IKEA, Lidl i H&M dolaze u Srbiju?

IKEA, Lidl i H&M dolaze u Srbiju?

10 juna 2013

ikeaNi posle nekoliko godina od prvih najava da nam stiže švedska „Ikea“, nemački „Lidl“ ili „H&M“, nema preciznijih najava kada će ti lanci zaista u Srbiji otvoriti svoja vrata za potrošače. Jer, poznati svetski prodajni lanci – zaobilaze nas u širokom luku, zbog kako kažu, „komplikovane i nejasne procedure“.

Zamršena pravna i administrativna procedura koči brži dolazak stranih trgovinskih kuća, nezvanično ukazuju predstavnici stranih kompanija: „U Srbiji je tržište nekretnina nesređeno, puno neregulisanih imovinsko-pravnih pitanja, a veliki problem je i nerazvijena infrastruktura, tako da sve traje malo duže“.

– Još uvek smo u fazi završavanja administrativnih procedura, tako da proces kupovine zemljišta nije završen – kažu u predstavništvu „Ikee“. – Kada to privedemo kraju, bićemo u situaciji da o svemu detaljno obavestimo javnost.

„Ikea“ opsežno analizira tržište i dolazi samo kada se srede sve obaveze prema propisima zemlje, i to je princip u svim zemljama gde posluju.

– U stalnom smo kontaktu sa predstavnicima „Ikee“, razgovarali smo i prošlog meseca i rečeno nam je da su kupili treću parcelu i da je u toku proces dobijanja dozvola za gradnju – kaže za „Novosti“ Rasim Ljajić, ministar spoljne i unutrašnje trgovine Srbije. – Ponudili smo im pomoć, a oni su istakli da se to odvija svojim tokom. Inače, u planu je da „Ikea“ u Beogradu bude regionalni centar za tržišta Slovenije, Hrvatske, Srbije i Rumunije.

Ministar Ljajić napominje da nijednu dozvolu više ne izdaje ministarstvo i da je sada „lopta“ u rukama nadležnog Sekretarijata za izdavanje građevinskih dozvola Beograda. On dodaje i da se vode pregovori sa trgovinskim lancima iz Francuske, Nemačke i Austrije, koji bi došli na srpsko tržište, ali da još nema konkretnih dogovora.

Nemački diskontni lanac „Lidl“ bira lokacije u nekoliko gradova Srbije gde bi trebalo da otvori supermarkete. Za sada su, prema rečima Dragana Čigoje, direktora razvoja „Lidla“, u Srbiji odredili lokacije u Valjevu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Beogradu, Smederevu i Nišu.

– Poslovna politika kuće predviđa da se prvo kupe i opreme lokacije, a potom da se gotovo u isto vreme otvori više objekata – kaže Čigoja, ali ne precizira kada bi do toga moglo da dođe.

(Novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. zeljko says:

    TOTALNO PROMASENA POLITIKA SNS VLADE BOLJE RECI NAMERNA.DOZVOLITI DOLAZAK TOLIKI LANAC U SRBIJU ZNACI UNISTITI PRVO U DRVNOJ INDUSTRIJI SIMPO VRANJE NA DOMACEM TRZISTU ALI I REGIONA JER IKEA CE REGIONAOLNO I SVJETSKI DELOVATI.DATI TOLIKA ZEMLJISTA NJE EKONOMSKI ISPLATVIO DA NETO VLASTITU SIROVINU KUPUJE JEFTINO STO HOCE I IZVOZI NOVAC VAN SRBIJE. TAKODER LIDL LANCI I OSTALI CE UNISTAVATI SRPSKU POLJUPRIVREDU JER CE KUPOVATI 40 % ROBE IZ SRBIJE ITO CE UNISTVATI SRPSKE SELJAKE.GDE I ZASTO VLADA SRBIJE AKO RADI NIJE DALA DRZAVA POVOLJNE KREDITE NACIONALNA BANKA SRBIJE DA SRPKO SIMPO I POLJUPRIVREDNI PROZIVODI OTVARAJU LANCE U NEMACKOJ I SVEDSKOJ.TOTALNO UNISTENJE DOMACE INDUSTRIJE USVAKOM POGLEDU MA STA VUCIC BANDIT I SNS GOVORILI O USPEHU TRAGEDIJA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *