Iako je Ivica u Moskvi bio pomalo konfuzan, Srbija je od Rusije dobila više nego što je očekivala

Iako je Ivica u Moskvi bio pomalo konfuzan, Srbija je od Rusije dobila više nego što je očekivala

14 aprila 2013

Ratko PaićPiše: Ratko Paić

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić je u samo nekoliko dana sumirao suštinu srpskih odnosa sa drugim zemljama, kada je prvo rekao da „Srbija nema nijednog pravog prijatelja na Zapadu“, da bi juče u Moskvi izjavio da je „Rusija najveći prijatelj Srbije“. A sa svoje strane, ruski predsednik Vladimir Putin je u susretu sa Dačićem konstatovao da je Rusija najveći investitor u srpsku privredu. Otuda bi neupućeni slušalac mogao u prvom trenutku pomisliti da Srbija u skladu sa tim činjenicama sasvim sigurno stremi prema evroazijskim integracijama koje se odvijaju na Istoku, ali to uopšte nije tako – jer logika je jedno, a stvarnost nešto sasvim drugo.

Dakle, osvrnimo se na sadržaj susreta koje je u Moskvi imala visoka delegacija iz Srbije na čelu sa njenim premijerom.

Najvažniji ekonomski rezultati Dačićeve posete Ruskoj Federaciji su realizacija ruskog kredita u iznosu od pola milijarde dolara, pri čemu će Srbija odmah dobiti prvih 300 miliona dolara, a naročito je važno da su uslovi pod kojima je on odobren, povoljniji od tržišnih. To konkretno znači da je ruski kredit odobren Srbiji na rok od 10 godina sa kamatom od 3,5 odsto, a bitno je i to da za njega nisu postavljeni bilo kakvi politički uslovi.

Pored toga, na predlog Gasproma, dogovoreno je da Rusija sama finansira čitavu deonicu Južnog toka koja prolazi kroz Srbiju, u vrednosti od 1,7 milijardi evra. Po prvobitnom dogovoru, Srbija je trebalo da plati 30% od ukupne vrednosti investicije, ali na ovaj način će srpska državna kasa biti pošteđena tog troška. Međutim, taj iznos će Srbija vratiti preko popusta za tranzit gasa preko svoje teritorije.

Takođe, potpisan je i duži niz bilateralnih sporazuma, a najvažniji su oni koji se tiču uzajamnog priznavanja fakultetskih diploma i akademskih zvanja, kao i sporazum koji će obezbediti dalji rad i razvoj Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, zatim sporazum iz oblasti železničkog saobraćaja, o razmeni statističkih podataka, o trgovinsko-ekonomskoj saradnji, i drugi sporazumi. A sa Sberbankom, najvećom ruskom bankom koja odnedavno posluje i u Srbiji, bilo je razgovora o izdvajanju posebne kreditne linije za srpske firme koje bi izvozile svoje proizvode u Rusiju.

Realno je pretpostaviti da će sve to pogodovati da se u budućnosti još više poveća robna razmena između Rusije i Srbije, koja je inače ove godine imala snažan rast od skoro 40% u poređenju sa prošlogodišnjim obimom robne razmene, a zbog te izuzetno pozitivne činjenice je i sam ruski predsednik Putin izrazio posebno zadovoljstvo.

Naravno, pored ekonomskih tema, neizbežno je bilo i aktuelno stanje povodom briselskih pregovora sa Prištinom, a tim povodom je premijer Dačić rekao da Srbija više neće biti sama na međunarodnoj sceni kada je reč o Kosovu i Metohiji, i doslovno dodao sledeće: „Siguran sam da će to mnogo doprineti, da i oni“, misleći na lidere vodećih zapadnih zemalja,„vide da neko stoji iza nas, jer je ovako izgledalo da je Srbija sama na međunarodnoj sceni, okružena zemljama koje su gotovo sve članice NATO pakta, ili idu ka NATO paktu, ili idu ka Evropskoj uniji“.

Međutim, ovo poslednje deluje pomalo zbunjujuće, s obzirom da i sama Srbija ide ka Evropskoj uniji, pa stoga zašto bi onda trebalo da se oseća sama u takvom okruženju i izolovana među zemljama koje teže tom istom cilju. Ali možda se zapravo radi o tome da je Evropska unija nevoljna da integriše Srbiju u svoj prostor, a kao mali dokaz u prilog tome govore rezultati upravo održane posete nemačkih parlamentaraca Beogradu, koji su saopštili da Srbija treba da se fokusira na reforme, a ne na datum početka pregovora sa EU. Vicepremijer Aleksandar Vučić je rekao da takva njihova izjava verovatno znači da Srbija neće dobiti datum za pregovore u junu, te da je razočaran takvim ishodom.

Pa ipak, bez obzira na sve, i dalje je važeća logika po kojoj evropski put nema alternativu, iako po mišljenju premijera Dačića „Srbija na Zapadu nema nijednog pravog prijatelja“, a na Istoku je, takođe po Dačiću, „njen najveći prijatelj“ i investitor u srpsku ekonomiju. Jer čini se da logika i stvarnost u Srbiji ne moraju uvek da se poklapaju.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *