Играњем на карту Прелетачевића опозиција ће нанети штету сопственим интересима

Igranjem na kartu Preletačevića opozicija će naneti štetu sopstvenim interesima

18 marta 2017

vladimir-djukanovic 54

Piše: Vladimir Đukanović

Politika je ozbiljna, a ne prevarna delatnost. Dokaz tome je upravo ono što se danas događa opoziciji u predizbornoj kampanji. Stravičan nedostatak ideja, apsolutno nemanje programa, vizije i sposobnosti da se nezadovoljstvo određenog broja ljudi u Srbiji kanališe kroz kvalitetnu opozicionu ponudu, uzrokovalo je posezanje za poslednjim vidom borbe protiv Vučića u obliku krajnje banalizacije i obesmišljavanja društva kroz lik Belog Preletačevića. Videvši da kampanja Jeremiću i Jankoviću ne ide od ruke, te da je sasvim jasno da će Vučić odneti prilično ubedljivu pobedu, soroševska – dobro sponzorisana – klika posegla je za poslednjom slamkom spasa – ismevanjem.

Računajući da dotični Mladenovčanin može da probudi večite dokoličare i one koje država i uređeni sistem, pa samim tim i izbori, zanimaju kao lanjski sneg, odlučili su se da zaigraju na kartu izvođenja na glasanje baš takvih. To je svakako legitimno i apsolutno dozvoljeno, moglo bi se reći i društveno korisno. Ipak, to je najbolji pokazatelj kolika bezidejnost vlada na strani onih koji su protiv Vučića. Ako je ključ borbe protiv Vučića kandidovanje osobe koja se zalaže za totalno omalovažavanje svih tradicionalnih i društvenih vrednosti srpskog naroda, bez ikakve želje da se u toj parodiji založi za promenu određenih anomalija koje odavno postoje u srpskoj politici, još od pojave prvih stranaka u monarhiji, pa i kasnije u socijalističkom jednopartijskom sistemu, do ponovnog uspostvaljavanja višepartijskog sistema, onda je to najbolji dokaz da Vučić i ovo za šta se danas zalaže zaista nema alternativu. Preletačević će na izborima značajno oštetiti opoziciju, ali to je već problem opozicije i onih koji su ga osmislili kao projekat.

Lično sam oduvek prezirao banalizovanje političke scene. Duhovitost jeste korisna, ali zna se gde joj je mesto. Pred Srbijom su brojni izazovi i najmanje što nam je potrebno je sprdačina u politici. Baš zbog tih izazova očekivao sam u predsedničkoj kampanji sučeljavanje ideja, ali od toga nema ništa, jer na opozicionoj strani ideje ne postoje. Umesto ideja dobili smo pretnje da će se pucati kao u Makedoniji, da će Vučićeve pristalice dobijati šamare za vrat, da će biti obešene o bandere i terane na Goli otok, pa sve do totalne sprdnje sa izborima.

Mogu da se složim da funkcionisanje državnih institucija odavno nije na visokom nivou i svakako sam očekivao da opozicija ponudi program kako da, recimo, unapredimo njihov rad. Umesto toga dobijamo pokušaj apsolutne apsurdizacije celokupnog sistema, što je užasno loše, jer i najgori sistem je bolji od nikakvog, a čini mi se da je jedina ideja tih što sve omalovažavaju da nemamo nikakav sistem. Zato pozivam sve one koji ovo čitaju da dobro stave prst na čelo kada glasaju, jer Srbija nije zaslužila da se sa njom igramo.

Za ovu zemlju su naši preci žrtvovali svoje živote da bi mi danas imali slobodu. Mnogi velikani slavom ovenčani su nam ostavili veliku zaostavštinu da je baštinimo. Ovo je zemlja slavne istorije i slavne prošlosti i ni najmanje nemamo pravo da od nje pravimo cirkus. Moja molba građanima je da ne bacaju glasove na egzotične kandidate, već da glasaju za nešto, a nikako iz inata protiv nečega. Jednu zemlju imamo. Volimo je i mislimo na nju i njenu budućnost.

(Standard)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *