Играње с државом

Igranje s državom

6 decembra 2015

TurlakovSlika 67Piše: Slobodan Turlakov

Često se susrećemo sa neboluznim izjavama, ne samo domaćih vlastoidržaca već i onih iz najvećih zemalja Zapada, pa se  pitamo  u kakve nas to narode ubrajaju, kad nam u lice prosipaju svakojake gadosti i svinjarije. Tako je na primer jedan američki ambasador (Polt) dozvolio sebi da nam kaže kako smo tokom „Milosrdnog anđela“, bili sa njima saveznici – protiv Miloševića! Prenebregavajući činjenicu da su tokom tog „savezništva“ toliko naših ljudi, Srba i Srpčića, pobili, toliko toga našeg srušili i uništili, na milijarde dolara.

Ovih dana, čitav čopor visokih gostiju sa Zapada, nagrnuo je u Beograd, na čelu sa  šefom NATO pakta, Norvežaninom, Stoltenbergom, koga je Vučić odveo na Fakultet političkih nauka da drži studentima predavanje, u kom će ovaj odvaliti sličnu glupost. „NATO  nije bombardovao Srbiju, nego Miloševićevu Vladu!“ Našto ga je Šešelj  opomenuo, da je i Vučić bio u toj Miloševićevoj Vladi, što, naravno, za natovskog gosta nije bila nikakva tajna, ali ni prepreka, jer Vučić je sada njihov čovek, onaj koji će uprkos svemu izjaviti: „važno je da unapredimo  odnose  sa NATO-paktom, iz mnogih razloga, jer se u ovom trenutku suočavamo  sa tri problema:  problemom terorizma,  regionalnom stabilnošću  i izbegličkom krizom.

Svaka vrsta lošeg odnosa sa njima može da nam  šteti i pravi probleme  u razvoju ekonomije  i vladavine prava (!)“

Ono što posebno zabrinjava, što je poseban i stvarni  problem sa kojim se suočavamo, jeste svakako da ni jedan student tog slavnog, političkog fakulteta, nekadašnje partijske Visoke škole, nije protestvovao što se među njima pojavio šef pakta koji nas je pre 16 godina u crno zavio. Naprotiv, dočekali su ga srdačnim  aplauzom!

Sramno! Gadno! Bedno!

Ali ne i iznenađujuće! Taj fakultet , kao nekadašnje titoističko leglo, već se izveštio u antisrpskoj radinosti. Setite se, na njihov predlog je jedan profesor sa Prinstona, poznat po traženju da se Srbija bombarduje, proglašen za počasnog doktora, inače, „naprednog“ beogradskog Univerziteta! Kao što ni onda niko nije protestvao, tako se ni sada ni jedan glas protivljenja dolasku gensek–a NATO pakta nije čuo, niti je bar neko napustio salu u znak protesta!

Zato je Vučić bez ustručavanja smeo da  nastavi i da obeća čim se vrati iz Kine, napisaće NATO paktu pismo,  u kom će zatražiti  njihovu podršku  u opremi i znanju, a u vezi sa izbegličkom krizom. „Inače, NATO već obučava naše vojne kadrove,  što je korisno, jer će tako biti obučeni i spremni  da brane svoju zemlju“.

I pošto je studente i profesore FPN uputio u razloge što je gensek-a doveo baš kod njih, on  je dovršio svoje izlaganje više upućeno gostu, nego studentima,  rečima: „16 godina stalnog razvijanja mržnje  i lošeg odnosa prema onima koji su iz našeg ugla gledano počinili neke ne lepe stvari,  dok iz njihovog ugla to malo drugačije izgleda !!!  Međutim, mi smo se orijentisali  na budućnost, na ono što možemo da učinimo za buduće generacije!, da sačuvamo prijatelje koje imamo. Stoltenberg je čovek  koji  voli Srbiju i Beograd. Zato da ne pominjemo događaje od pre 16 godina!“

Može li tako nešto uopšte da se kaže i savetuje od jednog premijer?!

Nema sumnje – može ! On je u okviru svoje udvoričke politike pomirenja i praštanja, tražiio od Srba da premoste jaz stvoren Jasenovačkim zločinima,  opet u ime budućnosti , a u  ime te i takve  budućnosti prihvatio je i sve laži o Srebrenicu, kojoj je čak poklonio 5 miliona evra kako bi se obnavljala i izgrađivala, parama koje su građani Srbije uštedeli i država, tj. on oteo od penzionera njihovu gotovinu, koju su višegodišnjim radom stekli!

Uopšte, taj čovek može sve sebi da dozvoli, da  premosti čak i samog sebe, da izda sve ideale svoje mladosti, kojima je godinama  zasipao  sve srpske prostore, da bi se  pred strahom od haškog zatočenja, preko noći , i on i Toma, odrekli Srpstva i Šešelja., prihvatajući za istinu sve ono što nam je neprijateljski Zapad podmetao i nametao kao narodu i kao zemlji, ispunjavajući svaki njihov zahtev i potrebu, samo da bi ih održali na tronu, na koji su ih instalirali.

Koliko je to novo njihovo opredeljenje za njih postalo  zakon, vidno je  do dana današnjeg, kad je tokom zasedanja OEBS-a Vučić ponovio nemačkom ministrau inostranih dela, Štajnmajeru:

„Sve što dobijemo kao Evropski zadatak, Srbija će ispuniti!

          Može li veća pokornost i poslušnost da se iskaže?! I u isti mah da se time, jednom za svagda, prava  istina o stvarnom položaju neslobodne i zavisne, Srbije neoborivo sagleda i potvrdi!

Pri svem tom, Vučić  ima stalnu potrebu da  svoj položaj usloži, da ga učini stradajućim,   sve u nadi da će uspeti da izazove sažaljenje naroda, koji je za njega glasao i koji ga još uvek drži visoko, čak preko 50%!

Očigledno njemu to nije dovoljno, i sam sebi podmeće afere, šireći razne priče, kako neki    pripadnici tajnih službi,  odbrojavaju  koliko mu je preostalo od života.

Kako živimo u vremenu u kom je svašta  moguće, pa i to, da je Vučićev  prijatelj i urednik njegovih novina, Vučićević, pripadnik tih službi, jer mu je on u „Informeru“, na naslovnoj strani obećao da će biti ubijen do petka! (27.nov.) Čak da je „budala ako ide u Kinu, jer dok njega ne bude ovde, biće izvršen državni udar“.

Na ova „proročanstva“, odmah su se zalepili Vučićevi ministri i redom

se poltronski podastrli pred njim i njegovom senkom. „Ne smemo da žmurimo

pred  ugrožavanjem  premijerovog života“ (Antić) „Besprizorni napadi na

Vučića, utvrđuju da je cilj takve hajke destabilizacija Srbije. „(Dačić) „Uzbuna u Vladi. Cilj medijske hajke – rušenje Vučića.“ (Vulin)

„Vučić je , prema proceni naših bezbednosnih službi,  najugroženija je ličnost u zemlji . Vojska je apsolutno spremna da zaštiti premijera“. (Gašić).

„Formiraće se poseban štab  u vojsci za zašitu  Vučića, što  stručna javnost vidi kao marketinški trik  za zamagljivanje sopstvenih afera“

U to se umešao i „Kurir“ i njegov bivši direktor, ali i njegov sadašnji vlasnik Rodić, koji su Vučića optužili da je učestvovao  u aferi protiv „Kurira“,oko kupovine „Novosti “ i „Politike“  što je Vučić negirao idući na poligraf, provocirajući tako čitav jedan luna park, koji je dopro do zagrebačkog „Jutarnjeg lista“, stavljajući sva ta „dešavanja“ pod zajednički naslov  „Skandal u Srbiji“ koji je izazvao  niz komentara običnih čitalaca, pa tako  i ova dva: „Kakav cirkus od države! Premijer na poligrafu! Jadniji su od nas,  bar dva puta!“ „Ovaj cirkus  kod suseda je vrhunac budalaštine. Premijer ide na poligraf  kod policije, a ta je pod njegovom cipelom.  Pa kakav ishod testa može onda biti?“, što je i ovdašnji advokat Prelević slično komentarisao.

Stvar se nije stišala ni kad je Vučić otišao na tzv. „Upitnik“, kod Olivere Kovačević, gde je rekao da nije bilo državnog udara, koji je najavljivan, jer ne postoje snage , ni volje  za tako nešto, ali postoji  namera  da se urušava Vlada. Ali to urušavanje mogu ostvariti samo oni koji su u Vladi, a na tu mogućnost se nije zadržavao, mada je u jednom trenutku bacio jedan opšti pogled na stranku, pošto je naveo da su ga napali u medijima, i onda je zastao i pitao: „A ko je reagovao  iz moje stranke?“ (nije rekao– niko! Ali, kao da jeste).

„ Neću dozvoliti  vlasniku „Kurira“  da reketira Srbiju , da bilo ko ucenjuje Vladu  i državu,  da moramo da damo „Novosti“ i  „Politiku“. Govorim o marifetlucima  vrha DS-a, Bogićevića, Rodića i Bjelopetrovića.  Neću dozvoliti bilo kome da me povezuje sa bilo kakvim kriminalom, gadim se kriminalaca  i bilo kakvih baraba, borim se protiv njih i neću dozvoliti da na mene padne bilo kakva senka.“

Lepo i odlučno. Nedostaje samo još podatak, kako se i gde se on to bori protiv tih imenovanih kriminalaca. Pitanje je hoće li ga ti imenovani tužiti da dokaže po čemu su oni kriminalci. Verovatno, neće. Jer, nikome ne ide u račun da se po tom osnovu dokazuje odn. ne dokazuje, već i zbog toga što je mnogo toga što se radi – prevrtljivo.

Na primer , kad je Pajtić izabran za šefa DS-a,   24.juna 2014.  Vučić je u ime SNS-a  ponudio svaku pomoć Pajtiću,  a nije prošlo mnogo vremena  a SNS je Pajtića proglasio za najvećeg lopova, koji je opljačkao Vojvođansku razvojnu banku i još neke fondove,  a juče  ga optužiše da je ukrao milion evra  od dece sa „posebnim potrebama“. Kako to, ako zakoni važe za sve, ne važe i za Pajtića? I uopšte, dokle će se pominjati ne samo Pajtić, već i drugi iz vrha DS-a, a niko od njih da povuče mačka za rep, tj. da uđu u „rakurs“ policije i tužilaštva? Očigledno, sa ovim svakodnevnim „saopštenjima“ SNS –a o vrhu DS-a, ne može se zabavljati publika.

I što je za SNS važno da sazna koliko je, u poslednja tri meseca, Olivera Kovačević primala na kasi RTS-a? I zašto baš u tom vremenu?

Otkud to malograđansko ponašanje prema jednoj ženi, i to baš onda kad ministarka Zorana vodi, u okviru SNS-a, nekakav Odbor za tzv. rodnu ravnopravnost  i kad, po njoj, žene  vode poslove –muški!

Zaboravismo da kažemo da je  Stoltenberg  izrazio svoje  poštovanje  „za snažno liderstvo  premijera Vučić u vođenju Srbije“

Doduše, to i takvo liderstvo mnogi doživljavaju kao samodržavlje, koje je on lično, na proslavi 7. godišnjice SNS-a, i proklamovao: „Ovom zemljom upravljam JA“, dakle –sveministar, autokrata.  A tokom razgovora sa Oliverom Kovačević na TV je izvoleo priznati, da u Vladi „vrši pritisak na sve, da sve muči  svakog dana,  kako bi napredovali  u svim oblastima.
Međutim, poslednjih dana došlo je do nekih  zabuna u okviru tog „samoupravljanja“ I on se obraća celom narodu tržeći u njemu svedoka, obaveštavajući one koji mu drže rejting na visokom nivou, 51%, da mu  službe rade o glavi. Jer… njegova borba  za suverenu Srbiju ne sviđa  se mnogima u inostranstvu. i tako „odbrojavaju mu dane“, što je više nego neverovatno. Pogotovu što  su ga toliki glavodržitelji sa Zapada, pridošli na konferenciju inoministara u okviru OEBS-a, tapšali po ramenu. Najvažniji među njima bio je Amerikanac Keri koji je čak „čestitao  Vučiću, koji stvara novu Srbiju“ (A oni Kosovo!), a do njega, po važnosti, Nemac, Štajnmajer: „Nemačka je puna poštovanja  za napredak Srbije tokom poslednjih godina i meseci. Nemačka je najvažnija  zemlja  za Srbiju, jer je ona ta koja  u EU  ključna u donošenju odluka  o prijemu.“ što se i dokazalo odlukom Bundestaga, kojom se još tokom decembra otvaraju pregovori za dva poglavlja.

Naravno, Vučić nije ostao mutav, pa je odmah dodao  da je Nemačka  za nas najvažnija zemlja . Ona, između ostalog, zapošljava  30.000  naših ljudi. A Štajnmajer je iskreni  prijatelj Srbije.

Kopka nas da se pitamo: A Vučić?

Utoliko pre, što je to teško dokazati.

Pogotovu po onom na čemu on najviše insistira – Na ekonomiji.

Bio bi red da se on , i ne samo on, zabrine nad činjenicom da „Merkator  najbolje posluje u Srbiji. Prihod od prodaje do kraja sept.2015 iznosio je 1,95 milijardi evra!

Da je to ostvario neki domaći kapitalista ili neka domaća kompanija, to bi za Vučića bili tajkuni!

Uopšte, zašto naš Mišković nije taj Merkator? Ili Todorić? Zašto Mišković mora da ide lično  u sud i da traži da mu se već jednom sudi? Zar Vučiću nije poznato da se privredni napredak jedne zemlje može ostvariti najpre  domaćim kapitalom?

Zašto nemamo domaće kreditne zavode? Kad je  Majkel Đorđević iz Amerike hteo, sa još nekim našim ljudima iz dijaspore, da otvore veći broj malih kreditnih banaka po gradovima Srbije, za pomoć domaćem skromnijem preduzetništvu,  Dinkić to nije dao, jer je bila protivna Svetska banka. Što sad to Vučić i Vujović nisu pokrenuli sa mrtve tačke, već neprestano jure neke imaginarne strane investitore, koje u našoj nemaštini plaćamo da dođu da zaposle naš nezaposleni svet? Vučić se čak kod Olivere žali, kako bismo imali više stranih investitora, da to ne ometaju neki politički faktori koji su protiv promena i reformi? NIje rekao koji su to – faktori. Zašto?

Konačno, šta Srbija i lično Vučić misle da treba činiti kako bi i za Dinkića važili  srpski zakoni? I ne samo za njega, već i za one  koji su nestali…Otkud Siniša Mali čak na Devičanskim ostrvima? I zar je on jedini?

Ipak, tokom OEBS-a saznali smo za dve lepe vesti. Rusija je u Srbiju  do sada, investirala do   4 milijarde dolara.

Lavrov je izjavio,  Srbija će imati podršku  Rusije  gde god treba.

Ako je neko očekivao da će konferencija OEBS-a  pokušati da reši pitanje migrantske krize, on je zaboravio da ta organizacija nikad ništa nije rešila, već i zbog tog što je u službi onih koji izazivaju sve međunarodne turbulenicije i krize, uz svakojake propratne lažne priče.

Kao na primer, „Migrantska kriza nas je podsetila da nema rešenja bez zajedništva, koje upravo one zemlje, koje su je izazvale, izbegavaju. I u tom smislu  izmislili su jednu krajnje drsku zaštitu za sebe,  koju je obnarodovao Donald Tusk predsednik Evropskog Saveta, po kojoj će se u prihvatnim centrima uvesti  nadzor  nad migrantima, u trajanju od 18 meseci (!), u cilju preventivne sigurnosti, pre no što budu pušteni u zemlje EU!

Drugim rečima, EU je neka vrsta gornjeg doma, koji ima da štite one zemlje koje nisu u EU, dakle Srbija, koju će tim karantinom ucenjivati za ulazak u EU, dajući joj po neku crkavicu, radi izdržavanja migranata. A onaj Vučićev poltron, Vulin  čak se hvališe pred gospodarima iz EU, tvrdeći da mi „imamo dovoljno kapacita za prijem migranata“.

Da je Srbija ozbiljna, suverena zemlja, koja vodi računa o svojim državljanima,  ona bi ovaj bezobrazluk u okviru evropskog zadatka naših prijatelja, uslovila čitavim nizom zaštitnih mera, čak do takvih da oni pošalju stručne ekipe koji će se starati o egzistencijalnom ali i o zdravstvenom održavanju migranata, koji će, sigurno, stalno nadolaziti.

Umesto da sagledaju ovu alarmantnu  situaciju koja nam se priprema neopisivom drskošću od strane EU, u cilju sopstvene zaštite,  Dačić i Vučić na skupu novinara, ocenjuju da je Srbija organizacijom  ministarske konferencije OEBS-a potvrdila kapacitet ozbiljnog i pouzdanog partnera na međunarodnoj sceni!

Drugim rečima, još jednom su uspeli da im se udvorički podastru, ne pominjući koliko su para potrošili u dostojnoj i bogatoj opremi tog kapaciteta.

U tom podastiranju Vučić je u pozdravnoj reči belosvetskoj eliti poručio,  da je „prošlost Srbije iza nas, ostavili smo  je tamo gde joj je mesto, jer je  ispred nas – budućnost.  Naša istorija,  nas je više učila  ratu nego miru i više ubijanju  nego životu. Srbija uči da živi!“

Prenebregavajući činjenicu da  bar polovina te ministarske elite pripada onim silama koje su nas primoravale da učimo  ne da ubijamo, već da se branimo, da spasemo sopstveno pravo na život od njihove želje da nas unište.!

Kako mora da je tužno provoditi Vučićeve noći, u kojima je, da bi se zaspalo, moralo u ime „nove Srbije“, ubijati staru i pravu!

Šta sve čovek može da učini od sebe i sa sobom da bi se dokopao vlasti! I još gore, da u ime drugih, po njihovom diktatu i za njihovo dobro stvara od sebe diktatora, svestan  da time gazi samog sebe, gradeći za sobom trag, kojim se niko, pa ni rod najrođeniji, neće hvaliti!

Za koga sve Vučić ne radi! Čak i na domaćem terenu!

Obećao je zakon o iispitivanju porekla imovine, a još nisu sklopili ni odbor koji će  napisati taj zakon, valjda i zato što bi se time otvorio čitav niz  novih afera, a bez policije, tužilaštva i sudstva koje bi ih razrešili!

Jadna je ova zemlja, koja se drži pomoću onih baraba koje je sam Vučić markirao, a koji su iz radikalskog galimatijasa, bez trunke savesti a sa neomeđenom gramzivošću,  prišli Tomi i njemu, i koja se sad pokriva evropeizmom, za koji niko od njih ne zna ni ko je, ni šta je to, sem da donosi šansu za zgrtanje para! Upravo zbog toga, sve dok Vučić bude na vlasti, neće biti donesen zakon o ispitivanju porekla imovine.

Tek, od ovog zasedanja OEBS-a, jedino je Dačić došao do vidne koristi..  Naime, na svečanoj večeri  u Generalštabu (zašto baš tamo?) pevao je u duetu sa velikim Lavrovom,  nekada popularnu pesmu „Podsmokovske večeri“!

Bogme, treba mu čestitati! Neće više biti predsednik OEBS-a, ali je ovim angažmanom otvorio mogućnost novih, jer tih diplomatskih  skupova biće sve više, ukoliko će svetska kriza biti veća, a biće, te će mu se tako otvoriti mogućnost da tezgari po njima!

P.S. Mi ne verujemo u Tomino rusko opredeljenje. Setite se njegovih susreta sa Obamom i Bajdenom i njegovog uverenja da se SAD vraća na Balkan. Zato nam njegova reč Lavrovu  zvuči šuplje i nepokriveno, prosto jevtina demagogija!  

„Kad mu je teško, seti se majke, a Srbija –Rusije!“

(Intermagazin)

KOMENTARI6 komentara

 1. mija says:

  I Todorić je hrvatski tajkun, rodjen u zagrebu, hrvatski državljanin i gradjanin. Inače odličan tekst, vrlo inteligentan i otrežnjujući. Samo, sadrži jednu pogrešnu premisu: da je Vučić ono za šta se predstavlja. Ali ime Aleksandar Vučić je lažni identitet iza kog se krije ljuti neprijatelj Srba. Zato ćemo od njega doživeti sve najgore što jedan narod može snaći. On se neće smiriti dok nas potpuno ne uništi. Niko od njih se ne plaši haških optužnica. Sve ovo oni čine radi lične koristi i zadovoljstva.

 2. Milutin says:

  Ono što posebno zabrinjava, što je poseban i stvarni problem sa kojim se suočavamo, jeste svakako da ni jedan student tog slavnog, političkog fakulteta, nekadašnje partijske Visoke škole, nije protestvovao ******** I još nekoliko odabranih komipacija o PSIHOLOGIJI Srba: https://tinyurl.com/nzj7rlm

 3. mija says:

  @ Milutin Šta je "komipacija"?

 4. mija says:

  Dosta više sa komipacijama o Srbima i njihovoj psihologiji!!! Bolje komipicujemo o drugima.

 5. Milutin says:

  BRANKA Ćopića je najviše bolela izdaja pisaca, priseća se Momčiko Srećković koga su veliki pisac i njegova supruga školovali i gajili kao rođenog sina http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0.487.html:579831-%D0%91%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BB%D0%B0-%D0%B3%D0%B0-%D1%98%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D1%98%D0%B0-%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D1%86%D0%B0

 6. Milutin says:

  Kad je Majkel Đorđević iz Amerike hteo, sa još nekim našim ljudima iz dijaspore, da otvore veći broj malih kreditnih banaka po gradovima Srbije, za pomoć domaćem skromnijem preduzetništvu, Dinkić to nije dao, jer je bila protivna Svetska banka ///////// mora da mu je Svetska banka savetovaa i za "besplatne akcije" prokleta ološ razbojnicka

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *