Игра је готова

Igra je gotova

14 juna 2015

marina-ragus 65451522Piše: Marina Raguš

Tek nekoliko poslednjih „dešavanja“ u političkoj areni Zapadnog Balkana pokazuju da su zapadni ino-„partneri“ odlučili da okončaju igru mačke i miša. Elite, tako spremne da učine sve da udovolje zahtevima najjačih zemalja Zapada, konačno su se našle u završnici procesa „trajne (de)stabilizacije“ ovog podneblja.

Podsetimo:

Johanes Han otkazao je posetu BiH zbog „nepostojanja saglasnosti za sprovođenje reformi na svim nivoima vlasti“;[i] briselski pregovori, ovaj put između makedonskog premijera Nikole Gruevskog i Zorana Zaeva propali su[ii]; Velika Britanija sponzoriše Rezoluciju o Srebrenici, za koju mnogi veruju da će biti okidač „razrešenja“ Milorada Dodika, kojeg opet mnogi vide kao još jedino preostalo uporište srpskog nacionalizma u ovom delu sveta; svemu ovome treba dodati Vidovdan, dolazak Borda direktora MMF-a, posetu nemačke kancelarke početkom jula Beogradu, Sarajevu i Tirani. Kada se svi ovi začini „spuste“ u kipuću balkansku supu dobijamo još jednu reprizu već doživljenih istorijskih epizoda. I, kao po pravilu političke „elite“ izražavaju zgražavanje, iznenađenje, neki agresivnost, neki apatičnost ali će većina lidera Balkana praviti se da ne vidi cunami. Ili će ga obznaniti tek kada je u suštini scenario „provaljen“.

Tako smo čuli, da se „stvari na Balkanu opasno komplikuju“, kao da to nismo znali i godinu pre, i onu godinu pre te-u stvari kao da to ne znamo od samog početka pojačanog prisustva Rusije u regionu. I, to je ta mera koja je uvek okidač Zapadu da pokrene tako pojednostavljeno brutalnu završnicu.

Ali po Srbe!

Takođe smo čuli da, kao nikada do sada, treba da održimo „političko jedinstvo i stabilnost“[iii], jer nas čekaju „teške odluke“[iv].

Koje?

Ivan Vejvoda iz „Maršalovog Fonda „primećuje“ da je „Balkan ostao poslednji nedovršeni posao Zapada“[v] i zato Amerika, Nemačka i Britanija privode kraju obelodanjivanje novog balkanskog poretka: „Merkelova će od Srbije tražiti da na kraju briselskog procesa s Prištinom pristane na ulazak Kosova u UN, ali i da se distancira od predsednika Srpske Milorada Dodika i ne sprečava jačanje centralnih institucija BiH.“[vi] U prevodu, od Srbije će se tražiti da skrene pogled u stranu dok se Srpska bude davila. Pardon, dok je budu, „slabili“.

Srpski nacionalizam, kako prenose „dobro obavešteni mediji“ mora biti „pacifikovan“, saradnja sa Rusijom, tek, simbolična, a s NATO intezivirana.[vii] I, sada svi treba da budemo „iznenađeni“ i „zaprepašćeni“ dramom koja će vrlo brzo postati ritam, i srpske političke „elite“. Dok, iznenađenja nema. Nama je nemačka kancelarka u lice, precizno i jasno, tokom jedne posete bivšem srpskom predsedniku rekla sve. Baš da iznenađenja ne bi bilo! Brojna, skoro dosadna i pomalo otužna ponavljanja da „novih uslova nema“ da se od Srbije samo očekuje da „ispuni već sve dogovoreno“ takođe su bila verbalizovana da se kojim slučajem ne bi desilo: Niste nam rekli.

Makar, smo baš na ovom mestu silni prostor potrošili analizirajući svaki ozbiljniji politički „govor“ iz EUropskog hora. Naravno, briselsko-vašingtonskog. Domaći orkestar, valjda je jasno, ipak je u „podizvođačkoj ulozi“.

Šta je, onda ostalo nejasno i što može biti iznenađenje. Pa, upravo ta „podrška“ građana koji se sistemski guraju ispod egzistencijalne crte. Dakle, sunarodnika koji su vrlo svesno gurnuti u bedu, a po premeru međunarodnih finansijskih institucija. Onih istih, koje su tražile reformu radnog zakonodavstva, smanjenje plata i penzija, poskupljenje struje, reformu javnog sektora (čitaj: otpuštanja radnika) i ko zna čega još. Ali mora se priznati ne i onih, koji su dodatno otvorili vrata potpunom poništavanju dostojanstva građana Srbije poreskim rešenjima koja će ih, u stvari, getoizirati. Odgovornost za getoizaciju Srbije, ipak možemo, pripisati „našima“ koji su, u stvari, potpuno „njihovi“.

Dakle, jedino što je iznenađujuće u ovom trećerazrednom, ipak mora se priznati vrlo opasnom filmu, jeste traženje podrške od gladne i ponižene većinske Srbije?!

[i] http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/11/Region/1945482/Johanes+Han+otkazao+posetu+BiH.html

[ii] http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2015&mm=06&dd=11&nav_category=167&nav_id=1003278

[iii] http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Vucic-Srbija-spremna-da-subvencionise-srpske-kompanije.sr.html

[iv] isto

[v] http://www.blic.rs/Vesti/Politika/566396/ANALIZA–Amerikanci-Nemci-i-Britanci-kroje-novi-Balkan

[vi] isto

[vii] isto

(Fond strateške kulture)

KOMENTARI3 komentara

  1. Goran says:

    Super realan clanak ,,bravo Marina!

  2. Lenoir says:

    Kad bi svi u Srbiji procitali ovaj clanak....nazalost,beda poklopila pa se "Nema vremena"...zalosno kako tonemo na putu beznadja...

  3. ZoranM says:

    Sve je dokumentovano (znači crno na belo) pomoću linkova. Treba samo složiti mozaik.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *