ИГРАЊЕ С ВАТРОМ! Прво је испровоцирао Путина, а сада га због страха чувају специјалци! ЕВРОПСКИ ПОЛИТИЧАР НЕ ЗНА ШТА ДА РАДИ

IGRANJE S VATROM! Prvo je isprovocirao Putina, a sada ga zbog straha čuvaju specijalci! EVROPSKI POLITIČAR NE ZNA ŠTA DA RADI

24 aprila 2020

Češka policija pružila je posebnu zaštitu gradskom gradonačelniku Zdeneku Hribu, gradonačelniku praškog okruga reporje Pavelu Novotnu i gradonačelniku 6 okruga Ondreju Kolaru. Oni su bili pokretač demontaže spomenika maršalu sovjetske vojske Ivanu Konevu.

Prema češkom nedeljniku „Respekt“, zvaničnici se plaše odmazde Moskve i zbog rušenja spomen-obeležja i zbog preimenovanja Pod kastani namesti (Trg kestena) na Trg Borisa Nemcova, gde je smeštena ruska ambasada.Publikacija podseća da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu već zahtevao da uprava Praga bude odgovorna za ove akcije, a ruski Istražni komitet je pokrenuo krivičnu prijavu za „javno skrnavljenje simbola vojne slave Rusije“. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov naglasio je da bi inicijatori rušenja trebalo da budu „svesni rizika daljeg pogoršanja ove situacije“.

Pored toga, list tvrdi da su češke službe bezbednosti pratile dolazak Rusa u Prag, koji može predstavljati opasnost za Kolara. Oni su takođe primetili dolazak grupe ruskih obaveštajca iz Rusije u Evropu.

Spomenik sovjetskom maršalu Ivanu Konevu sagrađen je 9. maja 1980. godine na trgu u Pragu u znak zahvalnosti za činjenicu da je maršal naredio da ne koristi tešku artiljeriju prilikom oslobađanja Praga od nacista u maju 1945. godine i na taj način sačuvao istorijske zgrade.

Tokom godina spomenik je vandalizovan više puta. Poslednji takav slučaj dogodio se u avgustu 2019. Nepoznate osobe sipale su crvenu boju na spomenik i na spomen ploču napisale: „Ne krvavom maršalu! Nećemo zaboraviti.“

3. aprila ove godine spomenik je demontiran. Sergej Šojgu zatražio je od čeških vlasti da spomenik predaju Rusiji, ali je zahtev odbijen. Prema navodima vlasti, spomenik se ubuduće planira postaviti u Muzeju 20. veka. Ured gradonačelnika Praga obećao je da će izdvojiti sredstva za to.

(Pravda)

KOMENTARI3 komentara

  1. Kulak says:

    Da.Neonacist Kolar misli da to što živi u nekoj državi koja ima granice njega čini 100% sigurnim.Ali,granice su granice,a eksperti su eksperti.Mogu eksperti i preći granicu.Verujem da se neonacist Kolar gadno prevario.

  2. M says:

    Nisu se Česi proslavili!Ja sam mislio da su oni pametniji!

  3. električar says:

    A ja se nadam ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *