Играње с државом

Играње с државом

6 децембра 2015

TurlakovSlika 67Пише: Слободан Турлаков

Често се сусрећемо са неболузним изјавама, не само домаћих властоидржаца већ и оних из највећих земаља Запада, па се  питамо  у какве нас то народе убрајају, кад нам у лице просипају свакојаке гадости и свињарије. Тако је на пример један амерички амбасадор (Полт) дозволио себи да нам каже како смо током „Милосрдног анђела“, били са њима савезници – против Милошевића! Пренебрегавајући чињеницу да су током тог „савезништва“ толико наших људи, Срба и Српчића, побили, толико тога нашег срушили и уништили, на милијарде долара.

Ових дана, читав чопор високих гостију са Запада, нагрнуо је у Београд, на челу са  шефом НАТО пакта, Норвежанином, Столтенбергом, кога је Вучић одвео на Факултет политичких наука да држи студентима предавање, у ком ће овај одвалити сличну глупост. „НАТО  није бомбардовао Србију, него Милошевићеву Владу!“ Нашто га је Шешељ  опоменуо, да је и Вучић био у тој Милошевићевој Влади, што, наравно, за натовског госта није била никаква тајна, али ни препрека, јер Вучић је сада њихов човек, онај који ће упркос свему изјавити: „важно је да унапредимо  односе  са НАТО-пактом, из многих разлога, јер се у овом тренутку суочавамо  са три проблема:  проблемом тероризма,  регионалном стабилношћу  и избегличком кризом.

Свака врста лошег односа са њима може да нам  штети и прави проблеме  у развоју економије  и владавине права (!)“

Оно што посебно забрињава, што је посебан и стварни  проблем са којим се суочавамо, јесте свакако да ни један студент тог славног, политичког факултета, некадашње партијске Високе школе, није протествовао што се међу њима појавио шеф пакта који нас је пре 16 година у црно завио. Напротив, дочекали су га срдачним  аплаузом!

Срамно! Гадно! Бедно!

Али не и изненађујуће! Тај факултет , као некадашње титоистичко легло, већ се извештио у антисрпској радиности. Сетите се, на њихов предлог је један професор са Принстона, познат по тражењу да се Србија бомбардује, проглашен за почасног доктора, иначе, „напредног“ београдског Универзитета! Као што ни онда нико није протествао, тако се ни сада ни један глас противљења доласку генсек–а НАТО пакта није чуо, нити је бар неко напустио салу у знак протеста!

Зато је Вучић без устручавања смео да  настави и да обећа чим се врати из Кине, написаће НАТО пакту писмо,  у ком ће затражити  њихову подршку  у опреми и знању, а у вези са избегличком кризом. „Иначе, НАТО већ обучава наше војне кадрове,  што је корисно, јер ће тако бити обучени и спремни  да бране своју земљу“.

И пошто је студенте и професоре ФПН упутио у разлоге што је генсек-а довео баш код њих, он  је довршио своје излагање више упућено госту, него студентима,  речима: „16 година сталног развијања мржње  и лошег односа према онима који су из нашег угла гледано починили неке не лепе ствари,  док из њиховог угла то мало другачије изгледа !!!  Међутим, ми смо се оријентисали  на будућност, на оно што можемо да учинимо за будуће генерације!, да сачувамо пријатеље које имамо. Столтенберг је човек  који  воли Србију и Београд. Зато да не помињемо догађаје од пре 16 година!“

Може ли тако нешто уопште да се каже и саветује од једног премијер?!

Нема сумње – може ! Он је у оквиру своје удворичке политике помирења и праштања, тражиио од Срба да премосте јаз створен Јасеновачким злочинима,  опет у име будућности , а у  име те и такве  будућности прихватио је и све лажи о Сребреницу, којој је чак поклонио 5 милиона евра како би се обнављала и изграђивала, парама које су грађани Србије уштедели и држава, тј. он отео од пензионера њихову готовину, коју су вишегодишњим радом стекли!

Уопште, тај човек може све себи да дозволи, да  премости чак и самог себе, да изда све идеале своје младости, којима је годинама  засипао  све српске просторе, да би се  пред страхом од хашког заточења, преко ноћи , и он и Тома, одрекли Српства и Шешеља., прихватајући за истину све оно што нам је непријатељски Запад подметао и наметао као народу и као земљи, испуњавајући сваки њихов захтев и потребу, само да би их одржали на трону, на који су их инсталирали.

Колико је то ново њихово опредељење за њих постало  закон, видно је  до дана данашњег, кад је током заседања ОЕБС-а Вучић поновио немачком министрау иностраних дела, Штајнмајеру:

„Све што добијемо као Европски задатак, Србија ће испунити!

          Може ли већа покорност и послушност да се искаже?! И у исти мах да се тиме, једном за свагда, права  истина о стварном положају неслободне и зависне, Србије необориво сагледа и потврди!

При свем том, Вучић  има сталну потребу да  свој положај усложи, да га учини страдајућим,   све у нади да ће успети да изазове сажаљење народа, који је за њега гласао и који га још увек држи високо, чак преко 50%!

Очигледно њему то није довољно, и сам себи подмеће афере, ширећи разне приче, како неки    припадници тајних служби,  одбројавају  колико му је преостало од живота.

Како живимо у времену у ком је свашта  могуће, па и то, да је Вучићев  пријатељ и уредник његових новина, Вучићевић, припадник тих служби, јер му је он у „Информеру“, на насловној страни обећао да ће бити убијен до петка! (27.нов.) Чак да је „будала ако иде у Кину, јер док њега не буде овде, биће извршен државни удар“.

На ова „пророчанства“, одмах су се залепили Вучићеви министри и редом

се полтронски подастрли пред њим и његовом сенком. „Не смемо да жмуримо

пред  угрожавањем  премијеровог живота“ (Антић) „Беспризорни напади на

Вучића, утврђују да је циљ такве хајке дестабилизација Србије. „(Дачић) „Узбуна у Влади. Циљ медијске хајке – рушење Вучића.“ (Вулин)

„Вучић је , према процени наших безбедносних служби,  најугроженија је личност у земљи . Војска је апсолутно спремна да заштити премијера“. (Гашић).

„Формираће се посебан штаб  у војсци за зашиту  Вучића, што  стручна јавност види као маркетиншки трик  за замагљивање сопствених афера“

У то се умешао и „Курир“ и његов бивши директор, али и његов садашњи власник Родић, који су Вучића оптужили да је учествовао  у афери против „Курира“,око куповине „Новости “ и „Политике“  што је Вучић негирао идући на полиграф, провоцирајући тако читав један луна парк, који је допро до загребачког „Јутарњег листа“, стављајући сва та „дешавања“ под заједнички наслов  „Скандал у Србији“ који је изазвао  низ коментара обичних читалаца, па тако  и ова два: „Какав циркус од државе! Премијер на полиграфу! Јаднији су од нас,  бар два пута!“ „Овај циркус  код суседа је врхунац будалаштине. Премијер иде на полиграф  код полиције, а та је под његовом ципелом.  Па какав исход теста може онда бити?“, што је и овдашњи адвокат Прелевић слично коментарисао.

Ствар се није стишала ни кад је Вучић отишао на тзв. „Упитник“, код Оливере Ковачевић, где је рекао да није било државног удара, који је најављиван, јер не постоје снаге , ни воље  за тако нешто, али постоји  намера  да се урушава Влада. Али то урушавање могу остварити само они који су у Влади, а на ту могућност се није задржавао, мада је у једном тренутку бацио један општи поглед на странку, пошто је навео да су га напали у медијима, и онда је застао и питао: „А ко је реаговао  из моје странке?“ (није рекао– нико! Али, као да јесте).

„ Нећу дозволити  власнику „Курира“  да рекетира Србију , да било ко уцењује Владу  и државу,  да морамо да дамо „Новости“ и  „Политику“. Говорим о марифетлуцима  врха ДС-а, Богићевића, Родића и Бјелопетровића.  Нећу дозволити било коме да ме повезује са било каквим криминалом, гадим се криминалаца  и било каквих бараба, борим се против њих и нећу дозволити да на мене падне било каква сенка.“

Лепо и одлучно. Недостаје само још податак, како се и где се он то бори против тих именованих криминалаца. Питање је хоће ли га ти именовани тужити да докаже по чему су они криминалци. Вероватно, неће. Јер, никоме не иде у рачун да се по том основу доказује одн. не доказује, већ и због тога што је много тога што се ради – превртљиво.

На пример , кад је Пајтић изабран за шефа ДС-а,   24.јуна 2014.  Вучић је у име СНС-а  понудио сваку помоћ Пајтићу,  а није прошло много времена  а СНС је Пајтића прогласио за највећег лопова, који је опљачкао Војвођанску развојну банку и још неке фондове,  а јуче  га оптужише да је украо милион евра  од деце са „посебним потребама“. Како то, ако закони важе за све, не важе и за Пајтића? И уопште, докле ће се помињати не само Пајтић, већ и други из врха ДС-а, а нико од њих да повуче мачка за реп, тј. да уђу у „ракурс“ полиције и тужилаштва? Очигледно, са овим свакодневним „саопштењима“ СНС –а о врху ДС-а, не може се забављати публика.

И што је за СНС важно да сазна колико је, у последња три месеца, Оливера Ковачевић примала на каси РТС-а? И зашто баш у том времену?

Откуд то малограђанско понашање према једној жени, и то баш онда кад министарка Зорана води, у оквиру СНС-а, некакав Одбор за тзв. родну равноправност  и кад, по њој, жене  воде послове –мушки!

Заборависмо да кажемо да је  Столтенберг  изразио своје  поштовање  „за снажно лидерство  премијера Вучић у вођењу Србије“

Додуше, то и такво лидерство многи доживљавају као самодржавље, које је он лично, на прослави 7. годишњице СНС-а, и прокламовао: „Овом земљом управљам ЈА“, дакле –свеминистар, аутократа.  А током разговора са Оливером Ковачевић на ТВ је изволео признати, да у Влади „врши притисак на све, да све мучи  сваког дана,  како би напредовали  у свим областима.
Међутим, последњих дана дошло је до неких  забуна у оквиру тог „самоуправљања“ И он се обраћа целом народу тржећи у њему сведока, обавештавајући оне који му држе рејтинг на високом нивоу, 51%, да му  службе раде о глави. Јер… његова борба  за суверену Србију не свиђа  се многима у иностранству. и тако „одбројавају му дане“, што је више него невероватно. Поготову што  су га толики главодржитељи са Запада, придошли на конференцију иноминистара у оквиру ОЕБС-а, тапшали по рамену. Најважнији међу њима био је Американац Кери који је чак „честитао  Вучићу, који ствара нову Србију“ (А они Косово!), а до њега, по важности, Немац, Штајнмајер: „Немачка је пуна поштовања  за напредак Србије током последњих година и месеци. Немачка је најважнија  земља  за Србију, јер је она та која  у ЕУ  кључна у доношењу одлука  о пријему.“ што се и доказало одлуком Бундестага, којом се још током децембра отварају преговори за два поглавља.

Наравно, Вучић није остао мутав, па је одмах додао  да је Немачка  за нас најважнија земља . Она, између осталог, запошљава  30.000  наших људи. А Штајнмајер је искрени  пријатељ Србије.

Копка нас да се питамо: А Вучић?

Утолико пре, што је то тешко доказати.

Поготову по оном на чему он највише инсистира – На економији.

Био би ред да се он , и не само он, забрине над чињеницом да „Меркатор  најбоље послује у Србији. Приход од продаје до краја септ.2015 износио је 1,95 милијарди евра!

Да је то остварио неки домаћи капиталиста или нека домаћа компанија, то би за Вучића били тајкуни!

Уопште, зашто наш Мишковић није тај Меркатор? Или Тодорић? Зашто Мишковић мора да иде лично  у суд и да тражи да му се већ једном суди? Зар Вучићу није познато да се привредни напредак једне земље може остварити најпре  домаћим капиталом?

Зашто немамо домаће кредитне заводе? Кад је  Мајкел Ђорђевић из Америке хтео, са још неким нашим људима из дијаспоре, да отворе већи број малих кредитних банака по градовима Србије, за помоћ домаћем скромнијем предузетништву,  Динкић то није дао, јер је била противна Светска банка. Што сад то Вучић и Вујовић нису покренули са мртве тачке, већ непрестано јуре неке имагинарне стране инвеститоре, које у нашој немаштини плаћамо да дођу да запосле наш незапослени свет? Вучић се чак код Оливере жали, како бисмо имали више страних инвеститора, да то не ометају неки политички фактори који су против промена и реформи? НИје рекао који су то – фактори. Зашто?

Коначно, шта Србија и лично Вучић мисле да треба чинити како би и за Динкића важили  српски закони? И не само за њега, већ и за оне  који су нестали…Откуд Синиша Мали чак на Девичанским острвима? И зар је он једини?

Ипак, током ОЕБС-а сазнали смо за две лепе вести. Русија је у Србију  до сада, инвестирала до   4 милијарде долара.

Лавров је изјавио,  Србија ће имати подршку  Русије  где год треба.

Ако је неко очекивао да ће конференција ОЕБС-а  покушати да реши питање мигрантске кризе, он је заборавио да та организација никад ништа није решила, већ и због тог што је у служби оних који изазивају све међународне турбулениције и кризе, уз свакојаке пропратне лажне приче.

Као на пример, „Мигрантска криза нас је подсетила да нема решења без заједништва, које управо оне земље, које су је изазвале, избегавају. И у том смислу  измислили су једну крајње дрску заштиту за себе,  коју је обнародовао Доналд Туск председник Европског Савета, по којој ће се у прихватним центрима увести  надзор  над мигрантима, у трајању од 18 месеци (!), у циљу превентивне сигурности, пре но што буду пуштени у земље ЕУ!

Другим речима, ЕУ је нека врста горњег дома, који има да штите оне земље које нису у ЕУ, дакле Србија, коју ће тим карантином уцењивати за улазак у ЕУ, дајући јој по неку цркавицу, ради издржавања миграната. А онај Вучићев полтрон, Вулин  чак се хвалише пред господарима из ЕУ, тврдећи да ми „имамо довољно капацита за пријем миграната“.

Да је Србија озбиљна, суверена земља, која води рачуна о својим држављанима,  она би овај безобразлук у оквиру европског задатка наших пријатеља, условила читавим низом заштитних мера, чак до таквих да они пошаљу стручне екипе који ће се старати о егзистенцијалном али и о здравственом одржавању миграната, који ће, сигурно, стално надолазити.

Уместо да сагледају ову алармантну  ситуацију која нам се припрема неописивом дрскошћу од стране ЕУ, у циљу сопствене заштите,  Дачић и Вучић на скупу новинара, оцењују да је Србија организацијом  министарске конференције ОЕБС-а потврдила капацитет озбиљног и поузданог партнера на међународној сцени!

Другим речима, још једном су успели да им се удворички подастру, не помињући колико су пара потрошили у достојној и богатој опреми тог капацитета.

У том подастирању Вучић је у поздравној речи белосветској елити поручио,  да је „прошлост Србије иза нас, оставили смо  је тамо где јој је место, јер је  испред нас – будућност.  Наша историја,  нас је више учила  рату него миру и више убијању  него животу. Србија учи да живи!“

Пренебрегавајући чињеницу да  бар половина те министарске елите припада оним силама које су нас приморавале да учимо  не да убијамо, већ да се бранимо, да спасемо сопствено право на живот од њихове жеље да нас униште.!

Како мора да је тужно проводити Вучићеве ноћи, у којима је, да би се заспало, морало у име „нове Србије“, убијати стару и праву!

Шта све човек може да учини од себе и са собом да би се докопао власти! И још горе, да у име других, по њиховом диктату и за њихово добро ствара од себе диктатора, свестан  да тиме гази самог себе, градећи за собом траг, којим се нико, па ни род најрођенији, неће хвалити!

За кога све Вучић не ради! Чак и на домаћем терену!

Обећао је закон о ииспитивању порекла имовине, а још нису склопили ни одбор који ће  написати тај закон, ваљда и зато што би се тиме отворио читав низ  нових афера, а без полиције, тужилаштва и судства које би их разрешили!

Јадна је ова земља, која се држи помоћу оних бараба које је сам Вучић маркирао, а који су из радикалског галиматијаса, без трунке савести а са неомеђеном грамзивошћу,  пришли Томи и њему, и која се сад покрива европеизмом, за који нико од њих не зна ни ко је, ни шта је то, сем да доноси шансу за згртање пара! Управо због тога, све док Вучић буде на власти, неће бити донесен закон о испитивању порекла имовине.

Тек, од овог заседања ОЕБС-а, једино је Дачић дошао до видне користи..  Наиме, на свечаној вечери  у Генералштабу (зашто баш тамо?) певао је у дуету са великим Лавровом,  некада популарну песму „Подсмоковске вечери“!

Богме, треба му честитати! Неће више бити председник ОЕБС-а, али је овим ангажманом отворио могућност нових, јер тих дипломатских  скупова биће све више, уколико ће светска криза бити већа, а биће, те ће му се тако отворити могућност да тезгари по њима!

П.С. Ми не верујемо у Томино руско опредељење. Сетите се његових сусрета са Обамом и Бајденом и његовог уверења да се САД враћа на Балкан. Зато нам његова реч Лаврову  звучи шупље и непокривено, просто јевтина демагогија!  

„Кад му је тешко, сети се мајке, а Србија –Русије!“

(Интермагазин)

KOMENTARI6 коментара

 1. mija says:

  I Todorić je hrvatski tajkun, rodjen u zagrebu, hrvatski državljanin i gradjanin. Inače odličan tekst, vrlo inteligentan i otrežnjujući. Samo, sadrži jednu pogrešnu premisu: da je Vučić ono za šta se predstavlja. Ali ime Aleksandar Vučić je lažni identitet iza kog se krije ljuti neprijatelj Srba. Zato ćemo od njega doživeti sve najgore što jedan narod može snaći. On se neće smiriti dok nas potpuno ne uništi. Niko od njih se ne plaši haških optužnica. Sve ovo oni čine radi lične koristi i zadovoljstva.

 2. Milutin says:

  Ono što posebno zabrinjava, što je poseban i stvarni problem sa kojim se suočavamo, jeste svakako da ni jedan student tog slavnog, političkog fakulteta, nekadašnje partijske Visoke škole, nije protestvovao ******** И још неколико одабраних комипација о ПСИХОЛОГИЈИ Срба: https://tinyurl.com/nzj7rlm

 3. mija says:

  @ Milutin Šta je "komipacija"?

 4. mija says:

  Dosta više sa komipacijama o Srbima i njihovoj psihologiji!!! Bolje komipicujemo o drugima.

 5. Милутин says:

  БРАНКА Ћопића је највише болела издаја писаца, присећа се Момчико Срећковић кога су велики писац и његова супруга школовали и гајили као рођеног сина http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0.487.html:579831-%D0%91%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BB%D0%B0-%D0%B3%D0%B0-%D1%98%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D1%98%D0%B0-%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D1%86%D0%B0

 6. Milutin says:

  Kad je Majkel Đorđević iz Amerike hteo, sa još nekim našim ljudima iz dijaspore, da otvore veći broj malih kreditnih banaka po gradovima Srbije, za pomoć domaćem skromnijem preduzetništvu, Dinkić to nije dao, jer je bila protivna Svetska banka ///////// mora da mu je Svetska banka savetovaa i za "besplatne akcije" prokleta ološ razbojnicka

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u