Ide na robiju zbog Josipa Broza Tita

Ide na robiju zbog Josipa Broza Tita

28 septembra 2013

Josip-Broz-Tito_1356005664_420x0Pošto je u jednoj „komšijskoj“ svađi uvredio svog prvog suseda S. J., nazivajući ga pritom i pogrdnim imenima, osamdesetosmogodišnji Kraljevčanin Dušan Janković, penzioner, učesnik NOB i nosilac brojnih odlikovanja, moraće – u zatvor.

Pre tri godine, naime, Dušan i njegov komšija, kao što to Srbi inače i često čine, sporečkali su se zbog ne baš tako sudbinskih životnih pitanja. Ali zbog čega god bilo, u toj raspravi, uz psovke razmenjene su i neke grublje reči zbog kojih je S. J. odmah potegao tužbu protiv Dušana.

Po toj tužbi i odavno već pravosnažnoj presudi, Osnovni sud je Dušanu najpre izrekao – novčanu kaznu od 40.000 dinara.

No, kao zakleti komunista, partizan i saborac Josipa Broza Tita, čiji lik i delo i danas neizmerno poštuje, nije hteo da plati kaznu, jer je kako tvrdi, u toj njihovoj raspravi, komšija zapravo – ukaljao ugled Josipa Broza Tita i vređao ga.

Pošto ta prvobitna presuda, izrečena još 2009. godine, koja je podrazumevala samo novčanu kaznu, nije u roku izvršena, Osnovni sud je, potom, novim rešenjem zamenio kaznom zatvora od 40 dana. Kaznu treba da odleži u Kazneno-popravnom zavodu u Ćupriji, gde bi trebalo da se javi već u nedelju, 29. septembra!

U međuvremenu, osim sa gradskim zaštitnikom prava građana, koji nije ni mogao da se (u)meša u sudski spor, Dušan ni sa kim ne komunicira, već se gotovo zabarikadirao u svom stanu i nikog ne pušta unutra, uprkos svim moljakanjima i pozivima.

– On i inače ni sa kim u ulici ne govori. Čudan je to čovek. Niti je odlazio kod komšija, niti mu je ko, osim retkih, nama nepoznatih ljudi, ikad zakucao na vrata – komentariše jedan od prvih suseda ne želeći da kaže ime.

Ovih dana, očigledno i ne nameravajući da ode na robiju, Dušan je – zbog vređanja lika i dela Josipa Broza Tita – podneo tužbu protiv svoga komšije i uputio pismo Odboru za ustavna pitanja Skupštine Srbije tražeći zaštitu svojih ustavnih prava.

PRED ZAKONOM SVI JEDNAKI 

– Bez obzira na Dušanove godine, njegovo zdravstveno stanje i sve druge okolnosti, pred zakonom smo svi jednaki, tako da i ova presuda mora biti izvršena. No, ako Dušan, ipak, plati novčanu kaznu, što je mogao i još može da učini, čak i u mesečnim ratama jer mu je i to već više puta nuđeno, zatvorske kazne neće ni biti, i tu je ovoj priči kraj – kaže Marina Kovačević, portparol Osnovnog suda u Kraljevu.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *