa obično nije izlazila 25. i 26. decembra. U ovim prazničnim brojevima, Božić su narodu čestitali kralj i patrijarh, a bilo je i oglasa viđenijih građana kojima su oni upućivali najlepše želje svojim kolegama i prijateljima.

Uvođenje novog, gregorijanskog kalendara dogodilo se odmah posle Prvog svetskog rata, 1919. godine. Kako Srpska pravoslavna crkva nikada nije priznala ovaj kalendar ona je nastavila da obeležava praznike na dotadašnji način, pa je ova godina postala prva kada se dogodilo da se Nova godina u Srbiji slavila pre Božića. Ovo se zadržalo sve do današnjih dana.

29133-stare-novine-580x0Naslovna strana praznične Politike 24. 25. i 26. decembra 1910. godine, Foto: Arhiva Narodne biblioteke

Sudeći po novinskim naslovima i oglasima iz onog doba, ovo je izazvalo priličnu zabunu. Negde u to doba i proslave Novih godina postaju sve češće, dok se Božić i dalje pominje, ali stidljivije. Međutim, 13 dana razlike nastale zamenom kalendara ostale su “problem” sve do današnjih dana.

Iako su od tada praznična izdanja štampana isključivo za 6. 7. i 8. januar, među oglasima je moguće pronaći reklame za doček “nove” nove godine, “srpske” nove godine, kao i za oba Božića.

Praznični oglasi u Politici 1. januara 1914. godine, Foto: Arhiva Narodne biblioteke

Vremenom se proslava Božića potpuno pomerila na 7. januar dok je doček Nove godine do današnjih dana ostao “dupli”.

A. B. Foto: Wikipedia

(dnevno.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. Svetislav says:

  Znaci, srpske zrtve iz prvog svetskog rata su bacene pred svinje zapadne "brace", na stetu svih Srba od 1919-te! Hvala na ovoj informaciji, koja samo popunjava tragicni antisrpski mozaik!

 2. M.Marko says:

  Upravo godina Titinog rodjenja.Papa Franjo radi na tome da u buduce sve nacije slave isti dan.Tako bi imali jednog boga a ne pet kao do sada.Napr.Grci su slavili 7.januar a sada 25.Decembar kao dosta i drugih pravslavnih nacija.Izraelci se mole bogu sto stanu ispred zida pa kljumaju glavom i tako se mole bogu i slicno.Mozda bi i bilo bolje da se narod prilagodi jednom bogu,alau i koliko ih jos ima pa jednog odabrat.Sta mislite vi ostali bogomoljci?

 3. Milutin says:

  Pre Drugog svetskog rata Srbi nisu mnogo marili za Novu godinu. Istina, ona je bila poznata, ponegde se i obeležavala, ali je bila u senci mnogo važnijeg, centralnog događaja sezone – Božića. ///////// Božić - dan kad je rođen sam Satana. Nigde u Bibliji ne piše kad je rođen Hristos. To su namestili mantijaši (Pavle), rođenje Satane Atisa, za rođenje Hristovo

 4. Milutin says:

  Attis: Born of a Virgin on December 25th ************* evo koga slavite, paganskog Satanu neka, niste bolje ni zasluzili ///////////// Dušan Jovanović - Biće skoro propast sveta (M. Nešić) [1927] https://www.youtube.com/watch?v=FGrdSKeQ6w4

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *