I Zapad priznao da sirijski pobunjenici čine zločine

I Zapad priznao da sirijski pobunjenici čine zločine

11 oktobra 2013

Syria RebelsTokom avgusta sirijski pobunjenici ubili su 190 civila u selima u kojima većinski žive alaviti, saopštio Hjuman rajts voč Pobunjenici još drže 200 talaca. Zločin su počinili mudžahedini povezani sa Al–Kaidom, dobrovoljci iz Iraka i drugi radikalni muslimani.

Sirijski pobunjenici su u avgustu ubili 190 civila u selima u kojima većinski žive alaviti, verska šiitska manjina kojoj pripada predsednik Sirije Bašar el-Asad, navodi se u danas objavljenom izveštaju organizacije za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (HRV).

Pobunjenici i džihadisti su tada pogubili 67 civila, a 200 ljudi i dalje drže kao taoce. HRV ističe da su ovom akcijom pobunjenici izvršili ratni zločin.

HRV navodi i da su organizatori i „izvršioci“ napada 4. avgusta bili džihadisti povezani sa Al-Kaidom, pripadnici Islamske države u Iraku i Levantu i Fronta Al-Nosra, kao i pobunjeničke islamističke organizacije poput Ahrar al-Šama i Sukur al-Iza.

HRV je sproveo istragu na terenu tokom koje je prikupio svedočenja 35 osoba, među kojima je bilo i onih koji su preživeli napad pobunjenika od 4. avgusta u provinciji Latakije, uporištu predsednika Bašara el-Asada.

Tog dana je, kako se navodi, ubijeno 190 civila, među kojima 57 žena i 18 dece. Među njima je bilo najmanje 67 nenaoružanih civila koje su pobunjenici pogubili.

Najmanje 20 pobunjeničkih grupa učestvovalo je u operaciji zauzimanja desetak sela, koja su snage režima 18. avgusta ponovo vratile pod svoju kontrolu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *