ИДЕЈА О НОВОМ РАТУ НАДВИЈА СЕ НАД САРАЈЕВОМ: Прете Србима, Кини, Русији… СТВАРА СЕ НОВИ КАБУЛ

IDEJA O NOVOM RATU NADVIJA SE NAD SARAJEVOM: Prete Srbima, Kini, Rusiji… STVARA SE NOVI KABUL

30 avgusta 2021

Autor: Dževad GALIJAŠEVIĆ

MALO šta se promijenilo u slici Sarajeva od Alijinog vakta do današnjih dana.Politička močvara porodice Izetbegović odoleva svim iskušenjima. Nova je samo serija davljenika koja, iako znaju da je iluzija, rado vjeruje obećanju „Ali Izata“, da će njihova žrtva biti ugrađena u temelje nove BiH, bez Srba i bez Hrvata, razumije se.

U pozadini obećanja nazire se san o Islamskoj državi.

Na ovom jedinstvenom ostrvu islamo-nacizma, generacije ustaša i esesovaca zamjenili su njihovi biološki i ideološko-vjerski sinovi. Simetrije sa 1941. se same nameću.

U tom duhu bivši reis Mustafa ef Cerić u nekakvom pisaniju obraća se svojoj pastvi, pozivajući na obračun sa Kinom i Rusijom, a porole „uhapsiti Dodika“ i „začepiti usta Srbima“, postaju najvažniji cilj i redovna aktivnost u čaršiji.

Mobilizacija podrazumijeva i potpisivanje peticija i niz krivičnih prijava protiv neposlušnih Srba koji se usuđuju da krše Inckov zakon. Ideja o novom ratu nadvija se nad Sarajevom.

Odsustvo poštivanja ustavom utvrđenog uređenja zemlje – trijumf je političkog baliluka.

Muškarci sa dugim bradama, specifično obučeni, i žene sa burkama, feredžama i hidžabima slika su zaostalog islamskog društva, karakterističnog za devetnaesti vijek Bliskog istoka.

Sarajevo podsjeća na Kabul nakon što su u njega pravo iz srednjeg vijeka, ušetali Talibani, najprimitivniji muslimani koje su SAD pikirale za svoje saradnike.

Porodična dinastija tri decenije hara Bosnom: pljačka i korumpira, kupuje lažne diplome, skriva ubistva nevine djece, ubija bolesne na klinikama kojim upravljaju lažni doktori nauka, otima desetine miliona maraka od bolesnih…

Kada se učini da će se raja dosjetiti i podići svoj glas, na scenu stupaju vojnici SDA da ukažu na opasnost od Srba i Hrvata, organizujući šovinistički bal pod maskama.

Nemala je Izetbegovićeva uloga.

Nakon odluke Valentina Incka i uspješnog rušenja Tužilaštva BiH u ime SDA, iz Ključa se oglasio Bakir Izetbegović.

Na stranicama lista „Danas“ reći će: „Različiti faktori utiču na napredak Bosne i Hercegovine, poput kretanja u svijetu i stanja u Evropskoj uniji“, dodavši da, „na stanje u BiH utiče i postojanje, agresivnog nacionalizma u susednoj Srbiji“.Izetbegović je poentirao uvjerenjem da velike sile neće dopustiti da „uspiju planovi onih koji su pravili zločine i koji i danas provode destruktivnu politiku“.

Slično je Bakir govorio i u Sanskom Mostu, skromno osvjetljavajući ulogu SDA u donošenju „Inckovog zakona“.

Nesumnjiv je njegov doprinos. Ali pitanje nije zašto je Incko uvažio Izetbegovićeva viđenja bosanske stvarnosti, već zašto Zapad, NATO i EU žmure na činjenicu da je Alija Izetbegović, donoseći u BiH ideologiju islamo-nacizma, u temelje zajedničke države postavio tempirnu bombu koja neumitno otkucava.

Njegova težnja da potčini ili eliminiše druge i drugačije ne može dugo biti skrivena agresivnim isticanjem identiteta, kao evropskog, nedjeljivog, kolektivnog i zajedničkog.

U mučnoj stvarnosti BiH, nemoguće je, precizno utvrditi, gdje u ovom zlu počinje Bakir a prestaje Alija i šta u svemu tome predstavlja bilo čiji individualitet a šta udruženu i zajedničku, porodičnu ili nacionalnu sramotu.

Opljačkana zemlja, pokradena humanitarna pomoć, uništena industrija, opšta besperspektivnost, masovni i brutalni zločini: zločini u ratu -zločini u miru, stoje kao neprekinuta nit osnovnog identiteta te politike, koja ruši međuljudske odnose na svim nivoima i paralelama, nužno proizvodeći siromaštvo i spremnost na nasilje.

Izetbegovići su uspješno, radikalno oblikovali lice Sarajeva a javnost i građani su pokušavali da nađu krivce među sobom. Mediji su, što od straha – što od korumpiranosti, nastojali da nesuvisle projekcije Alije i njegovog sina, pretvore u kakvu-takvu platformu i političku viziju.

Doprinos ovih dana stiže i od perjanice sarajevske kinematografije, Denisa Tanovića koji će u razgovoru za „Danas“, povodom novog filma „Deset u pola“ reći: „Znaš kako, htio sam napraviti film da kažem ljudima da su lijepi još uvijek. Jer ovdje svi zaborave da je Sarajevo lijep grad. A mi nismo ništa radili, samo smo ga snimili. Nisam ja docrtavao zgrade… Vidi, ovo je grad heroj. Preživio je strašne stvari, a ljudi su ostali normalni.“

Denis je izostavio da kaže da među tim preostalim žiteljima Sarajeva nema više Srba i Hrvata, da su oni surovo protjerani dok o njihovom prisustvu, govore male brojke na nivou statističke greške.

Lijepe zgrade i pejzaž, nisu grad, ali ko bi to objasnio sarajevskom oskarovcu. Postoji još jedno Sarajevo (Istočno), i ono je više multietničko, ali nije to tema.

„Srbiji treba Vili Brant. Treba čovjek da kaže „izvinjavamo se za sve što smo uradili, to što smo radili, nije bilo u redu“.

Srpskog Branta na pokajanje prizivaju niko drugi do potomci 13. SS Divizije.

Kakva gluma! Kakva interpretacija! Kakav savršeni apsurd posle koga pitanje sa početka teksta „hoće li opet biti rata“ postaje bespredmetno.

Rat je u toku.

(Pečat)

KOMENTARI16 komentara

 1. persida says:

  Talibanska drzava, iskomplksirani Srpcici zele biti muslimancici, a ne znaju kako. Ubijaj i pucaj, to izgleda lako.

  • tetejac says:

   Vase znanje turcicink u kojem vam je mesto afrika o ratovima je sta ruze, cokolafe ratluci?

   • persida says:

    Tetejac, pises bolje od Basare, samo nastavi.

 2. petrovgrad says:

  Dokle više da od sebe pravebudale. Muslimani su vera a ne nacija. Ako su muslimani, koje sorte su. Da li oni sa pojasima oko sebe ili atomobilima punim dinamita.Erdogan je presednik Turske, a ne Turaka. Tuci su narodi a ne narod. To mu dodje kao predsednik Jugoslavije i jugoslovena. U Turskoj postoje Seldžuci, Osmanlije, Turkmeni, Kurdi, Janičari Srpskog porekla i ima ih oko 9. miliona ....

 3. milorad5 says:

  Ako izazovu rat oni će biti najveći gubitnici,to je toliko jasno da je smešno,ali sa budalama se nikad ne zna.U svakom slučaju ni islam ni džihadisti više nisu u modi i bolje im je da ćute u rupi i ostanu kako tako u bosni,jer oni u sarajevu NIKADA nisu bili odlučujući faltor bosanske teritorije,uvek je to bio neko drugi.Mislim da im je i edrogan rekao da uvuku rogove jer neće imati pomoć ni sa jedne strane, to je takodje očigledno, a takodje je očigledno da ih ustaše čekaju na zicer, i da će im udariti s ledja ako krenu na nas srbe i počnu da gube,a gubiće SIGURNO.Elem,NIKO NORMALAN ne voli rat, niti ŽELI rat, ali ako baš mora ,e pa ćeraćemo se.Ali ovga puta neće biti unprofora ,NATO specijalaca i krmetine,i neće biti STANI-KRENI,kad krenemo ima da ih nema.

  • Ovcoizovani covid idioti says:

   Mislim da ameri zele da zapale rat gde mogu jer znaju da su pri kraju. Mislim da ce gurnuti poturice kao i 92., samo sada ce ostati i bez Federacije bih.

 4. Za Srbiju says:

  Naoružavajmo se. Svi Srbi. Trebaće nam.

  • milos says:

   nepotrebno, samo vinca da proradi..nuklearna zima..

 5. Gagi says:

  Nedavno sam pisao sta ce se desavati Srbima u BiH. Skocice muslimani na Srbe, to je izvesno. Sve ce to raditi i rade po nagovoru katolika iz Evrope. Turska je pod vekovnim uticajem Britanije, u zadnje vreme pod Amerikom a to mu dodje isto. Onda se taj uticaj prenosi u BiH preko svadbenih veselja i podrske katolika rvata u BiH. Spremte se spremte Srbi.

 6. ziss says:

  Cuj ovog( Musliman vjera), ISLAM je vjera, a onaj ko vjeruje u Islam je Musliman. Nemoj ko da misli da mrzim srbe hrvate ili bilo koju naciju-vjeru, ali ovde su mnogi prolupali i nacionalisti, niko ne moze biti veci nacionalista od ovih sto slave cetnike, ustase, dizu se spomenici fasistima, i ko od BiH Muslimana govori o ratu i ko ga zeli, NIKO NE ZELI RAT. Ali jednio treba da bude jasno svima nemoze se BiH niti RS odcjepiti bez rata, pa nisu djaba pale onolike zrtve da bi sad neko dao pola BiH Srbiji i nesto HR. Ja bi prvi ratovo do smrti, tj. branio BiH. Odbranili smo se devedesetih goloruki, sta mislite da smo imali mi ono sto ste vi cijelu armiju iza ledja sa svimm srerdstvima po 1000 metaka u okvirima a ja sa 10 komada te cekam, stavi se u moju poziciju da si ti imo 10 metaka a ja na hiljade bili ti mene ceko. Jebes rat onaj ko nije osjetio minobacacku granatu, vbr, haubicu na svojim ledjima taj bi ratovo, dabogda mu u kuci bio rat. pozz dobrim ljudima

  • milos says:

   da li ce srbi ostati u bih ili ne je njihovo suvereno pravo kao naroda..ne mozes da se sa hrvatima otcepis od jugoslavije a da to pravo ne priznas srbima koji bili i ostali konstitutivni narod..to sto "brojem treba da pobedis nevernike", pravoslavni ali ocito ni katolici hriscani ne priznaju. ono sto tebe po veri obavezuje, ne znaci da treba da obavezuje druge..

  • rade says:

   Vi,muslimani niste 90-ih bili goloruki,vec do zuba naoruzani.Samo niste se htjeli boriti,a i da jeste isto bi vam bilo,opet bi izgubili.Vase rukovodstvo se odlucilo na kuknjavu i lazi,misleci da ce tako dobiti na poklon citavu bosnu.Neposredno prije rata kaze meni jedan moj poznanik musliman"Ti si dobar covjek,steta sto ces morati ici".To sve govori,mislili ste da ce te otjerati sve nemuslimane iz BiH i napraviti drzavu koju je alija opisao u svojoj islamskoj deklaraciji.Vase rukovodstvo i narod ne razumije da vi niste ljubimci zapada i good guys,nego ste upravo vi problem zapada i vatikana.Srbe zele natjerati da sa vama ostanu u izmjesanoj drzavi,jer znaju ako vi ostanete sami,eto odmah islamske drzave u evropi.Republika Srpska je republika srpskog naroda,i nikada vise nece biti vasa.Dejtonski sporazum je da te podsjetim potpisao izmedju ostalih i muslimanski lider izetbegovic.Ne bih ti preporucio da se boris u nekom novom ratu,jer je on vec unaprijed izgubljen.Vi muslimani upravob trebate Dejtonski sporazum,jer ste prije njega drzali samon 11% BIH.To sto sada imate dobili ste za stolom,jer niste imali niti jednu jedinu vojnicku pobjedu.

  • Doktor says:

   Nema otcepljenja, Bosna je Srpska, a vi mrss u tursku.

   • Istina says:

    S pravo si doktor, svaka ti je zlatna.

  • Ovcoizovani covid idioti says:

   U Evropi nema muslimana oduvek osim siptarije i poturica u BiH. Moras shvatiti da u Evropi uskoro nece biti ni 1 islamusticke drzave jer oni koji su vam ih dali za kratko nestaju pod nogama Rusije i Kine.

 7. Gagi says:

  ziss... Od koga si branio BiH kada su svi ziveli zajedno.Ko je doneo odluku da se mora ratovati i KO je poceo da postavlja one kontejnere po Sarajevu. KO je zatim poceo snajperski da ubija narod i da pravi ostali haos. Sto bi Srbi napadali muslimane obzirom da znamo da ste "nasi" i da ste "malo" u istoriji zgresili. Druga je to prica prijatelju, treca strana je tu profitirala na vasoj grbaci, isto kao u II sv. ratu. Dobili su svoj entitet koji nikada nisu imali u nasoj BiH. Ako budes imao malo bolji i jasniji pogled, videces ko je tu najvise profitirao i ko prosiruje svoje teritorije koje nikada nije imao. Sledeca faza je da Vas opet gurnu protiv Srba, da izginemo jedni i drugi,a oni da se opet prosire tamo gde smo mi bili i ziveli. Videces da ce se istog momenta kada se napravi neka kriza i haos, krvati odmah svoj kanton pripojiti krvatskoj, nece ih muciti savest sto su tu nekada ziveli muslimani ili Srbi i sto je ta zemlja bila njihovo vlasnistvo. U BiH ce isto biti kao u Krajini, ovo je vreme katolickog osvajanja i prosirenja teritorija, ponovo se sve isto ponavlja kao nekada, katolici ne odustaju od osvajanja Balkana. Osim toga, Alija nije dobio nalog da pocne rat od Rusa- nase pradedovske duhovne brace, vec od katolickog zapada. Pamet u glavu prijatelju, ako se ovako nastavi nece biti vas a ni nas, treci ce tu da se smeje i veseli.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *