Identifikovane vehabije iz BiH sa snimka u Siriji

Identifikovane vehabije iz BiH sa snimka u Siriji

3 jula 2013

slikacitava-1-786240198Identifikovani su državljani Bosne i Hercegovine sa snimka nastalog pre nešto više od dva meseca u Siriji. Prema opisu videa na internet servisu LiveLeak, spremali su se za odlazak u grad Hama, gde su tada vođene borbe mudžahedina i Asadovih vojnika.

Neke od osoba s videa su još u Siriji, neki su se vratili u BiH, dok su u međuvremenu pojedini i poginuli, javila je večeras Federalna televizija.

Istraga nadležnih službi u BiH pokazala je da je sa sivom kapom na glavi 22-godišnji Armen Dželko iz naselja Vrančići kod Hadžića.

Vehabizam je prihvatio pre godinu dana u džematu koji je u Hadžićima formirao Bajro Ikanović, kojeg je 2007. godine Sud BiH osudio na četiri i po godine zatvora zbog pripreme terorističkog napada. Zajedno su u Siriju otišli u februaru ove godine kao pripadnici pokreta En-Nusra potčinjenog Al Kaidi.

Sa crnom fantomkom je 20-godišnji Jasmin Keserović iz Zavidovića, gde se trenutno i nalazi nakon povratka iz Sirije. Desno od Keserovića i Dželke je Muaz Šabić koji je krajem aprila poginuo u Siriji.

U grupi je i Edin Alijev, 25-godišnjak iz Hadžića. Alijev je saradnik Bajre Ikanovića, kao i Elvedin Memić, zvani Vela. Na fotografijama snimljenim u Siriji, Memić nije skrivao lice.

FTV je ranije objavila da su 52 dobrovoljca, državljanina BiH, učestvovala u borbama u Siriji. Do sada je poznato da je jedan od njih poginuo, a nekoliko ih je ranjeno.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *