И СРБИЈА ЋЕ ОСЕТИТИ ПОСЛЕДИЦЕ! Европа, САД и НАТО се обрушили на…

I SRBIJA ĆE OSETITI POSLEDICE! Evropa, SAD i NATO se obrušili na…

19 oktobra 2018

NATO smatra da svaka promena mandata Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) mora biti izvedena uz konsultacija sa svim zajednicama na Kosovu, dok diplomatski izvori u Briselu ocenjuju da bi pokušaj Prištine da stvori vojsku Kosova mogao ugroziti dijalog s Beogradom.

Zvaničnik u sedištu Atlantskog saveza u Briselu rekao je danas agenciji Beta da NATO podržava razvoj BSK u skladu sa sadašnjim mandatom i da je „važno da svaki pokušaj vezan za taj mandat bude sproveden uz potpune konsultacije sa svim zajednicama na tzv. Kosovu i NATO saveznicima“.Upućeni diplomatski izvori u Briselu preneli su da „sve govori da ni NATO, ni SAD baš nisu oduševljeni pokušajem vlade u Prištini da ipak krene u formiranje armije Kosova, jer smatraju da bi to izbacilo iz šina pregovore o mirnom rešenju za Kosovo“.

Zvaničnik u sedištu Atlantskog saveza, koji je želeo da ostane anoniman, podvukao je da je „stav NATO jasan, a to je podrška BSK na temelju sadašnjeg mandata, kao profesionalnih snaga i izvora regionalne stabilnosti“.

– Ako bi taj mandat doživeo izmene, Savet NATO bi morao da preispita nivo NATO angažovanja na Kosovu“, rekao je zvaničnik u Briselu i dodao da je „NATO stalno predan bezbednosti i stabilnosti na Kosovu, posredstvom Kfora, kao svoje najduže operacije – naveo je.

Međunarodni diplomatski zvaničnici u Briselu su takođe ocenili da bi dijalog i cilj sveobuhvatnog rešenja s Beogradom bili ozbiljno urušeni ako bi Priština svojevoljno formirala oružane snage. Ovi izvori navode da „sve govori da ni NATO, ni SAD baš nisu oduševljeni pokušajem vlade u Prištini da ipak krene u formiranje armije Kosova, jer smatraju da bi to izbacilo iz šina pregovore o mirnom rešenju za Kosovo“.

Dijalog je od ključne važnosti za zapadne partnere, ma koliko sad bio klimav i u zastoju, jer druga alternativa ne postoji, kažu diplomatski zvaničnici.

Na pitanje da li na pretvaranju Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku insistiraju u vrhovima vlasti u Prištini upravo oni koji su protiv dijaloga s Beogradom i posebno „razgraničenja“, ovi izvori kažu da se to može delimično i tako tumačiti.

Izvori navode za pobornike „armije Kosova“ to izgleda znači i „jačanje kosovske državnosti“. Diplomate u Briselu ističu da je razumljivo da je to „izazov za Beograd“, koji se poziva na rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu i kažu da tamo vojska mogu biti samo trupe NATO, Kfor, ali je činjenica i to da bi formiranje naprečac vojske Kosova Beograd dovelo u tešku situaciju oko nastavka dijaloga.

(Agencije)

KOMENTARI3 komentara

  1. Miraš says:

    U ovome ne treba verovati ni SAD ni NATO-u: „sve govori da ni NATO, ni SAD baš nisu oduševljeni pokušajem vlade u Prištini da ipak krene u formiranje armije Kosova, jer smatraju da bi to izbacilo iz šina pregovore o mirnom rešenju za Kosovo“. Ovo je još jedna veoma prozirna podvala u američkom i NATO stilu direktno upućena Srbiji. Kao oni SAD i NATO to ne bi ali eto njihov dugogodišnji i majušni protektorat Kosovo se i njima otima. LJUDI, MA JE LI TO MOGUĆE? da se izrazim sportski kao nekadašni sportski komentator Mladen Delić. SAD i NATO ne brine što će pregovori sa Srbijom time ući u ćorsokak jer i sami znaju da njihov cilj nije da Srbija udje u EU, nego samo u njihov NATO. Kako će dalje da mamipulišu i podvaljuju to ćemo tek videti. ... Kakve ambicije ima SAD u pogledu Kosova? Gledajući nesumnjivi geostrateški značaj kosovskog dela balkanskog prostora i to ne samo za Srbiju i Balkan nego baš za celu Evropu da li je američki projekat Kosovo ono što je već više decenija Izrael na Bliskom Istoku? Ne treba da nas zbunjuje što Izrael nije priznao nezavisnost Kosova. Ako bi Izrael priznao nezavisnost Kosova onda principijelno gledano odnos zvaničnog Izraela prema palestinskom pitanju morao bi postati sasvim drugačiji. Drugačije rečeno: Izrael možda baš želi da prizna nezavisnost Kosova, ali takav potez bi počeo da nagriza i ugrožava dosadašnju izraelsku politiku i još crnju praksu prema Palestincima i Palestini.

  2. Deda Micko says:

    Da se ne zaludjujemo, Siposi krecu u osvajanje Srbije i to vojno. Sve do Kraljeva bice uskoro njihovo, a posle idu i na sever Srbije. Korumpirani Srbi ce to gledati i prstom nece mrdnuti. Iza svega stoje Tramp i Putin. Niko ne podrzava Srbe, osim diplomatski i licemerno. Realnost ne treba tumace, bezite Srbi iz Srbije jer ona vise ne postoji, sve drugo je propaganda.

  3. trikornjanin says:

    Klin se klinom izbija. Jedan siptarski vojnik = jedan srpski vojnik. Ako oni hoce vojsku onda to i srbi hoce. KiM nije drzava po sadasnjoj definiciji vec deo Srbije. A ako KFOR pokusa da zabrani formiranje srpske vojske ulazi se u diplomatsko prepucavanje ali srpska vojska kakva-takva dole ostaje. Ali to mora Vucic jasno i glasno da kaze prvo amerikancima a onda i ostalima . U suprotnom, svi ce se truditi da od Srbije naprave jednog velikog magarca. Mnogo je vremena proslo i zahvaljujuci ovakvom kukavickom politikom naneta je Srbiji ogromna steta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *