Igor Lukšić odbio da osudi upotrebu hemijskog oružja na Srbiju i Crnu Goru

Igor Lukšić odbio da osudi upotrebu hemijskog oružja na Srbiju i Crnu Goru

1 oktobra 2013

IGOR LUKSICNa danas održanoj sednici Odbora za međunarodne odnose i iseljenike obavljeno je kontrolno saslušanja potpredsednika Vlade i ministra vanjskih poslova i evropskih integracije Igora Lukšića o odluci Vlade Crne Gore o pridruživanju Zajedničkoj izjavi o Siriji.

Poslanik Milan Knežević, kao jedan od inicijatora kontrolnog saslušanja, u uvodnom izlaganju je kazao da je ovakvim stavom ministra Lukšića nanesena velika šteta interesima Crne Gore i da je ona na taj način još jednom označena kao marionetska država.

Poslanik Knežević je insistirao da mu ministar Lukšić odgovori da li je uz Zajedničku izjavu o Siriji dobio i dokaze o tome da je tamo upotrebeljeno hemijsko oružje od strane snaga lojalnih Bašaru El Asadu. Takođe Knežević je pitao kada je i gde ministar potpisao izjavu i da li je spreman da osudi i napad hemijskim sredstvima koji je izveo NATO pakt, prilikom bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine, čije će se posledice osećati u dugom vremenskom periodu.

Ministar Lukšić je odgovorio da nije video dokaze o upotrebi hemijskog oružja, ali da veruje tvrdnjama koje su mu saopštili zvaničnici SAD-a. On je kazao da je nije bio prisutan samitu G-20 kada je došlo do potpisivanja te izjave, indirektno potvrdivši da je tu izjavu dobio putem elektronske komunikacije. Ministar je odbio da pred Odborom osudi upotrebu hemijskog oružja NATO pakta nad građanima Srbije i Crne Gore, tokom agresije na SRJ 1999. godine.

Poslanik Knežević je za naš portal ovakvu spoljnu politiku ministra Lukšića nazvao „letom muve bez glave“ , koja nas je dovela do toga da Crna Gora bude označena kao jedna servilna, marginalizovana država, koja će uvijek biti samo sredstvo za ostvarivanje tuđih interesa, koji nisu u direktnom interesu građana Crne Gore.

– Igor Lukšić je na Odboru, pravdajući nasumično svrstavanje zvanične Crne Gore u sirijskom konfliktu, iznio tezu da je to „dobar put za pridruživanje Crne Gore Evropskoj uniji“, što je izazvalo podsmjeh prisutnih članova. Sa pravom se pitam da li je bilo potrebno da Sirija bude bombardovana, pa da Crna Gora uđe u EU, kako bi se dalo zaključiti po logici crnogorskog ministra vanjskih poslova, – kazao je Knežević.

Prilikom glasanja na Odboru, članovi iz redova vladajuće koalicije su izglasali da Ministarstvo vanjskih poslova nije nanijelo štetu interesima Crne Gore. Odbijen je predlog da ministar Lukšić ubuduće obavlja konsultacije u Parlamentu oko ključnih pitanja spoljne politike, što je Lukšić prokomentarisao da će učiniti samo ukoliko bude imao neku dilemu, što u pitanju Sirije nije imao.

Poslanici Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije su glasali protiv zaključka Odbora, dok je član iz redova Pozitivne bio uzdržan.

(In4s.net)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *